wyrzynarka -uchwyt grzybkowy/żelazkowy-jakaś różnica?

G
ver 2008-12-18 00:00

wyrzynarka -uchwyt grzybkowy/żelazkowy-jakaś różnica?

witam!
mam w planach zakup wyrzynarki - do użytku domowego, ale z najbliższym czasie będzie dla niej sporo roboty - głównie ciecie prostoliniowe. Czy na wygodę ciecia ma wplyw rodzaj uchwytu wyrzynarki? (inny środek ciężkości?
mam na oku ten model: Wyrzynarka DW343 firmy DeWalt
czy 550W poradzi sobie z drewnem egzotycznym? (merbau) czy wystarczy np 400-450W- z firmy makita?
wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi

G
Michał 2008-12-19 00:00

Re:wyrzynarka -uchwyt grzybkowy/żelazkowy-jakaś różnica?

witam.
na wstępie: czy na pewno potrzebujesz wyrzynarki z otwartym uchwytem? DW343 i DW341 to tak naprawde ta sama maszynka tylko różni się typem uchwytu.
co do uchwytu brzeszczotów, to jest to typowy uchwyt trzymający brzeszczzoty typu T i U.
co do cięcia: co model wyrzynarki to inne prowadzenie tzn: do karzdej wyrzynarki trzeba sie przyzwyczaić :). jedna skręca w prawo, druga w lewo, a trzeci model tnie idealnie na wprost.
co do dewalt-a to są to maszynki profesionalne i powinna taka wyrzynarka pochodzić Ci troche latek w domu.
pozdro

G
mirek 2008-12-19 00:00

Witam.
Widzę , że celujesz w sprzęt profesjonalny. Jeśli Cie na to stać to w domu będziesz miał sprzęt , który jeszcze ciebie przeżyje :). A teraz na poważnie.
Jeśli chodzi o uchwyt to większość maszynek profesjonalnych do obróbki drewna ( np. festool) w zakładach meblarskich ma uchwyt "grzybek". bierze się to z tego , że taką wyrzynarką łatwiej pracuje się przy łukach. Maszyny też profesjonalne , ale bardziej uniwersalne ( bosch niebieski , DW ) a wykorzystywane np. w domach , na budowach mają już częściej uchwyt żelazkowy. Takim sprzętem łatwiej ciąć po prostej i ogólnie mniej doświadczonemu operatorowi łatwiej się do niej przyzwyczaić. Tak więc do Twoich zastosowań polecałbym raczej uchwyt żelazkowy.
Co do mocy:
W wyrzynarce nie jest potrzebna jakaś kolosalna moc. Narzędzie to z reguły służy do prac wykończeniowych , specjalistycznych a co za tym idzie dość powolnych. Jeśli chodzi o cięcie prostoliniowe wyrzynarkami to postęp pracy jest też stosunkowo wolny a bez użycia prowadnic dość niedokładny. Więc przy cięciu wyrzynarką NIE WOLNO JEJ POPĘDZAĆ!!! I wtedy nie potrzeba wielkich mocy i 500 watt spokojnie wystarcza.
Jeśli natomiast masz w planie dużo cięć prostoliniowych to może lepiej kupić narzędzia amatorskie z wyższej pułki ale 2? Pilarkę tarczową i wyżynarkę? Moim zdaniem zarówno postęp jak i efekt prac będą lepsze.
Pozdrawiam

G
ver 2008-12-19 00:00

z tego co widzę na tym forum min. makita i deWalt cieszą się sporym uznaniem, kieruję się więc doświadczeniem innych w wyborze sprzętu :). co do uchwytu - używałem kiedyś ( choć niedużo) wyrzynarki żelazkowej i taka konstrukcja niespecjalnie mi "leżała" w dłoni - może być to po prostu kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Zauważyłem natomiast ze uchwyt grzybkowy występuję wśród narzędzi pro, stąd moje zainteresowanie takim rozwiązaniem, nasunęło mi się że może tu chodzić o stabilność cięcia, na czym w tej chwili najbardziej mi zależy. No, ale jeśli proste cięcia robi się lepiej żelazkowymi, to może faktycznie wybiorę takie. Szkoda ,że nie mam porównania. Co do pilarki - jest to narzędzie trochę mniej kompaktowe od wyrzynarki, a nadmiarem miejsca w domu niestety nie dysponuję, chociaż im też ostatnio się przyglądałem
dzięki za odpowiedzi

G
mirek 2008-12-20 00:00

Witam.
Jeśli na prawdę masz tak mało miejsce w domu że nie będziesz w stanie pomieścić pilarki tarczowej i zostaje na placu boju wyrzynarka to zdecydowanie sprzęt profesjonalny. DW , Makita , niebieski bosch , te marki polecam. Chyba że stać cie na festool lub protool ale uważam że to przerost formy nad treścią. Odradzam natomiast hitachi. Co do wyboru marki i modelu to pozostawiam tobie. Natomiast ze względu na kompaktowość narzędzia idź najlepiej do tradycyjnego sklepu narzędziowego i zapytaj o akcesoria jakie są dostępne do konkretnego modelu. Jeśli masz mieć tylko wyrzynarkę to ważne żeby miała jak najwięcej prowadnic , przykładów , cyrkiel , możliwość mocowania do stolika żeby móc pracować jako narzędzie stacjonarne itd. Więc tym się kieruj przy wyborze marki i konkretnego modelu.
pozdrawiam

G
ver 2008-12-20 00:00

no właśnie - widziałem ostatnio taką przystawkę: mylę się, czy w tym wypadku mocuje się wyrzynarkę do stołu brzeszczotem do góry? jaki ma to wpływ na prace z narzedziem? do jakich cięć służy?

G
Michał 2008-12-20 00:00

witam. czemu męcicie w temacie. VER chce wyrzynarkę. przystawki do wyrzynarek?? prowadnice?? cyrkle?? lasery?? to tylko pic na wode. MIREK pracowałeś kiedyś z prowadnicą?? jak było? w którą strone Ci uciekła??????
przystawka do pracy do góry nogami? po co? krzywde chcecie sobie zrobić? może lepiej kupić odrazu wyrzynarkę taśmową?
dodatkowe akcesoria do wyrzynarek jakie mają jakieś znaczenie to: przystawki do cięcia laminatów, dodatkowe kółko prowadzące brzeszczoty.
pozdro

G
mirek 2008-12-21 00:00

Witam.
Michale z całym szacunkiem ale nie do końca się z tobą zgadzam.
Po 1.
Owszem miałem okazję pracować wyrzynarkami z wieloma akcesoriami. I powiem Ci tyle że bardzo się przydają. Owszem Cięcia prostoliniowe nie są tak dokładne jak przy użyciu tarczówki ale na pewno dokładniejsze niż bez użycia prowadnic. Ma to szczególne znaczenie dla mniej zaawansowanych operatorów. Ale tak jak zaznaczyłem żeby efekt był dobry postęp prac musi być dość powolny.
Po 2.
Jak wyciąć zamknięty okrąg w materiale bez użycia cyrkla?? Michale ja wiem , że można jak się potrafi na prawdę dobrze operować narzędziem. TYLKO PO CO ??? Jeśli są do tego właśnie takie przystawki.
Po 3.
Stół do wyrzynarki to bardzo fajna sprawa. Wyrzynarka pracuje brzeszczotem do góry. Operujesz materiałem a to pozwala na większą dokładność i kontrolę obróbki. A z użyciem stołu , prowadnicy równoległej , odpowiednim brzeszczotem można na prawdę uzyskać bardzo zadowalające wyniki pracy. A jeśli chodzi o pracę narzędzia to z moich doświadczeń wynika że praca do góry nogami nie ma najmniejszego wpływu na żywotność narzędzia.
Po 4.
Nic Michale nie pisałem o laserze ! Już w kilku innych wątkach wypowiadałem się że to zbędny dodatek. Zresztą z tego co pamiętam masz podobne zdanie.
Po 5.
Kolego Ver. Michał ma bardzo dużą wiedzę w temacie narzędzi i warto zastanowić się nad tym co pisze. Szkopuł polega na tym , że Michał operuje typowo profesjonalnie. Konkretne narzędzie do konkretnej pracy. I w warunkach profesjonalnej pracy to jedyne racjonalne rozwiązanie. Natomiast na potrzeby domowego warsztaciku dla majsterkowicza bierze się pod uwagę nieco inne kryteria. Tak jak wspomniałeś miejsce czy kompaktowość maszyn. A na nieco dalszy plan schodzi tempo prac. Tu nie ma zamawiającego który potrąci nam za niedotrzymanie terminu. Zaczynałem z małym warsztacikiem w piwnicy. Używałem wówczas tanich narzędzi i nie do wszystkiego miałem narzędzia konkretne. Musiałem się ratować różnymi kombinacjami ale wiem , że się da !!! Między innymi dużo z początku pracowałem wyrzynarką z prowadnicą !!! Dziś już nie stosuję takich rozwiązań bo po prostu się nie da ( czas czas czas ).
Więc Michale z całym szacunkiem ale uważam , że tym razem nie do końca dobrze doradzasz.
Pozdrawiam
A jeszcze jedno. Zawsze stosuj kolego dobrej jakości i dobrze dobrane do materiału brzeszczoty !!!

1