wybór wkretarki

Do ostatniej strony »
G
Czesław 2011-10-18 18:24

wybór wkretarki

Witam wszystkich serdecznie.
Chcialem zakupic markowa wkrętarkę do użytku domowego. Moj wybor padl na ten model:
http://allegro.pl/aeg-bs-18-g-li-wiertarko-wkretarka-li-ion-18v-18g-i1879164940.html
No ale znajomy stwierdził, ze teraz jest to AEGówno i ze lepiej kupic cos z Milwuakee, Makity, czy Hitachi.
Powiem, ze troszke mnie to zdziwilo, bo mam starą wiertarke AEG i jestem z niej bardzo zadowolony. Czy tak sie ta firma popsuła?
Bardzo proszę o o pomoc w wyborze, (cena do okolo 1000 zl z niewielkim okładem)

Serdecznie pozdrawiam

G
JK. 2011-10-18 18:56

Re: wybór wkretarki

To sorry ale twój znajomy gó... się zna, AEG czy Milwaukee, czy Makita czy Hitachi są bardzo podobnej jakości. Już to tlumaczyłem w innym temacie, róznice tkwią w szczegółach. Po pierwsze AEG i Milwaukee stosują te same patenty i rozwiązania. Ale milwaukee w tej cenie co AEG nie znajdziesz, AEG ma wkrętarki serii G - czyli lekki kompakt. Najtańsze na rynku, podobnie ma Hitachi w tej cenie. Milwaukee zaczyna się od serii C - kompakt, a najtańsza 18V o to grubo ponad 1000zł. Makita ma ciut mniejsze ceny, ale i tak wyższe niż AEG czy Hitachi jeśli chodzi o Li-ion. Potem są róznice inne Makita i Hitachi mimo dobrych ogniw mają pewne problemy, ich ładowarki są o klasę niżej niż AEG czy Milwaukee. W dodatku Makita czy Hitachi mają zaległości jesli chodzi o zabezpieczenie ogniw, dopiero od niedawna to wprowadzają, gdzie AEG czy Milwaukee oraz np. Bosch stosują je od kilku ładnych lat. Co więcej do AEG w razie jakieś nieprzewidzianej awarii akumulatora, lub jego uszkodzeniu, możesz zaopatrzyć się w tańsze Akumulatory Ni-Cd, bo każda bateria o napięciu 18V pasuje do każdego modelu wkrętarki.

A co to pojęcia, że jakaś firma się psuje z jakością, odpowiem pytaniem;
A która firma się nie psuje?;)))) - odpowiedź w dobie chińskiej dominacji jest dość oczywista.

G
Czesław 2011-10-18 20:42

Wielkie podziekowanie za szybkie i fachowe rozjasnienie mi tematu. Zdecydowalem sie na AEG.
Mam tylko male pytanko: czym sie roznia narzedzia AEG w kolorze pomarańczowym i niebieskim (ktore sa lepsze)?
Rozumiem, ze jezeli chodzi o wiertarko-wkretarke bez udaru to ta z linku w moim pierwszy poście to najwyzszy model tej firmy.

Jeszce raz pozdrawim i dziekuje.

G
Domi 2011-10-18 22:56

Aeg kiedys bylo niebieskie obecnie zmienili kolor na pomaranczowo czarny wiec niebieskie sa starsze i z reguly w tansze troche. Co do modelu to najmocniejszy z 18v to jest bs 18c. Do 1000pln mozna takze kupic milwaukee c14dd. Dewalt li-ion jest drogi i slaby (chodzi mi o nm) metabo dobre choc ceny w pl to jakis kosmos jest.

G
PanFleks 2011-10-18 22:59

Potwierdzam opinię nt. DeWalta - wysokie obroty na II biegu, ale moment kiepski. Oprócz tego brak wskaźnika naładowania akumulatora - porażka w tej kategorii cenowej.

G
Czesław 2011-10-18 23:45

Dziękuję za pomoc. Zostanę jednak przy wybranym modelu AEB, tańszy od Milwauke a parametry podobne. Zresztą do amatorskiego używania wystarczy.
Do mniejszych rzeczy to własnie kupiłem Metabo METABO PowerMaxx Li 7,2.
Przekonał mnie do tego urządzenia test na stronie PanaFleksa.
Serdecznie pozdrawiam i jeszce raz dziekuję

G
PanFleks 2011-10-19 09:38

Czesław, dziękuję za miłe słowa!
Cieszę się, że test pomógł.
Zapraszam do śledzenia aktualnych postów - dowiesz się z nich także o tym, czego raczej unikać ;-)

G
ddd 2011-10-20 10:21

JK co to znaczy... "ich ładowarki są o klasę niżej niż AEG czy Milwaukee" ?
Co z nimi jest nie tak ?

G
przecinak 2011-10-20 19:48

chciałem zapytac jak sie definiuje klase ładowarki i czy ładowarki metabo sa klase nizej/wyzej aeg/milwaukee czy klasę nizej/ wyzej makity/hitachi

mam jeszcze wątpliwości czy ładowarki makity i hitachi są tej samej klasy ?

G
PanFleks 2011-10-20 23:14

Przecinak - nie ma czegoś takiego jak zestandaryzowana klasa ładowarek, w tym sensie, że nikt nie nadaje im certyfikatów, czy czegoś podobnego.
Są ładowarki lepsze, w sensie parametrów i kultury pracy, są też takie, które obchodzą się z ogniwami w mniej kulturalny sposób (chodzi o maksymalne prądy i czasy ładowania, np).
Dla przykładu: za lepsze uchodzą ładowarki AEG, Metabo, za gorsze - Hitachi.
Zaawansowane ładowarki mają automatykę, która analizuje poziom naładowania poszczególnych ogniw, dba o odpowiednią temperaturę pracy, etc. - w przypadku baterii litowo-jonowych to właściwie standard.
Niektórzy producenci, jak np. metabo stosuje system wymuszonego chłodzenia (nazywają to AirCooled) czyli wentylator w obudowie ładowarki. Pomimo, że stosują takie same ogniwa jak inni producenci, gwarancja na akumulator wynosi 3 lata. Inni, chcąc zapewnić maksymalnie szybką regenerację ogniwa, skracają czas ładowania do 20-30 minut (przy pojemnościach powyżej 1,5Ah), co wiąże się z wyższym prądem ładowania, a to nie są już dla akumulatora optymalne warunki.

Ogniwa Li-Ion, w odróżnieniu od starych ogniw Ni-cd wymagają skrupulatnego monitorowania parametrów ładowania. Wynika to, m.in. z konstrukcji ogniwa li-ion (elektrolit jest w formie płynnej).

G
JK. 2011-10-20 23:39

Ja tylko dodam że chłodzenie mają również ładowarki takich marek jak: AEG, Milwaukee, Wurth, Ridgid.

G
przecinak 2011-10-21 14:46

tam była ironia w pytaniu :) w szczegolnosci w drugiej czesci zla makita vs zle hitachi.
Prawde mowiac aktualnie mam ds14dfl i bs14li i nie sadze aby hitachi zabijało aku. czasy ładowania sa porownywalen - oczywiscie to moze byc wyjatek potwierdzajacy regule. nie przesadzam.

JK lubi klepac co mu slina pod jezyk przyniesie bez jakiejkolwiek argumentacji. Na koniec wychodzi ze jedyne sluszne jest siermiezne i w cale nie tanie aeg ew. milwaukee ew. tandetny einhell red.

G
JK. 2011-10-22 19:11

Klepać to lubisz chyba ty, trzeba być świadomym tego co się mówi, jeśli porównujesz czasy ładowania i uważasz że ładowarka hitachi i aeg ładuje tak samo bo nie widzisz różnicy to masz nikłą wiedzę. I tyle. Nie rozumiesz też pojęcia złych ładowarek, gdybyś pracował hitachi i aeg codziennie, ładował je parę razy dziennie to za kilka miesięcy wiedziałbyś o czym mowa. To że ty nie odczuwasz różnicy, nie znaczy że wszystko jest w porządku. A jeśli chcesz ubliżać komuś to zmień forum.

G
JK. 2011-10-22 19:16

Poza tym co złego jest w polecaniu tutaj marek narzędzi które się zna, sprzedajje czy uzywa w pracy? Ja polecam AEG, MIlwaukee, Kressa, Makitę, Einhella, czasem Boscha, B&D czy Skila. Bo znam te narzędzia, ma prównanie.
Eryk poleca Dewalta, Pan Metabo polecam Metabo;) Pan fleks poleca te marki ktorych uzywa... w co w tym cholera złego? jestes na forum szukasz opini, a gdy ją dostejesz cos nie pasi że ludzie mają wyrobine zdanie? bez sensu.

G
Mariuszek 2011-10-23 12:27

słuchajcie pracuje na aku maktiy ładnych kilam lat li-on jesli chodzi o ładowarki bo troche w tą strone poszedł temat makita jest o tyle dobra bo ładuje aku 18 V li-on w 100% w 22 minuty gdzie jeso konkurencja np. chitachi 18 V dewalt 18 V ładują w 1 godz. w pracy ten czas jest dla mnie bardzo ważny zapewne zeby naładowac w tak krótkim czasie aku trzeba durzego prądu i wpływa to na trwałość aku ale służą mi już pare lat i śmigają bardzo dobrze- ja tylko ze względu na ładowarki makity wybieram tą markę mam rónierz chitachi sprzęt 18 V li-on równie dobry ale czasami brakuje mi czasu na naładowanie w pełni aku.:( zresztą jak i w dewalcie.

1 2