wybór wiertarki udarowej do 350zł

G
m1990 2012-06-07 11:41

wybór wiertarki udarowej do 350zł

Witam
Z racji, że moja celma powoli kończy żywot po 12 latach pracy chciałbym zmienić ją na nową, najlepiej żeby była to makita ponieważ jestem przekonany do tej marki i jest ceniona,
Kwota jak wyżej napisałem to ok. 350 złotych, Wiertarka udarowa, zakres mocy od 650 w górę, Będzie ona używana w 90% do wiercenia w drewnie i sporadycznie do wiercenia w betonie,cegle. Chciałbym aby była ona wyposażona w futerko samozaciskowe.
Obecnie mam na oku dwie makity
Hp 1641 680w z futerkiem samozaciskowym i walizką za 340
oraz makite hp 1631k 710w z waliką i futerkiem samozaciskowym za 380

co o nich sądzicie ważne aby wiertarka była poręczna bo głównie będzie do drewna ale też aby można nią wywiercić np pod kołek fi 8 w płycie żerańskiej albo cegle, a moze macie inne propozycje

G
JK. 2012-06-08 15:36

Re: wybór wiertarki udarowej do 350zł

Obie mogę polecić, ale zastanów się też nad innymi markami. Bo nie tylko Makitą świat żyje. Bo jesli tylko do takiego wyboru się ograniczasz to nikt tutaj ci zbytnio nie doradzi.

G
barman314 2012-06-08 23:55

Obydwie makity to właściwie bliźniacze modele,różniące się uchwytem.
Futerka nabijane na stożek.
Osobiście mimo,że jestem zwolennikiem uchwytów kluczykowych to chyba wybrałbym tą z samozaciskiem (jest z tzw.grzechotką) Stosunkowo mało awaryjne. Ale tak jak mój przedmówca stwierdził, na świecie nie tylko jest makita,kiedyś tak postrzegano boscha).
Osobiście poszukałbym czegoś ze stajni kressa lub AEG np SBE 650R. b. fajny model, lub jej poprzednik granatowy(nie pamiętam modelu) parametry podobne ale konstrukcyjnie dużo lepszy model, jak mieliśmy wyprzedaży w sklepie(Praktiker),gdy pomarańczowe wchodziły za granatowe kumpel z działu kupił tego aega za jakies 50zł
Ale do konstrukcji betonowych cieniutko to widzę, kup sobie jakiegos no name z energią 2j. jego efektywność wiercenia w betonie będzie jakieś 10x większa

G
JK. 2012-06-09 16:28

Ciesz się że twojego kolegi nie zwolniono z pracy za takie coś! Mam znajomego który sam się przyznawał, że specjalnie narzędzia chowali, gdy wiedzieli że wylatują mi z półek i zamiast sklep sprzedawać je po uczciwej cenie wyprzedażowej dla klienta, a nie poniżej kosztów dla marketu. To sprzedawali je za grosze! Sklep tracił, a klienci tyle widzieli te narzędzia. Bo leżały pochowane na górnych składach, a kto je kupował? Kierownicy i sprzedawcy z działów.....Typowe Polskie kombinowanie;]

1