Wybór kompresora i nasadek

Do ostatniej strony »
G
Arek 2011-04-09 21:48

Wybór kompresora i nasadek

Witam, chciałbym zakupić jakieś dobre narzędzia w niewygórowanej cenie, aby troche posłużyły były precyzyjne, używam niecodziennie ale cenię precyzję i niezawodność :)

1.Chodzi o kompresor - sporo czytałem że te chińskie mogą paść po 2-3 latach, więc jaki wybrać?Głónie do klucza pneumatycznego (raczej Metabo będzie), pojemność ok. 100, tylko klucz ma zapotrzebowanie ok. 350l/min, i nie wiem czy wydoli, max budżet ok 1600zł.
2.Zestaw nasadek - 94el Bety w dość dobrej cenie 350zał (mam ok. 500zł na ten cel), ale czytam że Beta troche się popsuła, jaki zestaw polecacie w podobnej cenie?Proxxon ok 25lat gwarancji ale kurcze 600zł komplet, jeszcze pytanie jak jest z gwarancjami jeżeli narzędzia będą na fakturę(firmę)?
Dzieki z góry

G
Rufus 2011-04-10 13:23

Re: Wybór kompresora i nasadek

Metabo samo nie robi sprężarek-zamawiają je u innych producentów.
Porównaj sobie np Mecafera 270 l i jego odpowiednik z napisem Metabo, a ze zdziwieniem stwierdzisz że jedyna różnica tkwi w kolorze bańki i cenie :)
Metabo jakieś 1000 zł droższy.

http://allegro.pl/najtaniej-w-polsce-kompresor-metabo-830-11-270-l-i1505538223.html

KOMPRESOR_B3800B270_CT4_MECAFER_

G
Domi 2011-04-10 17:16

Witam koledze chodzi chyba o klucz metabo . Co do kompresora to zobacz w specyfikacji jaka ma wydajnosc (musi miec wlasnie min 350l/min) nie wiem czy nie lepiej by bylo kupic klucz jonnesway np: http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-jonnesway-1-2-cala-1214-nm-i1554125019.html ogromny moment, przystepna cena i zuzycie powiertrza lepsze niz ten metabo bo na kompresor o wydajnosci 360l/m niestety trzeba troche wiecej wydac.

G
Arek 2011-04-10 19:32

Niestety aż na tak wysoką półkę mnie nie stać.
Klucz myślałem CP dobre opinie ale niestety najtańszy ok. 450zł, chyba że uda mi się kupić dobry kompresor taniej. Nie musi być bardzo mocny, głównie coś przy samochodzie osobowym,i ew. silnikach (zerwanie śrub).

Co polecacie żeby się zgrało?tak max komplet za 2000 brutto, nasadki to raczej mniejszy problem.

G
Domi 2011-04-10 21:12

Osobiscie zainwestowalbym w przyzwoity kompresor np:
Sprezarka_dwucylindrowa_kompresor_MK103 lub KOMPRESOR_B2800B100_CT3_V230_MECAFER_ZBIORNIK_100L_1 a do tego jakis niedrogi klucz ktory z czasem (jesli zajdzie taka potrzeba oczywiscie) wymienisz na cos lepszego.
Na all...g jest pelno takich kluczy do 200, 300 pln mysle ze cos znajdziesz. Np taki zestaw : http://allegro.pl/pneumatyczny-klucz-udarowy-zapadkowy-zestaw-i1532169339.html#gallery lub cos z bass gdzies czytalem niezle opinie o geko takze. pozdro

G
kawu 2011-04-11 21:29

Co do klucza pneumatycznego to polecam CP . Ja ostatnio kupiłem cp 7733 zapotrzebowanie na powietrze ma 106 l. Orientowałem się w paru sklepach i wyczaiłem najtaniej na allegro 550 zł z przesyłką. Wiadomo trochę pieniędzy ale nie żałuje ani jednej wydanej złotówki. Ważne jest to że masz dostęp do wszystkich części zamiennych od najmniejszej śrubki po całą obudowę klucza. Zanim kupiłem ten klucz długo się zastanawiałem co wybrać ten model jest bardzo popularny ostatnio widziałem nawet u wulkanizatora. Tak że polecam całym sercem .

G
Arek 2011-04-12 21:13

Aha no widzę że jednak kompresor musi być porządny, ten Mecafer ma najlepszy stosunek ceny do możliwości?

I jeszcze pytanie, uciągnie ten kompresorek ten klucz? allegro.pl/klucz-udarowo-pneumatyczny-sr-1500-metabo-i1535272496.html
Bo piszę że klucz zasysa aż 360l/min, ale kurde aż 500 na CP nie dam rady wyrzucić w danej chwili.

G
Domi 2011-04-12 22:16

W zasadzie kompresory sa takie same mecafer prawie na 100% ma podana tylko wydajnosc teoretyczna praktyczna bedzie w granicach 200 tak jak adler.Co do klucza to link nieczytelny.I co to za klucz ze zasysa 360l/m?

G
Arek 2011-04-13 20:18

Kurcze właśnie Metabo SR 1500set, kolega ma i hula ale na kompresorze ze sprężarką od Ikarusa, ale własnie czy ten kompresor pociągnie. Dziwne bo te chińskie kompresory mają większe wydajności.

G
Domi 2011-04-13 21:46

Mlotowiertarki euroteca maja po 1800w wiec sie nie dziw ze i kompresory mocniejsze ;) Pozatym skoro kumpel ma taki klucz to kup kompresor i pozycz klucz i wtedy bedziesz wszystko wiedzial czy pociagnie czy nie. Problem z glowy.

G
Arek 2011-04-14 19:40

Ok, tak chyba zrobię a jak nie to zostanie CP albo coś taniego.

A co do nasadek, wie ktoś jak jest z jakością Bety teraz?Jest sens dawać 600 za Proxxona (25 lat gwarancji)?Na giełdzie babeczka mi powiedziała że mają Proline z dożywotnią gwearancją, niby wymieniają od ręki na nowe....Wyglądały mniej więcej jak Corona Exclusive/Yato.

G
Maariusz 2011-04-16 07:13

Proline daje dożywotnią gwarancję i ostro się reklamuje w gazetach narzędziowych. Czarne nasadki Yato też są dobrej jakośći. Może jednak nie warto przepłacać gdy zestaw nie będzie przemysłowo wykorzystywany.

G
Arek 2011-04-16 20:21

Zwykle dobry towar nie potrzebuje reklamy.....Jak to mówią :)
Właśnie nasadki będą na pewno częściej używane niż kompresor, dlatego troche niemiło będzie gdyby się szybko zużyły. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje odnośnie nasadek to chętnie wysłucham, przeczytałem wszystkie tematy o nasadkach i dalej nie mogę się zdecydować.

G
Maariusz 2011-04-17 18:20

Znajomy mechanik używa nasadek udarowych Yato i ma o nich bardzo dobre zdanie, Można je kupować na sztuki, więc kup jedną i się przekonasz co jest warta.

1 2