wóbur wiertarki do 350zł sds+ czy na kluczyk?

G
dekster 2012-10-05 11:49

wóbur wiertarki do 350zł sds+ czy na kluczyk?

Witam. Mam do wydania 350zł i chciałbym kupić wiertarkę (uniwersalną), którą będę wykorzystywał głównie do:
- wiercenia w metalu i drewnie najczęściej
- wiercenia w betonie - rzadko (50-80 otworów rocznie)
- wkręcania wkrętów w drewno
- odkręcania i dokręcania śrub.

Stwierdziłem, że nie kupię już najtańszej marketówki, która po miesiącu trafi do kosza.

Interesuje mnie szczególnie sprzęt poniżej:
makita-maktec-wiertarka-udarowa-710w-mt870x1-sds
lub
makita-wiertarka-udarowa-680w-13mm-hp1640

EW. hp1640 z uchwytem samozaciskowym, chociaż z doświadczenia wiem, że te uchwyty podczas udaru się rozkręcają (nie wiem jak w makicie) ale w topeksie nie mogłem wiercić z tym uchwytem.

wiem, ze te obie wiertarki są zupełnie innej kategorii, ale nie wiem, która do moich celów bardziej się nada i która będzie lepsza.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-10-05 23:08

Re: wóbur wiertarki do 350zł sds+ czy na kluczyk?

Dekster, gdyby to było takie proste...;-)
Jeśli przeważają prace związane z wkręcaniem i wierceniem stal/drewno to bierz akku z udarem. Jeśli jednak beton, to nie obejdziesz się bez SDSa.

Wiertarka udarowa będzie najgorszym rozwiązaniem, chociaż nie trzeba jej ładować. Nie ma sprzęgła, ma stosunkowo wysokie obroty i mało precyzyjną regulację. Kluczyk to raczej przeżytek i upierdliwy wynalazek. Teraz nawet tańsze narzędzia są wyposażane w markowe uchwyty.

G
JK. 2012-10-06 16:35

Re: wóbur wiertarki do 350zł sds+ czy na kluczyk?

Czemu ludzie upierają się on wiertarki z sds?????!! Przecież takie coś nie istnieje! Ludzie nauczcie się jeden rzeczy, wiertarki udarowe posiadają udar mechaniczny i głowice mają albo kluczykowe albo samozaciskowe(plastikowe, metalowe zatrzaskowe). Uchwyty SDS są dostępne TYLKO w młotach obrotowych, czasami nazywanymi młotowiertarkami, oraz młotach kujących....Te pierwsze TEŻ wiercą różnica tkwi że mają udar elektropneumatyczny a nie mechaniczny jak w wiertarkach.

Poza tym Pan Fleks powiedział już resztę.

1