Włącznik do Einhell BAS 18–2/1HA

G
wilczur 2011-10-16 16:00

Włącznik do Einhell BAS 18–2/1HA

Witam, poszukuję włącznika do tej wkrętarki, ten co mam teraz jeszcze jako tako działa ale stracił regulację prędkości po wciśnięciu i pora go wymienić bo praca strasznie niewygodna przy starcie z max prędkości.

Najlepiej gdyby to byłą nowa sztuka ale jeśli ktoś ma uszkodzoną taką wkrętarkę to też się zainteresuję tym włącznikiem z niej i może jeszcze czymś :)

Oczywiście cena im niższa tym lepsza

Zdjęcia

G
JK. 2011-10-16 19:51

Re: Włącznik do Einhell BAS 18–2/1HA

Zapytaj np w obi czy praktikerze, oni mają tego dużo gdy idą do zniszczenia z reklamacji.

G
PanFleks 2011-10-17 09:27

jeszcze jako tako działa ale stracił regulację prędkości po wciśnięciu i pora go wymienić bo praca strasznie niewygodna przy starcie z max prędkości.

Wilczur - jeśli wymienisz, to po pewnym czasie będziesz miał dokładnie to samo. Włączniki w takich narzędziach są strasznie kiepskiej jakości. W obudowie włącznika znajdziesz płytkę z napylonymi ścieżkami, które są rodzajem potencjometru - wciskanie włącznika powoduje zwieranie kolejnej ścieżki i zwiększenie prędkości obrotowej. Po wpływem temperatury i tarcia ścieżki wycierają się i odklejają, więc miej świadomość, że taka naprawa to jedynie prowizorka ;-)

G
wilczur 2011-10-17 22:57

Jeśli chodzi o praktikera i inne to w mojej okolicy nie ma czegoś takiego więc odpada.. zostają takie źródła internet i to forum

Co do środka to rozbierałem go jak zaczął raz przerywać, przeczyściłem i działało super dopóki sprzętu nie pożyczyłem (czego już nigdy nie zrobię), w środku faktycznie jest to jakiś potencjometr na płytce, po tej długiej ścieżce suwa się miedziana blaszka z dwoma wypystkami i właśnie ta blaszka została uszkodzona, urwała się jedna wypustka przez co łapie kontakt tylko w pełnym wciśnięciu gdy przełącznik zamiast korzystać z potencjometru działa bezpośrednio

Ja na sprzęt nie narzekam, jak do zwykłego gozpodarstwa coś poprzykręcać czy przewiercić nie ciągnąc kabla to jest praktycznie ideał

Tylko ten przełącznik mi teraz wadzi..
Jakieś inne pomysły oprócz Obi i innych marketów budowlanych? (no chyba że ktoś się przejdzie za mnie jeśli ma możliwość :) )

G
PanFleks 2011-10-17 23:05

Jakieś inne pomysły oprócz Obi i innych marketów budowlanych?

Tutaj masz używkę.
http://allegro.pl/wkretarka-einhell-bavaria-bas-18-18v-nr-42-i1852604028.html

Ale moim zdaniem za parę miesięcy będzie to samo...

G
wilczur 2011-10-18 20:55

niestety to nie taka jak ja mam i będzie inaczej w środku włącznik zamocowany..

jest podobna ale widzę różnice w budowie.. inny typ akumulatora, inna dźwignia zmiany biegu, przesunięta względem włącznika opcja zmiany obrotów lewo-prawo.. wyłącznik z niej nie będzie niestety pasował..

moja wygląda tak:
http://www.einhell.pl/upfiles/pdf/c3d39837dcc1d1fe9268436bf32ba95d_1.pdf
zwróć uwagę choćby na ułożenie względem siebie lewo-prawo i włącznika tej mojej i tej co podałeś..

więc szukam dalej

1