Wkrętarki Hitachi

P
Pan-wierlło 2014-05-30 10:55

Wkrętarki Hitachi

Czy ktoś wie, czy firma Hitachi produkuje wkrętarki bezszczotkowe? Jeśli tak, podajcie jakie to modele ?

G
Mirek 2014-05-30 15:56

Re: Wkrętarki Hitachi

Produkuje, ja znam model Hitachi DS18DBL pzdr

G
Mike 2014-06-01 18:52

A co ich strona internetowa nie działa? Tam masz wyraźnie opisane modele. Więcej jest udarowych bezszczotkowców.

P
Pan-wierlło 2014-06-02 08:17

OK już się dowiedziałem. Hitachi stosuje oznaczenia DBL dla elektronarzędzi bezszczotkowych (brushless).

Zaletą silników bezszczotkowych jest dużo wyższa trwałość i niezawodność wynikająca z wyeliminowania z konstrukcji szczotek, będących najczęstszą przyczyną awarii oraz najszybciej zużywającym się elementem mechanicznym silnika. Eliminacja szczotek zapewnia cichszą pracę silnika oraz wyższą sprawność energetyczną. Dodatkowo konstrukcja silników BLDC umożliwia zastosowanie szczelniejszych obudów, gdyż ciepło z cewek może być odprowadzane bezpośrednio poprzez obudowę, co eliminuje konieczność zapewnienia cyrkulacji powietrza. Kolejną zaletą silników BLDC jest możliwość kontroli prędkości obrotowej prawie niezależnie od mocy silnika. Główną wadą silników bezszczotkowych jest wyższy koszt zastosowania. Wynika on z konieczności zastosowania specjalnych sterowników elektronicznych. Dodatkowo w silnikach tego typu, ze względu na umieszczenie uzwojeń w stojanie, ich przezwojenie jest utrudnione.

a
adam 2014-06-04 11:34

Krzychu, dzięki! myślę ze innym ta informacja też napewno sie przyda.

1