Wkrętarka skil sieciowa czy ferm akumulatorowy

G
anonimer 2014-02-12 13:25

Wkrętarka skil sieciowa czy ferm akumulatorowy

Witam jako że moja wkrętarka Bonus przywieziona z Niemiec kończy swój żywot wytrzymała sześć lat mam zamiar zakupić nowy sprzęt i tu pytanie co wybrać Skil sieciowy czy Ferm Power akumulatorowy. Będę głównie wiercił w drewnie i wkręcał i troszkę wiercił małymi wiertełkami w metalu. Czemu te marki mam wyrzynarkę pięć lat 400 watt skil nawet nią gałęzie jechałem, a ferma mam szlifierkę kątową już sześć lat i działa bez zarzutu.

PS jaka firma lepsza Skil Masters czy Ferm Power ?

G
Mike 2014-02-12 19:20

Re: Wkrętarka skil sieciowa czy ferm akumulatorowy

Skil zdecydowanie bo masz do dyspozycji profesjonalny serwis i części zamienne, a Ferm któż to wie...
Poza tym Skil Masters to nawet szlifierki kątowe Perles kiedyś pod swoja nazwą sprzedawał:
http://www.skilmastersmalta.com/sm/images/stories/fp/9470.jpg
A to już sprzęt klasy profesjonalnej choć niższej. Bo ogólnie SKIL to chińczyk robiony dla koncernu Robert Bosch. Aż się serce kraje co zrobili z tą marką - SKIL jeden z najbardziej zasłużonych wynalazcy elektronarzędzi, a teraz to tylko chińczyk. A tyle dobrych narzędzi wynaleźli. Nawet ukochane przez niektórych Hilti TE17 to nic innego jak podróba SKIL 726... Skilsaw, Wormsaw, elektronika w elektronarzędziach... ile tych wynalazków było...

G
Mike 2014-02-12 23:40

Ja bym raczej powiedział że ten serwis do serwisu Bosch raczej nieporównywalny, ale może by mnie zaskoczyli.
Powiedz raczej ile masz kasy do wydania i jakimi wiertłami chcesz wiercić w drewnie i jakie wkręcać wkręty. I ile tego procentowo ma być, wiercenia do wkręcania. Bo jak chcesz dużo wiercić a szczególnie wiercić małymi średnicami w metalu to wkrętarki się do tego kompletnie nie nadają (bardzo duże bicie na wrzecionie). Znaczy da się zrobić ale 100 razy lepsza będzie sieciowa wiertarka. To chyba oczywiste. Wkrętarki tylko generalnie do wkręcania używam.

G
anonimer 2014-02-13 10:37

Wiercić będę głównie małymi wiertłami do 6 mm w drewnie i 4 mm metalu będą to zwykłe hss, pieniądze 200 zł max 250. Stosunek wkręcania do wiercenia 60:40 na korzyść do wkręcania, wkręty głównie do drewna no raz kiedyś jakiś wkręt do metalu czy remont no to GK.

G
anonimer 2014-02-14 20:57

Przepraszam czy taki Bosch GSR 12-2 byłby dobrym wyborem, czy 12 v to wystarczająco, ile można pracować na akumulatorze ?

G
Mike 2014-02-15 14:55

Nie ten Bosch to jest porażka. Duże luzy i bicie wiertła, mocy wystarczy tylko na naprawdę małe wkręty w bardzo miękkim drewnie. Sorry ale za 250 złotych to nic dobrego się nie kupi. Ktoś ci zaraz wyjedzie: "hej co ten gościu pierd.... kup Ferma robię nim chałtury już drugi rok, wiercę, wkręcam, mieszam zaprawy i śmiga jak ta lala" Ale taki ktoś musiał chyba spalić crack`a żeby tak napisać. Najmniejsze bicie z wkrętarek jakie miałem, a miałem w firmie sporo ma nowe Metabo które niedawno kupiłem: BS 18 LT. Tym bym od biedy wiercił fi 4mm w metalu (choć do tego lepsza wiertarka sieciowa bo wielki ciężki akumulator nie cięży i jest jeszcze bardziej precyzyjna), i mocy ma wystarczająco do wkręcania ale cena wykracza daleko poza twój budżet.

G
anonimer 2014-02-15 17:34

Wiesz Mike mój bonus to dopiero miał bicie ale wiesz wiercić będę głównie w drewnie, ale jakby co to malutkie otwory multiszlifierką pojadę. Bonus dawał radę z wiertłem 2 mm nic mniejszego nie będę brał. Ten Bosch jest aż tak kiepski. Co innego byś może polecił. Bonus miał sprzęgło 5 stopniowe jeden bieg do niego to ten Bosch kosmos. A jak wytrzymałość ?

G
Mike 2014-02-18 17:42

Czy Bosch jest kiepski? Jest sto razy lepszy niż jakiś shit klasy DIY. Wiem że wszystkie 3 sztuki które mój dostawca miał na sklepie miały duże bicie i luzy. Wiec pewnie ma i reszta. Mocą ten sprzęt dorównuje klasie 10,8V li-ion czyli to jest tylko malutka wkrętareczka do prac gdzie najważniejsza jest poręczność żadne ciężkie prace. Zresztą kosztuje więcej niż 250 zł. Jak tyle lat wystarczał Ci ten Bonus czy co to tam było to idź może zobacz wkrętarki Macallister w Castoramie. Klasa DIY tak jak ten Bonus, serwis mają w casto, jakość jak na DIY przyzwoita. Rzuć okiem może coś znajdziesz za 250 ciekawego.

1