Wkrętarka sieciowa.

G
dekarz 2011-03-30 21:39

Wkrętarka sieciowa.

Witam.
Potrzebuje mocną wkrętarkę sieciową odpowiadającą akumulatorowej hilti sf 181a. Rozchodzi się o wkręcanie w drewno wkrętów 6x140. Trochę mnie dziwi podawanie przez producentów śr. wkręta bez długości, a przecież to równie ważne. Wkrętarka musi być do pracy ciągłej i najlepiej bez tego dociskowego sprzęgła.

G
JK. 2011-03-31 21:49

Re: Wkrętarka sieciowa.

Jesli ma być wkrętarka, to o lepsza będzie o niższej prędkości. ok 2500obr/min bo wtedy masz mocniejszy moment obrotowy.
Polecić moge Kressa 650 TBS2500 oraz AEG S2500E.

Zastanów się ewentualnie nad Zakrętarką udarową.

G
piotras_PROTOOL 2011-04-01 21:10

Z racji pełnionej funkcji pozwól że polecę:
http://www.protool.pl/mediandoweb/index.cfm?ID_O_TREE_GROUP=4774&ID_O_PRODUCT=211745

Zakrętarka udarowa na wkręty 6 mm, to jednak chyba trochę za mocna.

G
JK. 2011-04-02 01:04

To zalezy co się skręca;] ostatnio miałem przyjemność pobawienia się trochę wkrętarką udarową TD0101F, może nie ma tutaj precyzji, bity szybicej padają to wkręca się ja bardzo dobrze na takie głębokości. Te ponad 100Nm robi swoje.

G
piotras_PROTOOL 2011-04-02 21:17

Mi na pokazach przy wkręcaniu Spaxów 8 czy 10 na 360 w lite drewno wystarcza wkrętarka. Klucze udarowe to chyba bardziej do kręcenia kotew w beton.

G
JK. 2011-04-02 22:40

Nie mówiłem o Kluczach udarowych, tylko o wkrętarkach. A jest to róznica, wkrętarki używa sie właśnie do wkręcania wkrętów o średnicy 6mm i wyżej. Ale z główkami na krzyżak lub Torxa, a klucze używa się głównie do srub metrycznych!

G
dekarz 2011-04-04 21:18

Witam, dzięki za propozycje. Udar nie wchodzi w grę bo za ciężkie. Co do 650 TBS 2500 to ma on 20 Nm, ale niestety mam złe doświadczenie z wcześniej posiadaną wiertarką no i ten wpinany przewód też nie wygląda na trwały.
AEG S 2500 E jest troche słabsza 14Nm i nie jestem pewien czy przy pracy ciągłej nie będzie się grzała.
DRP 13-2 EQ szkoda, że nie ma lepszego uchwytu, a przez 2 biegi jest więcej mechanizmów do psucia.
Brałem jeszcze pod uwage:
- HILTI ST 1800 - 22Nm ma ciekawe sprzęgło momentu obrotowego. Zna ktoś może jej cenę?
- milwaukee TKSE 2500 Q - 25Nm posiada ona chyba sprzęgło dociskowe czego wolałbym uniknąć oraz wpinany przewód co też nie jest zaletą.
Wcześniej używałem też słabszych wkrętarek makity, szybko się popsuły. Mam też 15 letnią boscha, która jest bezawaryjna, ale do tych wkrętów za słaba.

G
JK. 2011-04-05 00:50

Co do wkretarki Kressa to bądź świadomy tego że robią je dla: Hilti czy Spita.
Co do wypinanego przewodu, akurat rozwiązanie Kressa chyba jest nawet zwiększajce trwałość niż gołe zwykłe łącznie. W razi awarii przewodu kupujesz gotowy kabel. To szybsze niż wysyłka do serwisu, w przypadku Milwaukee jest podobnie, dodam że odpinany kabel stosuje jeszcze Festool, więc to raczej górna półka jakościowa, więc nie sądze żeby takie firmy pozwalałby sobie na awaryjne kable.
Co Do AEG bo ma spory zapas mocy, 720W drogą nie chodzi, więc o szybkim przegrzewaniu też nie ma mowy. Poza tym od czego jest też aluminiowy korpus;)
Milwaukee - cóż jest dośc droga już;) - Hilti nowe dwa razy droższe niż Milwaukee!
Mógłbym polecć ci jeszcze makitę, bo spotkałem wiele pozytywnych opini, ale widze że jesteś osobiście zrażony.

G
Domi 2011-04-05 20:33

Witam. Osobiscie uzywalem wlasnie tej makity o ktorej pisal JK (TD0101F) i musze przyznac ze jak za swoja cene to byla rewelacyjna. Bardzo silna. Wkrecalem nia kotwy,blachowkrety samowiercace fi 4 na 50 do profili stalowych a w drewno wchodzila z wkretem jak w maslo. Ma swiatelko w miejscu ktore jest bardziej odpowiednie. Potrafi sie troche nagrzac, jak dokrecalem kotwy nawet bardzo ale ogolnie dawala rade. W pracy byla ciagana po rusztowaniach i ziemi za "ogon" i sie nie polamala. Fakt jest udaorowa ale tez b. lekka.

1