wkrętarka bosch

Do ostatniej strony »
G
wuwuze 2010-08-12 20:40

wkrętarka bosch

Chcę kupić jeszcze jedną wiertarko wkrętarke, co powiecie konkretnie o tej z tymi akumulatorami:
http://allegro.pl/item1168666848_wkretarka_bosch_gsr_12v_2ak_2_6ah_nimh_12_v_hit.html
według mnie jest to oryginał, sprzedawca pisze, że 100% oryginalna i można zarejestrować na 3 lata... czyli nie podróba.

Wkrętareczka ma być używana w domu ;)

G
wuzuze 2010-08-12 22:14

Re: wkrętarka bosch

Czy może taki aeg:
http://allegro.pl/item1180223744_wkretarka_akumulatorowa_bs_12_x_r_latarka.html
zawsze to made in germany, a bosch malezja, ale znowu tu aku. 1.5 nicd, a w boschu 2.6 nimh...

G
JK. 2010-08-12 22:40

Wiesz jak kto woli;) fakt że przewagą boscha są lepsze akumulatory, zwłaszcza jeśli chodzi o domowe zastosowanie;) gdy zaś chodziło o pracę tym narzędziem to wolałbym AEG, ale to moje osobiste odczucie, tą bo pisze coś o gwarancji, brak tylko latarki. Jednak wolałbym pewną gwarancję 3 letnią.
Cena boscha jest atrakcyjna, bo również to wyprzedaż w zasadzie.

Jesli wkrętarka nie musi być bardzo mocna zastanów się nad tym boschem http://allegro.pl/item1186499065_wkretarka_bosch_gsr_10_8_2_li_3aku_10_8_v_li_2.html
Ciewkawa opcja z 3 aku, w dodatki li-ion. jedynie brak walizki tylko karton.

G
JK. 2010-08-12 22:44

przepraszam zapomniałem dodać linka do AEG z gwarancją
http://allegro.pl/item1179024362_wrketarka_akumulatorowa_bs_12x_1_5ah_aeg.html

G
damork 2010-08-12 23:38

Jesli wkrętarka nie musi być bardzo mocna zastanów się nad tym boschem http://allegro.pl/item1186499065_wkretarka_bosch_gsr_10_8_2_li_3aku_10_8_v_li_2.html
Ciewkawa opcja z 3 aku, w dodatki li-ion. jedynie brak walizki tylko karton.

Mam poprzedni model, bez uchwytu wiertarskiego i jednobiegowy i jedno mogę powiedzieć - gdy mi padnie to wezmę właśnie coś takiego. Małe, poręczne i jak na taką maliznę bardzo mocne. nie ma problemów żadnymi wkrętami których używam, czyli do 5 x 80. Akumulatory li-ion są wprawdzie mocno wrażliwe na chłód, ale w warunkach domowych raczej się ich na jego działanie nie wystawia, a są BARDZO trwałe. Standardowe akumulatory Ni-cd i Ni-Mh wykańczam po roku, góra półtora, a tą wkrętarką pracuję już kilka lat i nadal żyją. A nie oszczędzam jej.
Podlinkowana niżej AEG to model którego używam od prawie półtora roku, tyle że mam wersję 2 Ah. Też ją mogę polecić, bardzo dobrze się sprawuje. Co prawda oczywiście wykończyłem zasilanie, ale udało mi się przekonać serwis że gwarancja dwuletnia obejmuje również akumulatory i dziś odbrałem sprzęt z nowymi akumulatorami :) Reklamowałem jeden, ale widać sprawdzili oba i drugi też był już biedny. Albo chcieli się mnie pozbyć, w każdym razie teraz już nie będę wkrętarki tak zarzynał.
W praktyce przy typowym nie przesilonym użytkowaniu akumulatory 1,5 Ah wystarczą - ładowarka spokojnie nabije zużyty w trakcie pracy na pełnym.

G
Maariusz 2010-08-13 20:01

W tamtym roku u gościa "dodo 902" kupiłem piłę tarczową AEG. Był to wyrób z 2000 roku pochodzący z magazynu. Aukcja była bardzo dobrze opisana więc wiedziałem co kupuję. Wkrętarka Bosch-a wygląda na orginalna a cena jest do przyjęcia.

G
wuwuze 2010-08-13 20:22

Teraz to się tylko wacham gsr 12v nimh 2.6ah czy 10,8v li-ion 1,3ah
najtwardsze zadanie to pewnie wkręcanie śrub w kołek rozporowy 10mm dość ciasno wpychany w otwór...

G
damork 2010-08-14 00:29

Jeśli to faktycznie jest największe obciążenie jakiemu będziesz wkrętarkę poddawał, to zdecydowanie GSR-ka ze względu na trwałość akumulatorów. Wkręty fi 5 wkręca w zwartosłoistą sosnę bez nawiercania i nawet nie piśnie, z wkręcaniem w kołki rozporowe problemy też nie występują. O mniejszą pojemność nie ma się co martwić, ładowarki GSR-ek nabijają akumulatory w około 20 minut, a w niej masz trzy sztuki, nie masz możliwości zostania bez zasilania. Dodatkowo dostajesz sprzęt mały (możliwość pracy w ciasnych miejscach) i bardzo lekki w porównaniu do typpowej wkrętarki - przy dłuższej pracy ma to spore znaczenie.
Oczywiście decyzja należy do Ciebie, ale ja bym zdecydowanie brał GSR-kę.

G
andrew 2010-08-14 02:00

damrok i jedna i druga jest GSR ! :D :D
Co to za nowomowa "zwartosłoista" ? : ) wiem, że piątek relaxxx browarek i w ogóle, ale sosna to mega miękkie drewno ... nawet jak przyrosty roczne ma nie zbyt duże. Dla równowagi tym razem na nie dla akumulatorów w GSR 10,8V
http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?t=2062

G
damork 2010-08-14 09:43

damrok i jedna i druga jest GSR ! :D :D
Co to za nowomowa "zwartosłoista" ? : ) wiem, że piątek relaxxx browarek i w ogóle, ale sosna to mega miękkie drewno ... nawet jak przyrosty roczne ma nie zbyt duże. Dla równowagi tym razem na nie dla akumulatorów w GSR 10,8V
http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?t=2062

No dobrze, więc po kolei.
1. Jeśli chcesz aż tak precyzyjnie, to mogę nawet numerami katalogowymi określać, ale chyba dość łatwo się zorientować że GSR-ką skrótowo GSR 10,8 V-li określam.

2. Zwartosłoista budowa drewna to nie nowomowa, tylko najzupełniej normalne określenie. W każdym razie dla mnie - jestem stolarzem z wykształcenia i zawodu więc się z takimi określeniami już w szkole stykałem, może normalnie nie jest to szerzej stosowane.

3. Megamiękka to jest balsa. Drewno sosnowe potrafi wprawdzie być takie że wkręt jak w masło wchodzi, ale potrafi też mieć tak ścisłe słoje, że podczas wkręcania dużego wkręta trzeba ogranicznik momentu dawać na maksimum i pisk jest taki że uszy bolą. Drewna, nie wkrętarki.

4. Co do podlinkowanego - Możliwe że faktycznie przy wierceniu będą szybko padać, tego nie mam jak sprawdzić, bo sam mam pierwszą wersję, typową wkrętarkę z uchwytem na bity i jednym biegiem. Co do siły wkręcania to z autorem tamtej opinii się nie zgadzam, używam codziennie i nie odczuwam braku mocy, a wkręcam często wkręty dające większy opór niż konfirmaty.

Podsumowując.
Nie zamierzam drzeć szat o to że GSR 10,8 to cud miód i najlepsza wiertarko/wkrętarka na rynku. Każdy powinien narzędzia dobierać do własnych potrzeb i zastosowań, dla jednego to będzie aż nadto wystarczające, dla drugiego słabizna. Sam pracując od lat narzędziami akumulatorowymi obecnie kieruję się w stronę zasilania sieciowego do wierceń, ale przy wkręcaniu pozostanę przy GSR 10,8.

G
andrew 2010-08-15 00:47

ad.1
Damork jak widzisz domyśliłem się dając linka do opinii na nie dla akumulatorów w GSR 10,8. Tak w ogóle to jest ich kilka przecież:
GSR 10,8-2- Li , GSR 10,8 V-Li-2 czy GSR 10,8 V-Li do tego dochodzą różne wersje wyposażenia ...

ad.2
Raczej slangowe. Mam w najbliższej rodzinie 2 technologów drewna po wyższych uczelniach o drewnie też troszkę wiem, bo oni pier*** o nim bez przerwy. Wiadomo o co chodzi.

ad. 3.
Dlatego, że GSR 10,8 ma tylko 11Nm przy wkręcaniu miękkim, do drewna średnio się nadaje. Wiercenie nią to pomyłka - opinię z forum emanta potwierdza mój brat. Szybko pada aku. W tej kwocie można mieć o wiele mocniejsze wkrętarki np. Kress 120 AB SET, hitachi DS14DFL czy Metabo BS 14,4 Li

Niewątpliwą zaletą rodziny GSR 10,8 jest poręczność, L - boxx też jest wart odnotowania.

G
wuwuze 2010-08-15 18:25

No to powiedz mi ile mniej wiecej zrobię otworow w drewnie wiertłem 6mm tym 10,8 na jednym ładowaniu.

W środę się na coś decyduje

G
PanFleks 2010-08-15 22:25

Wuwuze - na jednym ładowaniu nie więcej, niż 20 otworów w miękkim drewnie, jeszcze mniej w płycie meblowej. Nie jest to narzędzie dla majsterkowicza, raczej dla montera mebli, bo jest lekkie i poręczne. Oprócz tego nie znajduję w nim więcej zalet, jako jedyne do warsztatu amatora zdecydowanie odradzam (podobnie jak spora grupa użytkowników tego narzędzia - kupiłem, sprzedałem po trzech miesiącach, bo nie dobrałem jej do swoich potrzeb, ale zachwyciłem się zachwytem innych ;-)).

Pamiętaj, że te GSRki, które traktujesz jako alternatywę, to też żadne cudo. Zresztą... jakie dobre narzędzie może kosztować niecałe 500 PLN brutto, wraz z trzema akumulatorami? Chyba, że to jakaś seria wycofywana ze sprzedaży, ale szukaj potwierdzenia u któregoś z Kolegów, którzy sprzedają narzędzia. W opisie aukcji jest info o tym, że w zestawie są lepsze ładowarki - któreś z nich strasznie niszczyły akumulatory, sprawdź o jakie chodziło.

Pozdrawiam,
Pan Fleks

G
JK. 2010-08-16 00:46

Sam jako majsterkowicz uzwam dwóch wkrętarek AEG BS 12 IQ z momentem 9/18Nm oraz BS12X R z momentem 16/35Nm. Obecnie częściej używam małej BS 12IQ bo starcza do większości domowych prac, jest mała lekka i stale na chodzie. BS 12X używam coraz rzadziej ale fakt, faktem że ta siła czasem też się przydaje.

1 2