Wkrętarka 18V - Makita czy Hitachi???

N
Nestor 2013-08-10 21:59

Wkrętarka 18V - Makita czy Hitachi???

Witam,
Jestem na etapie stanu surowego więc przede mną praktycznie cała budowa. Dużo prac wykonuję sam więc kompletuje potrzebny sprzęt. Obecnie chcę kupić wkrętarkę akumulatorową 18V. Teraz mam 12V i niestety coraz częściej muszę szukać pomocy przy wkręcaniu za pomocą wiertarki. Z uwagi na gabaryty i ciężar wiertarki nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Zastanawiałem się nad zakupem wkrętarki Makita BHP453. Jednakże ostatnio zwróciłem uwagę na wkrętarki Hitachi, które mając podobne parametry (często nawet lepsze) są w lepszej cenie.
Wobec tego moje pytanie - co polecacie? Biorę pod uwagę:
1. niezawodność;
2. wytrzymałość obudowy;
3. dobry uchwyt;
4. jakość baterii i szybkość ich ładowania;
5. jakość i szybkość napraw gwarancyjnych.

Bardzo proszę o obiektywne porady.

P
Paweł Sando 2013-08-11 08:44

Re: Wkrętarka 18V - Makita czy Hitachi???

ja bym wybrał makite ale bardzo dobre jet metabo pod względem Twoich punktów

P
Marco Polo 2013-08-13 20:20

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
klient 2013-08-14 14:49

Ja mam makite 14V i daje rade na kilka godzin pracy, mała poręczna i mocna, jak na razie nie zawiodła, a nakręciła już w swoim życiu.

G
klient 2013-08-14 14:53

właśnie spojrzałem na ten model Makity który chcesz kupić i powiem Ci że to naprawdę porządny sprzęt, znajomy ma firmę wykończeniową i taką właśnie ma, kręci naprawdę dużo, nawet z udaru jest zadowolony, ja ją miałem w ręce i czuć moc jak się zakręci, aż podskakuje w ręce, na pewno będziesz z niej zadowolony, pozdr

G
19pawelek84 2013-08-15 01:26

1. niezawodność;
2. wytrzymałość obudowy;
3. dobry uchwyt;
4. jakość baterii i szybkość ich ładowania;
5. jakość i szybkość napraw gwarancyjnych.

ad 1) w zasadzie taka sama.
ad 2) tu plastik i tu plastik...
ad 3) tu również nie widzę różnicy
ad 4)tu Ci nie pomogę niestety
ad 5) obaj producenci wyznają zasadę napraw w autoryzowanych punktach serwisowych(a nie tylko w centrali firmy), długość gwarancji taka sama. Tu postawiłbym znak równości

Nie wziąłeś za to jednej rzeczy pod uwagę...ceny i dostępność części zamiennych. Tu przewagę ma makita,bo części ma tańsze

N
Nestor 2013-08-18 20:14

Jednak mój wybór padł na Metabo 14,4. Przeważyła gwarancja na 3 lata w tym na baterie. Widać, że moc w porównaniu z moją dotychczasową 12V jest bez porównania większa. Popracuje to postaram się coś więcej napisać.

G
x 2013-08-19 12:07

Ja polecam 18V Milwaukee z silnikiem bez-szczotkowym. Bardzo mocna, cicha i dobrze wyważona i długo trzyma akumulator.
Milwaukee M18 CDD-32C Fuel.
Mam ją krótko na razie i się nie wypowiem co do trwałości i niezawodności ale kulturą pracy i mocą powala.

1