Wiertarko-Wkretarka Black & Decker HPL106KB

G
Bel-ami 2012-01-19 02:22

Wiertarko-Wkretarka Black & Decker HPL106KB

Z racji tego, że to mój pierwszy post na tym forum, to na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami.

Chcę was prosić o jakieś sprawdzone info w sprawie wiertarko-wkrętarki B&D HPL106KB. Potrzebny mi jakiś "kajtek" o przyzwoitej mocy, teoretycznie sprawa jest dla mnie jasna, Kress 108 AS-2. Ale w trakcie poszukiwań trafiłem również na tego Decker'a:

http://www.blackanddecker.pl/powertools/productdetails/catno/HPL106KB/

i jestem zwyczajnie ciekaw co to za twór. Czy jest to cokolwiek warte czy tak jak większość obecnych narzędzi B&D to zabawka z plastiku i zapałek? Producent niby podaje na swojej stronie, że to narzędzie do ciężkiej pracy:) I w sumie według parametrów technicznych podawanych przez producenta możliwości ma zbliżone do konkurentów z Kress'a, Bosch'a, Metabo czy Makity. Tańszy ten Decer jest od konkurentów nieznacznie, więc nie ma nawet mowy o oszczędzaniu, w znajomym sklepie Kress'a dostałem propozycje ceny na 108 AS-2 w wysokości 520zł, komplet z nasadkami, drugą baterią i lampą. Nie jestem człowiekiem co szkłem tył obetrze żeby zaoszczędzić 25zł, więc nie szukam oszczędności na siłę a informacji o produkcie alternatywnym.

PS. Nie pytajcie mnie dlaczego rozglądam się za takimi narzędziami jak B&D. Nie doradzajcie też co mam kupić, bo wiem jakie narzędzia są dobre, pracuje przede wszystkim narzędziami Kress'a i DeWalt'a, tak więc uczyć mnie nie trzeba. Zwyczajnie jak pewnie wielu z Was którzy pracowali na budowach czy przy montażach te kilkanaście lat temu, mam sentyment do Black&Deckera i jeżeli uda im się czasem wypuścić coś na poziomie tego starego dobrego B&D to może warto o tym wiedzieć.

G
JK. 2012-01-19 02:27

Re: Wiertarko-Wkretarka Black & Decker HPL106KB

Bierz Kressa;]

G
Bel-ami 2012-01-19 14:55

JK o taką właśnie odpowiedź mi chodziło:)
Kress to pewniak, jedyne co mogłoby mu zagrozić w moim wyborze to jakby DeWalt robił tego typu wkrętarki. A niestety takich cudaków nie mają w ofercie albo nic mi o takim nie wiadomo, może się mylę?

Wciąż mam jednak nadzieje, że ktoś się wypowie na temat tego wynalazku B&D bo nie ukrywam, że mnie zaciekawił. Może ktoś ze sprzedawców ma to w ofercie i miał już okazję się tym pobawić, może ktoś z serwisantów rozbebeszył i wie co w tym siedzi?

G
JK. 2012-01-19 22:03

Dewalt ma wkrętaka i wkrętarkę na 10,8V li wkrętak troche słaby i małofunkcjonalny ale dość dobrej cenie, wersja wkrętarki jest juz dość droga bo powyżej 700zł, w dodatku podobnie jak ten B&D jest to dość duże narzędzie jak na 10,8V. Konkurencja robi to bardziej kompaktowe. Zresztą dziwny(podobnie jak w Hitachi) jest akumulator, Makita, Bosch, Aeg, Metabo czy Kress 10,8V robią z małym akumulatorkiem chowanym do uchwytu, HItachi i Dewalt robie je wystające, przez co gabaryty są dość duże.

G
Bel-ami 2012-01-20 01:42

To, że DeWalt robi wiertarki 10.8V to wiem, ale tak jak napisałem chodzi mi o wiertarkę tego typu jak ten B&D czy wspomniany wcześniej Kress. To co sam piszesz, akumulator schowany w rączce, a wiadomo jak zwiększa to wygodę użytkowania. "Klocka" już jednego mam i drugiego nie potrzebuje, potrzebuje czegoś wygodnego lekkiego i z sensowną mocą użytkową. Napisałem tylko, że szkoda, że DeWalt nie produkuje takiego elektronarzędzia bo mam dobre zdanie o ich narzędziach akumulatorowych. Może to nie są naj naj najlepsze narzędzia ale mam ich 18stkę od jakiś dwóch lat i chodzi jak złoto. W moich warunkach pracy urządzenia tej marki sprawują się świetnie, z resztą Kress to samo, ale Kress'a jeszcze żadnego narzędzia akumulatorowego nie miałem a DeWalt'a już przetestowałem i mogę zaufać w ciemno.

G
JK. 2012-01-20 03:10

Klocka? Sorry ale 10,8V to nie klocek;)) TAK właśnie dewalt ma taką wkrętarke jak TEN B&D przecież pisze! tylko, że kosztuje ona grubo ponad 700zł! A konkurenci mają albo lepsze ceny albo bardziej kompaktowe(NIE KLOCEK) narzędzia. Dewalt od zawsze miał jeden problem z wkrętarkami, ich wygoda i wyważenie zawsze było jakieś "inne".

http://allegro.pl/dewalt-wkretarka-10-8v-kompaktowa-dcd710s2-wiertla-i2067077404.html - tu masz B&D w żółtym kolorze;)

G
Bel-ami 2012-01-20 11:42

Klocek, klocek:) Miałem już w ręku Makitę DF330DWE a Kress jest podobny gabarytowo. Są na tyle wygodne, że na upartego to wsadzisz ją w kieszeń albo zaczep na młotek. Widziałem już tego DeWalta którego podałeś, ale pomimo wagi to wciąż będę się upierał, że to klocek. Kształt ma fatalny, a wiadomo, że przy takim urządzeniu to ma być główna zaleta. Na co mi się pchać na drabinę z dwoma klockami? Dwie kabury sobie zaczepię do paska i będę kowboja udawał?:) Tak to klockiem wiercę a kajtkiem przykręcam, nie bawię się w zmienianie wiertła, ręce się też trochę mniej męczą i zakup czegoś z kategorii compact ma sens. Najważniejsza jest ergonomia, inaczej to nie ma co kupować czegoś tak małego jak 10.8V.

G
JK. 2012-01-21 01:25

Nie zrozumieliśmy się;) Ten B&D/Dewalt jest wiekszy niż ta makita którą niby miałeś w ręce;P Więc nazywanie mniejszych wkrętarek klockiem jest chyba troche nie na miejscu? nie uważasz? Chcesz cos kompaktowego i małego, to ta makita też jest mała;] to NIE jest Klocek, a jak dla ciebie jest;P to kup sobie wkretak 7,8V lub 3,6;] to może nie określisz ich jako klocki;P sorry ale chyba sam nie wiesz czego chcesz;] piszesz jak się ma ten B&D, pisząc jednocześnie że nie chcesz klocka, jakim jest dla ciebie np: Makita 10,8V ... więc cię nie rozumie już.

G
Bel-ami 2012-01-21 02:29

JK, jestem świeży na tym forum ale trochę latek mam na karku i doświadczenia też wystarczająco żeby się nie dać objeżdżać jak jakiś szczaw za to, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Nie lubię jak ktoś próbuje mi udowadniać, że czarne jest białe, dlatego wyłożę Ci grzecznie mój punkt widzenia.

Po pierwsze, mianem klocka określiłem DeWalta DCD710S2 którego przykład podałeś.
Po drugie, o Makicie i Kressie napisałem wyraźnie, że są na tyle wygodne, że można je schować do kieszeni. I nie wiem na jakiej podstawie stwierdziłeś, że to określenie odnosiło się do tych dwóch narzędzi.
Po trzecie, wkrętak nie wchodzi w grę:)
Po czwarte, doskonale wiem czego chcę, a o DeWalcie zacząłem dyskusję bo sprawdziłem już ich akumulatorowe narzędzia i następne ich narzędzie kupiłbym bez większych obaw.

Wybór i tak pewnie padnie na 108 AS-2 bo nie ma się co specjalnie zastanawiać. Z jednej strony dlatego żeby pozostać przy tych dwóch markach (serwis itp.), z drugiej to wydaje się być rozsądny wybór i mam nadzieje nie zawiodę się. A co do B&D, to tak jak pisałem na początku, z ciekawości postanowiłem zapytać.

G
JK. 2012-01-21 18:48

Nie objeżdzam cię jak szczaw(jeszcze), sory ale to nie moja wina że piszesz tak jak piszesz i że tłumacze ci 4 raz, a ty wypowiadasz się, że jakby nie chodzi ci o to i że dana wkrętarka jest "klockiem" - wytłumaczyłem ci jasno i dobitnie, widzę że muszę to napisać chyba w punktach!

1) Ta wkrętarka z B&D jest kopią Dewalta
2) Obie te wkrętarki są większe niż konkurencyjne wkrętarki 10,8V
3) Skoro dla ciebie Makita 10,8V to klocek to ten B&D czy Dewalt będzie nim tym bardziej!
4) Owszem Bosch, Kress, AEG czy Metabo jest jest trochę mniejsze od tej makity. Ale nadal to narzędzia niemal identyczne.
5) NIe obrażaj się właśnie jak szczaw, tylko dobrze przeczytaj moją drugą wypowiedź. Tam masz wszystko napisane, a niepotrzebnie zagmatwałeś dyskusję. napisałem ci przecież, że Dewalt ma taką wkrętarkę ale, że jest ona wieksza niż ten kress np... A ty zamiast powiedzieć ok, stwierdziłeś że nie chcesz klocka, który ma baterię w całości w rączce, bo miałeś w ręce makitę.
Rozumiesz w czym problem? Napisałeś że nie chcesz "Klocka".... Ale dużo mniejsze wkrętarki nie spotkasz już.

To moja druga wypowiedź, chyba całkowicie jasna:
"Dewalt ma wkrętaka i wkrętarkę na 10,8V li wkrętak troche słaby i małofunkcjonalny ale dość dobrej cenie, wersja wkrętarki jest juz dość droga bo powyżej 700zł, w dodatku podobnie jak ten B&D jest to dość duże narzędzie jak na 10,8V. Konkurencja robi to bardziej kompaktowe. Zresztą dziwny(podobnie jak w Hitachi) jest akumulator, Makita, Bosch, Aeg, Metabo czy Kress 10,8V robią z małym akumulatorkiem chowanym do uchwytu, HItachi i Dewalt robie je wystające, przez co gabaryty są dość duże."

G
Bel-ami 2012-01-22 00:08

Ty serio, czy jaja sobie robisz?:)
Obaj się nie zrozumieliśmy, nie chodziło mi o wielkość, czy wagę, a o kształt. Mianem "klocka" określiłem DeWalta a nie Makitę(czemu się przy tym upierasz, skoro już to raz tłumaczyłem i odkręcałem), nie chodziło mi też o wszystkie wkrętarki 10,8V. Kress, B&D czy Makita po włożeniu baterii w rączkę, zachowują kształt litery T. Takiej wkrętarki właśnie poszukuje. To czy jedna ma 2cm więcej, czy waży 50g mniej, jest już mniej istotne, nie szukam na siłę czegoś mniejszego. Po prostu DeWalt po włożeniu baterii ma niewygodny kształt (jak litera C, tak mogę to chyba określić, jak duże wkrętarki
'klocki' - od klockowatych baterii), przez który ciężko wsunąć ją np w kieszeń. Nigdzie też nie pisałem, że przeszkadza Mi bateria w rączce, przecież musi tam być. Gdzie indziej mieliby ją umieścić?:) Tylko chodzi o jej kształt.

Może wcześniej się trochę nieskładnie wypowiedziałem, napisałem niezrozumiale, moja wina, przepraszam. Mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie jasne. Prosiłbym zarazem żebyś nie przekręcał więcej moich wypowiedzi i nie wmawiał Mi czegoś czego nie myślę.

G
3maja 2012-10-16 09:46

Firma Black and Decker to syf. Kupiłem kilka ich produktów i wszystko okazało się śmieciem. Diaks i wkrętarka się spaliły. Wkrętarka padła po kilku tygodniach użytkowania, ale gwarancji mi nie uznali, bo ją "przeciążyłem" skręcając szafki kuchenne. Najbardziej rozwalił mnie kątownik z linijką, który nie miał kąta prostego, a podziałka z linijki zmyła się, jak przypadkiem zachlapałem ją wodą. Chcecie się wkurzyć to kupcie sobie noname - przynajmniej taniej wyjdzie.

1