Wiertarko wkrętarka - AEG BS14G czy METABO BS 14,4 Li

G
Kamil 2012-10-09 23:35

Wiertarko wkrętarka - AEG BS14G czy METABO BS 14,4 Li

Witajcie,
mam do Was pytanie, rozglądam się za wiertarko-wkrętarką do użytku domowego. Nie chce kupować czegoś bardzo taniego, ale też nie chce wywalić dużo kasy na sprzęt. Zależy mi na jakości i niezawodności.
Przeglądając fora i rozmawiając z ludźmi, którzy trochę bardziej się znają wybrałem dwie opcje:
1. Tańszą - AEG BS14G Li + wielka walizka i ok. 100 dodatków. - cena 450 zł
2. Droższą - METABO BS 14,4 Li + walizka z wiertłami, dodatkami i bajerami - 750 zł

Obydwie z dwoma Akumulatorami.

Pytanie do Was, czy warto dopłacić do METABO przy typowo domowym użytku?
I drugie pytanie, czy możecie coś jeszcze mi ciekawego zaproponować? Czy może w tym przedziale cenowym 450-750 zł jest coś jeszcze wartego uwagi co mi umknęło?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Kamil

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-10-10 01:10

Re: Wiertarko wkrętarka - AEG BS14G czy METABO BS 14,4 Li

Różnica w cenie znaczna, ale...
AEG to typowy model sprzętu ze średniej półki. 3 lata gwarancji +6 miesięcy na akumulator. Musisz zastanowić się, czy jesteś w stanie dopłacić jeszcze 300 PLN za trzy lata gwarancji na wkrętarkę i 3 lata gwarancji na akumulator. Na stronie widziałem, że jest jakiś pakiet serwisowy na wkrętarki Metabo.
Czy warto dopłacić? Oba narzędzie nie są produkowane w Niemczech, to podstawowe modele. To zależy jak często pracujesz tą wkrętarką. Po akcesoriach nie spodziewaj się cudów - to są dodatki o średniej jakości, nie nadają się do intensywnej pracy.

Podsumowując: jeśli zależy Ci na spokoju z samym narzędziem i akumulatorami, bierz Metabo. Jeśli masz ograniczony budżet, bierz AEG. Spora zaleta AEG to możliwość stosowania starszych akumulatorów. Ale one wkrótce mają zostać wycofane z rynku. Pamiętaj też, że jeśli skończy się gwarancja, to po tym czasie będziesz musiał kupić nowy akumulator do AEG. W Metabo (według zapewnień producenta) dostaniesz nowy. Więc różnica w cenie zakupu szybciutko się zwróci.
Szukaj nowszych modeli (BS 14,4Li) - masz pojemniejsze akumulatory, a stare modele miały często problem z uchwytem, ale to akurat serwis wymieniał bez gadania.

Sprawdź jeszcze, ile kosztuje PowerMaxx - to jest bardzo dobry sprzęt do domu.

P
Paweł Sando 2012-10-10 22:01

mam metabo w firmie ok 2 lata niezawodna i bardzo solidna błyskawiczna ładowarka mocne akumulatory to jest najlepiej sprzedajacy sie model metabo wiec go w tym roku ulepszyli fajniejszy wygląc troche pojemniejszy akumulator i lepsze sprzęgło 3 lata gwarancji rok gwarancji full naprawiaja wszystko i 3 lata na aku

G
Stffe 2012-10-14 11:30

Metabo nie znam ,ale mam AEG BS14 X Li.
Na baterię dają rok gwarancji -sam dzwoniłem do firmy A&M i tak mi powiedzieli.
Wkrętarka jest bardzo mocna i wygodna zwłaszcza dla mnie bo potrzebowałem narzędzie o zwartej budowie.
Ta wkrętarka jest stosunkowo mała wiec wszędzie nią idzie się dostać.
Dosyć intensywnie eksploatuję j a od ponad roku i nie mam żadnych uwag.Akumulatory trzymaka bardzo dobrze.
Tak wie mogę polecić.

G
JK. 2012-10-15 01:45

Paw-Them BS14 LI z nie ulepszyli;) tylko poprawili...to drobna różnica.

P
Paweł Sando 2012-10-15 20:58

dla mnie to ulepszenia sa raczej a dlaczego sądzisz że poprawili?

G
1001narzedzi_pl 2012-10-17 11:10

Jeżeli miałbym polecać któryś z tych modeli to z pewnością byłby to Metabo,mam kilka narzędzi od nich i musze przyznać,że to solidna firma.

G
jack90 2012-11-05 23:34

witam.moim zdaniem to powinien pan sobie kupic AEG ale BSB 18C Li-152C to jest dobry sprzet.mam go juz 3lata i wszystko jak w najlepszym porzadku.

P
Paweł Sando 2012-11-06 00:35

dla majsterkowicza 18 nie jest potrzebna

1