Wiertarka udarowa do domowego użytku

R
Ravic 2012-07-19 00:03

Wiertarka udarowa do domowego użytku

Proszę o pomoc przy wyborze wiertarki. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty. Mam wkrętakę akumulatorową Kressa i młotowiertarkę AEG z udarem elektropneumatycznym, ale częściej przydają mi się u teścia w domu. W mieszkaniu chciałbym dodatkowo mieć coś w miarę lekkiego, poręcznego i uniwersalnego, na tyle na ile to tylko możliwe do tzw. gaszenia pożarów. Chciałbym, w związku z tym, kupić dosyć uniwersalną wiertarkę z udarem mechanicznym (lub bez, jeśliby sobie poradziła), która mogłaby mi służyć w mieszkaniu do sporadycznego, amatorskiego wiercenia w bloczkach gipsowych, drewnie (lub materiałach pochodnych) i, w miarę możliwości, w betonie. Chciałbym też żeby mogła pełnić funkcję wkrętarki. Wiem, że niektórzy producenci (KRESS ?) oferują wiertarki spełniające takie wymagania. Przekopywałem to forum wzdłuż i wszerz, ale jakoś wszystkie posty z problemami podobnymi do mojego zawierały rozwiązania nie do końca mnie satysfakcjonujące. Coś doradzicie?

R
Bel-ami 2012-07-19 00:45

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

R
Ravic 2012-07-19 09:58

Re: Wiertarka udarowa do domowego użytku

Rzeczywiście, zapomniałem. Raczej nie chciałbym przekroczyć 400 zł, optymalnie 300 zł. Jestem zwolennikiem kupowania droższego sprzętu, który dłużej posłuży, chociaż wiertarka będzie używana amatorsko. W związku z tym dopuszczałbym wydatek przekraczający 400 zł, jeśli znajdzie się odpowiedni argument. Z drugiej strony, nie chcę się bronić przed markami typu Einhel, jeśli wiertarka byłaby wystarczająca (tania i dobra).

G
pic 2012-07-21 09:58

Witam polecam tą wiertarkę jak widze jest dobra i tania Wiertarka udarowa GSB 13 RE
LINK

http://www.narzedzia.pl/Wiertarka-udarowa-GSB-13-RE-walizka-i-wiertła-SET,38620.html

dodatkowo są w komplecie uniwersalne wiertła

R
Ravic 2012-07-22 23:12

Dzięki, ale czy ona poradzi sobie z wkręcaniem? Ponoć wiertarki nie lubią pracy z dużym obciążeniem przy niskich obrotach (grzeją się).

G
edel 2012-07-23 13:09

Ravic - wiertarki nie lubią, bo...służą do wiercenia, nie wkręcania ;-)
Moim zdaniem za bardzo kombinujesz - jak masz wkrętarkę, to wiertarkę kup do celu, w jakim została stworzona, czyli do wiercenia. W roli wkrętarki sprawdzi się średnio, ze względu na to, że przekładnie są projektowane do dużych prędkości obrotowych, a nie pracy z dużymi momentami obrotowymi.

Ja ze swojej strony polecę jeszcze AEG, która we wrzecionie ma uchwyt na bity. Dość uniwersalna.

R
Ravic 2012-07-24 22:26

Dlaczego w takim razie niektórzy producenci nawet na tabliczce znamionowej podają maksymalną średnicę wkręcanych wkrętów? Ostatnio widziałem to na wiertarce Kressa albo AEG (nie jestem pewien). Poza tym ponoć obrotowy szczotkotrzymacz zastosowany w wiertarce (poza zmniejszeniem częstotliwości wymiany szczotek) pozwala osiągać taką samą moc dla lewych i prawych obrotów. Blokada wrzeciona (po zwolnieniu włącznika) pozwalająca dokręcić wkręt ruchem wiertarki? To chyba cechy zbliżone do tych cechujących wkrętarki. Nie chcę zastępować wkrętarki wiertarką. Szukam tylko wiertarki jak najbardziej uniwersalnej. Nie jestem specjalistą, który ma (lub chce mieć) osobne narzędzia do każdej odrębnej roboty.

G
sumatic 2012-10-09 23:03

11

k
kosar 2013-01-13 20:09

Ja mam zwykłą małą firmy "Noname". Kupiliśmy dwie takie same kumpel i ja tego samego dnia - kilka lat temu. Jemu się popsuła po kilku dniach a mnie działa do dziś i nieźle sobie radzi.

G
manio 2013-01-18 12:07

a moze DEWALT DWD024? za 300zł albo DEWALT DWD024S za 340zł

G
kankon 2013-08-27 13:40

Radzę młot udarowy - mam MŁOT UDAROWY PRWg 3C marki Celma. Wiem, że nadaje się nawet pod bardziej zaawansowane remonty, u nas doskonale się sprawdził przy remoncie mieszkania. To był remont generalny - sprzęt jest lekki, nigdy się nie zawiesił i jesteśmy naprawdę zadowoleni.

G
Mike 2013-09-01 17:21

UWAGA marketingowiec celmy !!!

1

Producenci :