wiertarka udarowa czy młotowiertarka?

Do ostatniej strony »
G
ogr 2010-03-15 21:54

Witam po raz kolejny.
Tym razem z uwagi na pewne komplikacje finansowe na budowie będę zmuszony wykonac więcej prac własnoręcznie.
Potrzebuje porady jak w temacie:
jak to w nowym domu. Ściany z bloczka betonu komórkowego, podłogi i sufity z betonu.
Pewnie wykonam nia kilka otworów w podłoga sufit ( rury kanalizacyjne, cwu, co.
W ścianach do podkuwania w celu ukrycia grubszych przewodów elektrycznych itp.
Zamierzam też wykorzystać ją do typowego wiercenia pod kołki do wieszania szafek, instalacji białego montażu itp.
Zapomniałem, pewnie też wiercenie pod puszki elektryczne.
Wiem, że młotowiertarka mniej sobie radzi z precyzyjnym wierceniem ale co to oznacza już nie wiem. czy chodzi że kazdy otwór bedzie "rozbity" czy jak?
Mam do wydania 500-600 pln.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomozecie jak w przypadku szlifierki.

G
budowlaniec 2010-03-15 23:19

Re:wiertarka udarowa czy młotowiertarka?

Cześć Ogr :)
Nie martw się zakresem prac. Poradzisz sobie :)
Powiedziałeś, że masz dom z bloczków. Ok, zacznij zatem od dobrej wiertarki udarowej. Wybieraj model z metalowym, bezkluczykowym uchwytem - więcej wytrzyma i jest wygodniejszy od uchwytu z wieńcem (nie zgubisz kluczyka:)). Zwróć uwagę na metalową obudowę przekładni - będzie lepiej oddawała ciepło przy intensywnej pracy.
Betonowe masz pewne nadproża - udarową ciężko będzie wywiercić otwór, np. pod mocowanie karniszy, ew. jakiegoś oświetlenia sufitowego. Co do bruzdowania - masz już dobrego fleksa, który bez problemu poradzi sobie z bruzdami. W najgorszym wypadku do robienia bruzd wykorzystaj wiertarkę - nawiercaj większym wiertłem otwory, a później wybijaj przebijakiem, względnie wkrętakiem do podbijania. Z komórkowym nie będziesz miał problemów, to bardzo miękki materiał.
Młotowiertarka jest mniej precyzyjna, ale większość z nich ma funkcję odłączania udaru, dzięki czemu możesz wiercić w miękkich materiałach. Udaru elektropneumatucznego nie używa się do tego typu podłoża, bo jak sam obrazowo to określiłeś otwór będzie "rozbity". Ja mam na stanie, m.in. AEG, jakiś prosty model udarowy (płaciłem około 150 PLN netto), mam też kilka młotków Metabo. Fajnym rozwiązaniem jest seria UHE, czyli eletropneumatyk +dwa biegi do wiercenia bezudarowego +podkuwanie. Uchwyt jest na SDS+ i wiertła cylindryczne. W cenie, jaką podałeś nie znajdziesz nowej, więc piszę to w ramach ciekawostki.
Jeśli masz do położenia sporo instalacji, nie oszczędzaj na maszynie. Tania pewnie wykona swoją pracę, pytanie, kiedy jej się znudzi i odmówi posłuszeństwa.
Pewnie przeglądałeś już internet i masz na oku jakieś modele - napisz o czym myślisz, będzie nam łatwiej doradzić.
Pozdrawiam,
Robert.

G
bob 2010-03-16 06:50

Może skil 1765? w żelbecie bardzo fajnie się wierci.

G
ogr 2010-03-16 09:30

Mam kilka propozycji ale chyba trochę jest rozbieżności.
Nic to podaję od najsłabszych do najmocniejszych.
B&D KD 975 710W
Makita HR 2020 710W 2,7J
Bosch GBH 2400 720W 2,7J
AEG SB 20-2RE 750W
Graphite 58G518 800W
Hitahi DH24PC3 800W
D&D KD 985 800W 2,2J
Hitahi DH 24PB3 800W 3,2J
Bosch GBH 2-26 DRE 800W 3J
Bosch GBH 2-26 DFR 800W 3J
AEG BH 2600R+ 800W 3J
Dewalt D25113K 800W 3,4J
Einhell RT-RH 24 850W 2J
B&D KD 990KA 850W 2,4J
Skill 1765 900W 2,3J.
jak widać typu nie mam żadnego dlatego tyle wymieniłem. Nie ukrywam, że jakby dało się kupić za 450 to wolałbym niż 600.
NAdal proszę o pomoc , może Wasze jakieś dalsze propozycje
pozdrawiam ogr

G
JK. 2010-03-16 19:07

Tym razem w zasdzie wszystko zostało konkretnego powiedziane. Być może dobrze będzie jak będziasz miał i wiertarke i młotek, w takim razie kwota może podnieść się znacznie ponad te 600zł. Jednak na początek stawiałbym na młotek, to on wykona większość cięzkich prac, więc głównie tytaj radze zainwestować. Wiertarka przyda ci się i tak, ale do drobnych prac, wtedy nie trzeba jakieś super drogiej. Z tych narzędzi które wymieniłeś radzed zrezygnować z topexa(graphite), B&D tylko ten najmocniejszy ma jakiś sens, podbnie jak skil i ten Einhell z tanich narzędzi. Osobiście dobrze wiem jak spisuje się młotek z einhella, ale jest on cholernie cięzki ale wytrzymały, gdyby miał ze 3J, mozna by się skusić.
Reszta to sprzęt profi, czyli napewno się sprawdzi, z małym zastdrzeżeniem AEG SB 20-2re to wiertarka udarowa, nie młotek.
Teraz porada, pewnie znowu się ktoś przyczepi, ale co mi tam;] - AEG posidada jedne z najlepszych młotków na rynku.
Ciekawym jest BH2600R - jeden ze sklepów na allegro proponuje go za 600zł. Choć inny sklep proponuje modele BH 2600X(z wymienną głowicą) i PN 3000 SX2 ale ceny to 800-950zł choć to wyprzedaże;) ten drugi jest szczególny godny polecenia, 2 biegi 1010w, 3,1J. bardzo szkoda że AEG nie drobi już dwubiegówek. Z nowych młotków dostaniesz KH 24E(2,7j) za 700zł, lub KH 26E(2,9j) za 800.
Z Makity w zasadzie masz do wyboru jedynie model HR2470 - bo posiada podkuwanie.
Poszukaj również młotków kressa PSE 700 za 600zł lub PEC 700 za 800zł.
Te trzy marki mogę polecić bo znam narzędzia, ale z tej grupy stawiałbym na AEG - zdecydowanie najlepsze. Równie dobre będą młotki z Boscha, bo są niemal wszędzie, sprawdzają się.

G
Maariusz 2010-03-16 19:47

Zacząłbym od zakupu młotowiertarki. Markety Leroy Merlin robią dość często promocje i na jednej z nich były AEG w atrakcyjnej cenie. Takie okazje też są na Allegro. Mam już kilka lat Einhella i do wiercenia pod kołki jest lepszy od wiertarki udarowej

G
Maariusz 2010-03-16 20:15

Jakie macie zdanie o tym sprzęcie: http://www.allegro.pl/item944865064_mlot_950w_1765_skil_masters_torba_uchwyt.html. Sprzedawca jest pewny bo już dwa razy u niego kupowałem. Ma także dobre ceny.

G
ogr 2010-03-17 07:36

Panowie czas nagli , ile za ten sprzęt żeby nie przepłacić?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=957534347
pozostało 8h

G
Sławek1 2010-03-17 11:28

Bez względu na to co kto powie i tak z problemem zostaniesz sam, dlatego weź pod uwagę ile pieniążków chcesz wydać, jaki jest przewidziany zakres robót, weź pod uwagę swoje ambicje posiadania czegoś luksusowego i kupuj.
Często propozycje są na wyrost , bo wydanie kilkuset złotych na narzędzie które w przyszłości po wywierceni pary dziur trafi na półkę jet bez sensu. Do prac przy samodzielnym zbrojeniu domu, remontu mieszkania itd wystarczy narzędzie tańsze, a mówię to z własnego doświadczenia. Za 200 złotych to przy odrobinie zachodu kupisz używanego Kressa , AEG, Atlasa, Elu, BTI, Wurtha, Boscha z minimalnymi śladami użycia... .
Wybór należy do Ciebie
pozdrawiam Sławek

G
bob 2010-03-17 12:14

Bez względu na to co kto powie i tak z problemem zostaniesz sam, dlatego weź pod uwagę ile pieniążków chcesz wydać, jaki jest przewidziany zakres robót, weź pod uwagę swoje ambicje posiadania czegoś luksusowego i kupuj.
Często propozycje są na wyrost , bo wydanie kilkuset złotych na narzędzie które w przyszłości po wywierceni pary dziur trafi na półkę jet bez sensu. Do prac przy samodzielnym zbrojeniu domu, remontu mieszkania itd wystarczy narzędzie tańsze, a mówię to z własnego doświadczenia. Za 200 złotych to przy odrobinie zachodu kupisz używanego Kressa , AEG, Atlasa, Elu, BTI, Wurtha, Boscha z minimalnymi śladami użycia... .
Wybór należy do Ciebie
pozdrawiam Sławek
Tym bardziej, że jak kolega pisze ma ściany z betonu komórkowego, więc super profesjonalnego sprzętu mu nie potrzeba, a może coś z PARKSAIDa z lidla w rękach fajnie leży cena też niezła i gwarancja 3 lata.

G
ogr 2010-03-17 13:32

http://www.allegro.pl/item958866185_mlotowiertaka_metabo_28_multi_uhe.html
http://www.allegro.pl/item950931347_bosch_gbh_2_24_dsr.html
http://www.allegro.pl/item961118338_super_okazja_dewalt_d25113k_jak_nowy_igielka_bcm.html
może nikt mi nie wskaże konkretnego egzemplarza ale mimo to linki wstawiam. Coś z tego warto? Dewalt jak nówka, pozostałe też zewnętrznie zbyt skatowane nie są.
aaaa!!!! i rzućcie okiem czy to nie lipy.

G
JK. 2010-03-17 18:07

Z boschem trzeba uważać by nie kupić używanej podróby;)
- zapytaj sprzedawce czy posiadają jeszcze karty gwarancyjne czy dowody zakupu, być może już nieważne ale jakieś wskazanie autentycznocsci jest.

G
halo 2010-03-18 14:01

Ja na twoim miejscu brał bym boscha 2-26 dre poniżej 600zł nówka, albo dewalta 800w 3,4J
a jeśli coś ze słabszych to w Leroy Merlin mają teraz na promocji kressa 550ph 2J za 379zł

G
JK. 2010-03-18 15:55

Kress nie ma podkuwania, a troche szkoda się go pozbawiać, jak kupuje się młotek.

1 2