wiertarka udarowa czy młoto wiertarka

G
hugo 2009-09-18 00:00

wiertarka udarowa czy młoto wiertarka

witam.
moje pytanie co będzie lepsze do montażu listew przypodłogowych, za udarową przemawia lekkość i bardziej poręczne wymiary a za "pneumatykiem" większa moc i lepsze mocowanie wiertła (sds)? dodam że część prac będe wykonywał w wielkiej płycie i obawiam się że udarowa może nie podołać ale nie jestem pewien.
proszę o poradę

G
szymonde 2009-09-18 00:00

Re:wiertarka udarowa czy młoto wiertarka

dodam że część prac będe wykonywał w wielkiej płycie i obawiam się że udarowa może nie podołać ale nie jestem pewien.
proszę o poradę
Nawet się nie zastanawiaj ;) Udar mechaniczny jest bezużyteczny w płycie. Nawet przy dobrych wiertłach, żeby się przebić, trzeba ustawiać spore obroty, a to powoduje szybkie przypalanie ostrza. Elektropneumatyki są znacznie cięższe, ale wiercenie nimi w żelbecie to bajka. Te słabsze młotki nie są aż takie ciężke. Jeśli zależy Ci na kompakciku poczytaj o zielonym Boschy Uneo - maszynka bateryjna (Li-Ion), a energia udaru 1J. Droższe wiertarki mają opcję "lekkiego" udaru, co sprawdzi się w materiale innym niż płyta. Nie napisałeś wprawdzie, ale domyślam się, że będziesz ten młotek wykorzystywał w pracy?

G
hugo 2009-09-18 00:00

tak. obecnie w firmie do tego celu używamy młotowiertarki z ciekawości chciałbym się jednak dowiedzieć czy istnieje jakaś alternatywa. maszyny są wykorzystywane tylko do montażu listew.wykonuje usługi związane z układaniem podłóg i w zasadzie do innych celów są mi niepotrzebne.

G
Sławomir Kalinowski 2009-09-18 00:00

Używaj jakiejś poręcznej wiertarki z udarem pnematycznym! Jeżeli prace wykonujesz zawodowo to bedziesz miał komort i zwiększona wydajnoś pracy.
Twoja decyzja w tym względzie powinna byc natychmiatowa!
Przechodizłem takie rozterki jak Ty i wybrałem to co tobie polecam. W pracy zawodowej nie ma innego wyboru.
pozdrawiam Sławek

G
N76 2009-09-20 00:00

Kup jakiegoś lekkiego elektropneumatyka. Np. BOSCH GBH 2 18 RE waży 1,9 kg,a do robienia dziur pod kołki jest idealny.

G
J K 2009-09-20 00:00

Moi klienci najbardziej chwalą sobie Kressa 700PSE. W Obi mają teraz w promocji za 549 złotych. To bardzo dobry sprzęcik!

G
JK 2009-09-20 00:00

Widzisz i tutaj wychodzi kto jest kim:) - W obi nie mają już tej promocji od kilku dni!! Wyszło szydło z worka i twoje zakłamanie!

G

Każdy kto trochę zna się na handlu w marketach wie, że na niektóry asortyment są ogłaszane promocje regionalne. Oznacza to, że nawet jak wszystkie markety w Polsce mają w jednym czasie jedną wiertarkę, to dyrektor marketu może zarządzić promocję, której nie będzie w gazetce. Lepiej obniżyć cenę towaru niż ma blokować magazyn. Inna sprawa to niewielkie sklepy takie jak ten w którym pracuje, bo my nie zamawiamy po kilkadziesiąt egzemplarzy jednego modelu. Nie popisałeś się nie wystarczyło zadzwonić do pierwszego lepszego marketu...;/

G

Smieszy jesteś, bo żaden market nie zamawia kilkadziesiąt egzemplarzy na promocje która trwała 2 tygodnia, skoro tego typu sprzęt w markecie sprzedaje się 1 lub 2 miesięcznie. baa markety tego typu nie mają Magazynów!!! Cały towar z narzędzi jest wystawiony w regale!
poza tym czekałem na twój błąd! Ja pracuje w dużym sklepie z narzędziami:) Nie musze nigdzie dzwonić, takie informacje mam z pierwszej ręki!

G

Tak, po kilka sztuk zamawiają na promocję...Nie wiesz o pracy w sklepie kompletnie nic! ;] Według ciebie jak jest organizowana promocja na wiertarki za 100-200 złotych to też sprzedaje się sztuka miesięcznie? ;) Wiertarkę SBE 600R kupiłem właśnie w takiej dwutygodniowej promocji w Obi o czym już zresztą napisałem, ale przecież ty nie umiesz czytać ;)

G
JK 2009-09-21 00:00

W Obi tej wiertarki nigdy nie było w promocji;] - frajer jesteś i tyle, to co ja powiem w innym temacie kopiujesz, żenada...

G

To ciekawe...Jak już kogoś naśladujesz, to przynajmniej czytaj wcześniej moje posty. To ja było z tą wiertarką? Kupiłeś (tzn. kupiłem) ją w Obi, czy nie?;] Przecież w tym poście: http://www.narzedzia.com.pl/forum_2005/wypowiedzi.asp?idw=10535&idg=2 napisałeś, podszywając się pode mnie, że kupiłeś właśnie w Obi...

G

Ano prosze;) - ty znawco handlu to nie promocja tylko wyprzedaż! Widziałeś kiedyś promocję?! WYPRZEDAŻ!! nie promocja, Wyprzedaż polega na pozbyciu się ostatków serii, sztuk ekspozycyjnych itp... I ty znawco handlu, jakbyś wiedział sklep kupuje na kredyt! To znaczy że musi sprzedać zamawianą ilość w miare szybkim czasie, inaczej ponosi straty, to są tak zwane wolnoroty. Które też potem sklep sprzedaje poniżej kosztów zakupu, jeśli musi.
Ale ty kupiłeś w promocji;) - za 150zł;] gratuluje!
żenada...

G
JK 2009-09-22 00:00

A ja jestem trzeci i też wiem dużo o narzędziach haha :)

1