Wiertarka - kress, aeg czy makita

G
suchy13 2012-09-09 22:21

Wiertarka - kress, aeg czy makita

Drodzy fachowcy,
stoję przed prostym wyborem, ale lepiej się poradzić niż później żałować. Chcę kupić wiertarkę udarową, ma mi służyć do prac domowych ale przez kilka lat, bo moja roczna nupower za 34 zł zakopciła się któryś raz z kolei, choć dalej działa. W okolicznym markecie znalazłem Kressa 710 SB, w cenie 219 zł. Kusi mnie moc - 710W no i to kress. Makita - model HP1641k i w podobnej cenie do makity - aeg sbe650r, choć makita parę zł tańsza (ok. 350 zł). Co będzie najlepsze i długo posłuży?

G
suchy13 2012-09-09 22:27

Re: Wiertarka - kress, aeg czy makita

zapomniałem dodać, że chciałbym aby czasem wiertarka sprawdziła się w roli wkrętarki - nie znalazłem żadnych anych na temat momentu obrotowego w tych modelach. Czy sprawdzą się i w takiej roli? Raczej byłoby to rzadko, ale jeśli już to prace ciesielskie więc warunki ciężkie.

G
fi10wbetonie 2012-09-10 11:50

PK 710 to jest sprzet do domowych remontow podobno, na stronie Kressa tego nie ma. Nie znalazlem informacji o czestotliwosci udaru.Wygląda to wszystko dziwnie.

Jako wkrętarka moga się sprawdzic te z regulacja obrotow w spuście w postaci pokretla
kress sblr, aeg sbe, bosch gsb. PK 710 i makita raczej nie bardzo chyba, że masz wprawę we wciskaniu spustu. Nie wiem jak od strony momentu, raz tylko probowalem wkrecac i mi bez przerwy bit wypadal z lba (przycisk wiertarki nieprecyzyjny + moje wielkie lapska) poszedlem po wkretarke ;)

G
Bel-ami 2012-09-10 16:25

Z tego akurat modelu Kress'a nie będziesz zadowolony. Nie żeby się psuł czy źle działał, ale technicznie to sprzęt sprzed trzech dekad. Nie ma blokady wrzeciona, ma bardzo nieczuły spust co w połączeniu z brakiem preselekcji obrotów sprawia, że jest słabo kontrolowana prędkość i nijak się nie nadaje ta wiertarka do wkręcania, a już na pewno nie do cięższego wkręcania, bo moment obrotowy też ma raczej słaby skoro się tym nawet w instrukcji nie chwalą. Kupiłem jeden egzemplarz do firmy już z rok temu i największą frajdę to ma z niej w tej chwili jeden z pracowników, bo sobie może kleju w wiaderku nakręcić, farbę dobrze rozbełtać i to też z rozwagą, bo naciśniesz za mocno spust i farba będzie wszędzie, czasem parę cienkich dziurek wywiercić. Raczej niespecjalnie wymagające pracę.
Ale żeby nie było, że tylko narzekam to muszę przyznać, że udar jest naprawdę przyzwoity jak na ten poziom cenowy. Sam jej trochę używałem i do wiercenia się świetnie sprawdza, ale niestety tylko do wiercenia.

G
suchy13 2012-09-11 14:54

No dobra, to co w cenie do 350 zł?

G
JK. 2012-09-12 16:11

O ile na ogół zgadzam się z Tobą Bel - to tym razem muszę trochę się nie zgodzić;]
Po pierwsze Kress, to nie jest konstrukcja z przed 3 dekad - trochę przesadziłeś, bo która inna wiertarka w tej cenie ma automatyczną blokadę wrzeciona?? Ta wiertarka to tzw: ProKressiv - lina znana na zachodzie jako dobre amatorskie narzędzia(współpraca Kressa i koreańskiego Kenyanga), a dla Polski robione jako oryginalny Kress z profesjonalną 3 letnią gwarancją. Więc w tej cenie ciężko o coś takiego.
Owszem nie jest to super wiertarka, ale w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego. A wiadomo za coś lepszego cena jest wyższa. Makita np1640 to 300zł, a hp1630 to 370zł, AEG sbe 600r to 320zł, sbe 650r to jakieś 350zł, Kress 550 SBLR to 330zł, Bosch GSB 13re to 300zł a GSB 1600re to jakieś 370zł.

G
Narzedziowy_pl 2012-09-12 18:25

Tutaj każda opinia będzie na pewno ina,jednak solidna firma jest Makita. Posiadamy ich narzędzia i klienci są zadowoleni,cechują się solidnością,więc myślę,że to dobry wybór.

G
milcko 2012-09-12 22:25

Dane dla wiertarek AEG:
AEG SBE600R - moment obrotowy 23Nm,
AEG SBE650R - moment obrotowy 25Nm.
W AEG masz dodatkowo możliwość ustawienia prędkości obrotowej.
Warto dodać, że zarówno Kress jak i AEG - mają wydłużoną gwarancję do 3 lat.
Makita tego nie posiada, dodatkowo w Makicie brak preselekcji obrotów.
Na pewno Makita jest solidną firmą.
Na pewno Kress jest najtańszy.
Tak jak ktoś napisał powyżej - ile fachowców tyle opinii.

G
Bel-ami 2012-09-13 00:14

JK., faktycznie, masz rację. Mam ją właśnie w domu i sprawdziłem, ma blokadę wrzeciona. A, że sprzed trzech dekad to tak tylko palnąłem:) Jest dosyć spora jak na swoje parametry i w tej chwili jest trochę modeli mniejszych, lżejszych, poręczniejszych z preselekcją obrotów i podobnymi albo nawet większymi możliwościami niż 710. Chociażby SBLR-650, genialna wiertarka, którą zawsze chętnie polecę każdemu, ale to już około 420zł. Wracając jednak do PK710SB to tak jak już pisałem wyżej, jako wiertarka za tą cenę jest bardzo zacnym narzędziem, niemniej jednak tylko jako wiertarka. Niech nikt nie liczy, że za 190zł będzie miał combo do wiercenia, mieszania i wkręcania. Bo ma tak nieczuły spust, że zdecydowanie wolałbym zjeść kaktusa niż używać jej jako wkrętarki:)

1