Wiertarka kolumnowa do częstego użytku

F
Fafał 2013-10-05 16:52

Wiertarka kolumnowa do częstego użytku

Dzień dobry!
Już od pewnego czasu kompletuje narzędzia do swojego warsztatu i chciałem poradzić się Was jaką wiertarkę kolumnową (stołową) moglibyście mi polecić? Myślę, że będzie ona dość intensywnie eksploatowana - sądzę, że będę wiercić kilkadziesiąt otworów co dwa, trzy tygodnie we wszystkich materiałach - stali, metalach kolorowych, drewnie i polimerach (może raz na czas w ceramice). Chciałbym by praca z nią była znośna i możliwie bezstresowa - chcę po prostu wiercić a nie denerwować się, że kiedy chce zrobić otwór w stalowym profilu to się kolumna wygina i zastanawiać się które z nich się pierwsze podda. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi? ;)

Na wiertarkę chciałbym wydać maksymalnie 800 zł.

c
cytrolexus 2013-10-06 11:39

Re: Wiertarka kolumnowa do częstego użytku

Witam. Nie chcę Cię zmartwić jednak za 800zł nie kupisz jakiegoś szału. W tej cenie mieścisz się z maszynami raczej amatorskimi czyli DEDRA, EINHELL, GRAPHITE. Coś lepszego zaczyna się od kwoty ok. 1400zł i jest to np PROMA. Z drugiej strony wiertarka stołowa to nie jest jakaś skomplikowana maszyna i ciężko jest to uszkodzić jeżeli dobierzemy odpowiedni model do naszych potrzeb. Wiadomo, jeżeli wiertarka ma uchwyt do 13mm to nie wrzucajmy do niej stoczonej 18mm. Na pewno maszyna dostaje przy takiej średnicy w tyłek. Postaraj się poszukać w tej cenie jak najmocniejszej maszyny, której producent oczywiście zapewni Ci podstawowy pogwarancyjny serwis, ażebyś nie miał problemu z dokupieniem np. głupiego paska, który w naturalny sposób się z czasem zużywa. Nara

c
affinitone 2016-08-31 14:41

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1