Wiertarka i wkrętarka czy wkrętarkowiertarka - odcinek 2

s
stanislaw 2017-03-14 22:05

Wiertarka i wkrętarka czy wkrętarkowiertarka - odcinek 2

Cześć,

na wstępie napiszę, że znalazłem już temat na forum, który rozwiązywałby moje problemy ( http://www.narzedzia.pl/forum/wiertarka-i-wkretarka-czy-wertarkowkretakra,24509.html ), niestety ma już 7 lat i produkt tam przez wszystkich zachwalany - Bosch PSB 1000 RPE, jest już nie dostępny w sprzedaży.

A moja sytuacja wygląda tak:
Mieszkam w typowej wielkiej płycie. Potrzebuje narzędzia do jednorazowego remontu, którym mógłbym wwiercić się w beton, ale jednocześnie poskładać, poskręcać drewniane meble.

Pytanie więc jest następujące - czy znajdę na rynku wiertarkę udarową, którą mógłbym również używać jako wkrętarkę? Dodam, że wykorzystywałbym urządzenie raczej amatorsko. Nie zależy mi też na akumulatorach, mogłoby to być urządzenie sieciowe. Opisywana w w/w temacie wiertarka Boscha 1000RPE wydawała się być idealna, również w kwestii ceny (500zł to raczej maksymalna bariera), no ale niestety wygląda na to, że nie jest już produkowana.

Bedę bardzo wdzięczny za każdą pomoc! Pozdrawiam!

G
Michal Lodz 2017-03-17 23:25

Re: Wiertarka i wkrętarka czy wkrętarkowiertarka - odcinek 2

Czesc

Podany przez Ciebie sprzet nie nadaje sie do wiercenia w betonie zbrojonym.....pustak,cegla,suporex tak ale w zelbecie to wiercenie czyms takim to katorga. Maszyna slaba z uddarem mechanicznym nie zda egzaminu. Wiem bo sam mialem kiedys watpliwa przyjemnosc wykonac 6 otworow w suficie o srednicy 8mm wiertarka z udarem mechanicznym Bosch GSB 18-2 i zkapitulowalem bo rece bola wiertlo sie grzeje a postepu brak. Lepiej zakupic sobie dobra wiertarke na SDS z mozliwoscia podkuwania (to tez sie przyda w domu podczas rematow) i do tego mala wygodna wkretarke na baterie 10.8 czy jak kto woli 12V zeby ktora przyda sie w domu bardzo czesto.

G
stanislaw 2017-04-01 19:57

Re: Wiertarka i wkrętarka czy wkrętarkowiertarka - odcinek 2

Wydaje mi się, że jednak wymienione przez Ciebie urządzenie, ma sporo mniejszą moc niż to opisywane przeze mnie.
Dla porównania:

-Bosch GSB 18-2 - Prędkość obrotowa: 400 / 1350 rpm
-Bosch PSB 1000 RPE - Prędkość obrotowa: 2700 rpm

Może ktoś jeszcze ma doświadczenie w opisywanym temacie?
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

1