wiertarka bezudarowa

Do ostatniej strony »
G
ghgh 2013-02-02 21:43

wiertarka bezudarowa

Witam,
Poszukuję dobrej wiertarki do 300 zł. Interesuje mnie wiercenie otworów w stali do fi 10, blacha 5 mm. Praca najprawdopodobniej w stojaku. Która wiertarka będzie najlepsza i najbardziej precyzyjna ? Po co w ogóle kupować wiertarkę bez udaru (co za tym przemawia oprócz wagi?)

G
moniak 2013-02-04 09:23

Re: wiertarka bezudarowa

Dlaczego nie odpowiadasz na pytanie, tylko kolejny raz reklamujesz swój sklep?
Czy pytanie dotyczyło wyboru sklepu, czy wiertarki?
Mam nadzieję, że moderator zrobi z Tobą w końcu porządek, bo żal patrzeć na Twoją partyzantkę. Ja wiem, że kryzys zmusza do szukania nowych rozwiązań, ale nie rób idiotów z userów tego forum. Jak nie masz nic do gadania, to milcz.

G
ghgh 2013-02-04 19:28

Dokładnie. Nawet nie wejde do jego sklepu nie mówiąc o kupowaniu. Mam nadzieję, że reszta forum zrobi podobnie. Taka reklama jest żalosna. Widać mocną desperację. Wracając do tematu - poleciłby ktoś jakiś konkretny model ?

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-05 10:44

Praca najprawdopodobniej w stojaku.

W takim razie większość bezudarowych odpada. Nie mają zazwyczaj kołnierza do mocowania w uchwytach - tuż za obudową masz zaraz uchwyt szybkozaciskowy. Nie ma tej cylindrycznej części.

Która wiertarka będzie najlepsza i najbardziej precyzyjna ?

Kolumnowa ;-) Ale niestety te precyzyjne kosztują dużo więcej, niż Twój zakładany budżet :(

Po co w ogóle kupować wiertarkę bez udaru (co za tym przemawia oprócz wagi?)

Główna zaleta to waga - brak mechanizmu udarowego powoduje, że można ją odchudzić. Bezudarowe są też mniejsze niż ich odpowiedniki z udarem. W bezudarowych nie ma zazwyczaj wstępnej regulacji prędkości, jest tylko klasyczna, w spuście. To są narzędzia przeznaczone na montaże. Tam raczej nikt nie potrzebuje ustawiać sobie precyzyjnie maksymalnej prędkości, tylko wierci na pełnych obrotach. Ze względu na wysokie prędkości obrotowe, bezudarówki mają także mniejszy moment obrotowy.
Gdybyś jedna się zdecydował na taką opcję, to szybki przegląd: Makita robi dość dobre narzędzia, ale ich najtańsza bezudarówka ma tuleje ślizgowe zamiast łożysk. Nie jest to wieczny sprzęt. Podobnie tańszy odpowiednik Makteca - to samo. Gdybym kupował dla siebie, zastanowiłbym się na SKIL MASTERS 6504 - jako jedna z niewielu w tej cenie ma auto lock - czyli blokadę wrzeciona. Możesz zmieniać osprzęt jedną ręką, bo uchwyt jest jednoczęściowy.

G
ghgh 2013-02-05 20:07

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Nie istnieje jakiś model bez udaru, ale z uchwytem pod stojak ? Chodzi mi właściwie głównie o wiercenie w stali oraz okazyjnie drewno (ale najbardziej chodzi mi o stal). Optymalne byłyby dwa biegi (wysoki moment obrotowy na pierwszym na niskich obrotach). Od betonu już posiadam młotowiertarkę. Właściwie mógłbym zapłacić więcej jeśli za taki sprzęt jeśli taka wiertarka istnieje :). Byłbym wdzięczny za kolejne wskazówki.

G
ghgh 2013-02-05 20:26

Co myślicie o tej wiertarce ?
http://www.dwt-pt.com/pl/bm.php?pt=bm-710
Dużo dobrego czytałem o tej marce, z resztą również na Twoim blogu Panie Fleksie :)

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-05 23:55

W tym konkretnym przypadku nie pomogę - nie miałem tego modelu w rękach. Jeśli jakość jest na podobnym poziomie do innych DWT, to bierz śmiało.
Bezudarówki z kołnierzem na stojak są - zresztą mnie ubiegłeś.
DWT przegapiłem. Pozostałe jakie widziałem, były droższe, więc nie pisałem o nich.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-06 00:02

GhGh - na śmierć zapomniałem!

Jest jeszcze Celma. Ma nieco nietypowy kształt obudowy (T), ale ma wiele zalet.
Po pierwsze ma dwubiegową mechaniczną przekładnię. Obrotów nie regulujesz wyłącznie elektroniką, ale poprzez przekładnię. Są bodaj trzy modele - z uchwytem na klucz, z regulacją prędkości i najbardziej wypasiony - z bezkluczykiem i regulacją prędkości. Do stojaka pasuje, bo ma kołnierz. Do wiercenia w stali idealna - na I biegu niskie obroty i wysoki moment (niemal 40Nm), na II - wysokie obroty do cieńszych materiałów.

Tak wygląda: http://www.narzedzia.pl/wiertarka-dwubiegowa-prcr-10-6-ceo,4725.html
Jeśli nie przeszkadza Ci wygląd i budżet się zgadza, bierz Celmę.

G
Bel-ami 2013-02-06 01:01

Mogę się podłączyć do rady PanaFleksa. Bierz Celmę. Pomimo, że ostatnimi czasy nie jestem fanem naszej rodzimej marki. To swojego czasu ten model, tylko z uchwytem kluczykowym, miałem okazję dosyć mocno eksploatować. Ma świetną ergonomię, nawet do wiercenia z ręki jest bardzo wygodna. No i to jest narzędzie z tych starych, prawdziwych Celm. Mocnych, trwałych, niezawodnych.

G
ghgh 2013-02-06 08:11

Wygląd rzeczywiście nietypowy. Czy takim czymś wygodnie się pracuje ? Nie leży źle w ręce ? Nie jest jakoś dziwnie wyważona ? Wiadomo, że to większość czasu będzie pracować w stojaku, ale z ręki też będe co jakiś czas wiercił.

Bel-ami - to jest ta stara Celma produkowana w Polsce ? Jak dawno kupowałeś ten model ? Podobno coraz więcej produkują w Chinach. Mam nadzieje, że nie stało się tak z tym modelem.

G
Bel-ami 2013-02-07 02:21

ghgh- Nie kupowałem w ogóle, brat ma w warsztacie. Ile czasu? A z dwa lata, może więcej. Wiem, że używają intensywnie, działa, nie psuje się. A mi się nią bardzo fajnie pracowało właśnie ze względu na kształt. Jak się przyzwyczaisz to sobie będziesz kręcił jedną ręką:)
Co do produkcji to nic nie pomogę. Jest sporo modeli z Chin a i tak na większości tabliczek i naklejek cisną MADE IN POLAND. Pewnie część produkcji wciąż odbywa się w Polsce, ale czy ten akurat model? Bladego pojęcia nie mam.

G
ghgh 2013-02-07 10:28

Chyba wybiorę Celmę, ale ta DWT trochę kusi. Od dłuższego czasu chciałem stestować sprzęt tej marki. Czy 700 obr/min wystarczy do takich prac jak polerowanie filcem lub lekkie zdzieranie materiału papierem ściernym (to nie za mało) ? Czy przy takiej małej prędkości obrotowej oprócz wiercenia w stali nie nadaje się za bardzo do innych zastosowań ?

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-07 10:39

DWT niech poczeka na Twoje inne potrzeby narzędziowe ;-)
Do zadań, o których pisałeś wcześniej, zdecydowanie bardziej nadaje się Celma.

700 obrotów do polerki jest ok. Wysokie obroty mogą powodować przypalanie lakieru, bądź obrabianej powierzchni. Niestety, nie da się na dłuższą metę wykorzystywać do tego celu wiertarki. Dobre polerki mają elektronikę, która stabilizuje obroty pod obciążeniem. Ponadto ciężkie narzędzie to będzie masakra przy polerowaniu, szczególnie, że będziesz musiał utrzymać całą maszynę. Polerki nie bez powodu są budowane na bazie przekładni kątowej ;-)

Druga sprawa: przy takich obrotach odpada precyzyjne wiercenie małymi średnicami. Ta wiertarka bardziej nadaje się do roli mieszadła, jeśli już.

G
ghgh 2013-02-07 11:58

Dobra, chyba biorę Celmę :). Dzięki za doradzenie.
Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz jeśli chodzi o wiertarki, na przykładzie AEG:
http://www.narzedzia.pl/wiertarka-be-650-r,33994.html
http://www.narzedzia.pl/wiertarka-udarowa-sbe-650-r,34047.html
Skąd ta różnica cenowa ? To teoretycznie ta sama wietarka (nie licząc udaru), więc wersja z udarem powinna być droższa. Jednak inna konstrukcja jeśli chodzi o wnętrze ? Ciekawe czy u innych producentów zdarzają się tego typu sytuacje. Zagłębię sie chyba w temat.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-07 12:22

W innych producentów też znajdziesz podobne różnice.
Bezudarowe są nieco droższe. Wiertarki z udarem są dedykowane do bardziej zróżnicowanych pracy, tam nie do końca liczy się precyzja, ale bardziej uniwersalność.
W bezudarówkach przeznaczonych do precyzyjnych prac być może stosowane są inne podzespoły (np. łożyska), stąd różnica. Druga sprawa to taka, że udarówki są towarem, który łatwo sprzedać, a bezudarówki już nie. Gorzej rotujące towary są zazwyczaj trochę droższe, żeby na marży odbić sobie mniejszą ilość sprzedawanych egzemplarzy.
Ale to są tylko moje domysły ;-)

1 2