Wiertarka 2-biegowa z uadem

G
pleban111 2013-11-28 23:46

Wiertarka 2-biegowa z uadem

Witam wszystkich fachowców z forum.
Dziś pytanie z innej beczki: czy wiertarki AEG ERGOMAX, AEG SB2E 750 RX ST posiadają jakieś sprzęgło przeciążeniowe? Mają dość wysoki moment obrotowy, więc coś takiego powinno być, jeśli jest to jak zrealizowane - prosta mechanika czy jakaś elektronika? Niestety na stronie producenta nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
Generalnie mój zielony Bosch zaczyna rzęźić,w przyszły roku czeka mnie remont, więc rozglądam się za jakąś wiertarką uniwersalną, która bez problemu pociągnie w stali wiertło 16mm, a jak się zakleszczy to reki nie urwie....
Zastosowanie: stal, drewno 70%, beton 30%.
Obie mają przekładnię planetarną, nie wiem co takie coś będzie trwalsze od tradycyjnej przekładni 2-biegowej.
Chyba że szanowni użytkownicy forum zaproponują coś innej firmy: metabo, kress...no może hitachi, cena do 650 - 700 zł.
Będę wdzięczy za odpowiedź osób mających rozeznanie w temacie.
Pozdrawiam.

G
mały 2013-11-29 22:39

Re: Wiertarka 2-biegowa z uadem

witam ,AEG nie ma sprzęgła Milwaukee 1200 W ze starej serii nie do zdarcia albo metabo lub protoola

G
pleban111 2013-11-30 21:20

Z tego co patrzyłem to protool również bez sprzęgła, natomiast Metabo z momentem obrotowym powyżej 30Nm koszuje blisko 1000 zeta. Za taką kasę to można już mieć UHE 2850. Jakieś inne sugestie?

G
Mike 2013-12-01 14:54

To Metabo z z niecałymi 30Nm nie pociągnie ci wiertła 16mm w stali. Tak samo UHE2850 też się zesra przy takim obciążeniu. Wiertarka udarowa co pociągnie 16mm w stali? To już ciężki sprzęt. Te AEG nie dadzą rady. Znaczy może dadzą rade kilka otworów zrobić i szlag je trafi.
Perles PSB 9-1013, Bosch GSB 21-2 RE, Metabo SBE1000. Wszystkie maja sprzęgła bezpieczeństwa mechaniczne. I są najtańsze z takich co mogą 16mm w stali wiercić.
Protool PDP 24-2 EAQ ma sprzęgło ale elektroniczne. Mam tą wiertarkę i działa to znakomicie. Bardzo polecam ten sprzęt.Tylko musisz się pospieszyć bo markę Protool zamykają a narzędzia przenoszą do Festool`a i Narex`a. Akurat ta wiertarka idzie do Narex`a którego nie ma na naszym rynku. Jest tylko Festool... Z niezrozumiałych dla mnie względów...
Jak nie to to Metabo SBE 1000, 1100 albo 1300. Wiertarki udarowe Boscha to raczej jedne z ich gorszych produktów, najwyżej średnia półka tak samo jak Perles. Ale to zawsze opcje.

G
mały 2013-12-02 20:54

Bocha odpuść, Perles chyba nie będzie złym rozwiązaniem .Z AEG masz jeszcze SB 22-2 E parę lat temu to była jedna najlepszych firm jeśli chodziło o wiertarki 2-biegowe .
Sam posiadam wiertarkę tej firmy z 93r sprzęt nie do zdarcia, ręce wykręca bo nie ma sprzęgła .

G
adam 2014-07-11 22:28

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1