wielkie wiertło kontra otwornica

G
radio 2008-11-22 00:00

wielkie wiertło kontra otwornica

Witam, muszę wywiercić w stropie na korytarzach (lastriko)ok 20 otworów pod rurę fi 47. Nigdy nie używałem otwornic. Jak wypada otwornica na tle wiertła? Czy opłaca się inwestować 800zł w wiertło, czy kupić otwornicę za 250 zł? Niewątpliwą zaletą otwornic jest mniejsza powierzchnia obrabiania, co mniej obciąża wiertarkę. Pzdr

Re:wielkie wiertło kontra otwornica

witam.
kolego do takich średnic masz też wiertła przebiciowe. są podobne do zwykłych wierteł, ale maja krótszą spiralę. generalnie różnica jest taka, że szybciej wiercisz, urobek jest większy.
co do otwornic to musisz sie zastanowić nad kilkoma rzeczami:
głębokość wiercenia.
praca na sucho czy na mokro,
jaki material.
koronkami wierci się szybciej, łatwiej, ale trzeba pamiętać o wiertle pilotującym. bez niego ciężko zacząć.
pozdro

G
Michał 2008-11-25 00:00

zapomniałem dodać że niektóre koronki od wiertnic można złożyć w komplet do młotowiertarki na sds-msx lub sds-plus, czyli masz:
1.koronkę,
2.wiertło pilot,
3. uchwyt sds(max lub plus) z mocowaniem na wiertło polot
pozdro

G
tomek 2008-11-25 00:00

a nie lepiej nawiercać taki otworek cienkim wiertłem raz przy razie po obwodzie a poźniej młotek i przecinak?
Oczywiście to jest wersja ekonomiczna bo nie trzeba inwestować w drogi sprzęt.

G
radio 2008-11-26 00:00

Witam, dziękuję za odpowidzi, kupiłem już wiertło bosha i jestem zadowolony. A co do przecinaka to troszkę zachodu by było przebić tyle stropów :D pzdr

1

Kategorie :