Wertarka czy wiertła

Do ostatniej strony »
G
kacperek 2006-12-28 00:00

Wertarka czy wiertła

Pewnie temat wydaje sie dziwny ale ogolnie iteresuje mnie problem wiercenia dziur w betonie lub zelbetonie czyli bardzo twardy wynalazek z blokow i wierzowcow.
Posiadam aktualnie wierarke udarowa Bosch PSB 1000 RPE (zielona) i czy lepiej dokupic do niej porzadne wiertła czy jednak kupic młoto-wiertarke np. Bosch GBH 2-26 DFR lub DRE
Pozdrawiam
Krzysiek

G
Przemek 2006-12-29 00:00

Re:Wertarka czy wiertła

Lepiej zainwestuj w lepsza i drozsza, napewno wytrzyma dłużej albo niee - zrób jak chcesz :D

G
los Sandalos 2006-12-29 00:00

W żelbecie młotowiertarka w stosunku do udarówki to jak subaru impreza do poloneza. Polecam więc zakup młotowiertarki, uważaj tylko na podróbki boscha i makity jakich wiele na allegro.

G
chris70 2006-12-29 00:00

Witam.
W 200% zgadzam się z poprzednikiem,młotowiertarka to jest to.....trafne porównanie:) I jeszcze raz pamiętaj o tych podróbach, to prtawdziwa plaga.

G
kacperek 2006-12-29 00:00

A co sądzicie o tych modelach boscha?

G
chris70 2006-12-30 00:00

Witam ponownie.
Bosch PSB 1000 to fajny typowy sprzęt do domowego użytku, i jeśli tak będzie używany, to z pewnością posłuży lata.
GBH 2-26 to już profesjonalka,teoretycznie nie do zajechania, ale zdażają się i takie przypadki. Ale to dobry i wytrzymały sprzęt. Polecam.

G
damork 2006-12-30 00:00

Pewnie temat wydaje sie dziwny ale ogolnie iteresuje mnie problem wiercenia dziur w betonie lub zelbetonie czyli bardzo twardy wynalazek z blokow i wierzowcow.
Bezdyskusyjnie młotowiertarka - weź pod uwagę różnicę w specyfice działania udaru między wiertarką udarową a młotowiertarką. W tej pierwszej przy udarze mechanicznym działa on tym skuteczniej im mocniej przyciskasz narzędzie, czyli ręce koszmarnie się męczą, jeśli musisz wiercić w suficie to już w ogóle jest masakra. Poza tym działa to na zasadzie szybkie obroty/mocny docisk=bardzo dużo stosunkowo słabych uderzeń. Efekt? Dość niska skuteczność wiercenia w żelbecie i bardzo szybkie palenie wierteł.
Młotowiertarka uderza niejako sama - wystarczy praktycznie lekko ją dociskać. Obroty są dużo niższe, ale uderzenia dużo silniejsze, w efekcie jeśli użyjesz dobrych wietreł będą wchodzić w beton jak w masło i to przy znikomym wysiłku z Twojej strony. Co do wyboru sprzętu, to zależy z jaką intensywnością masz zamiar go wykorzystywać - gdy przechodziłem z wiertarki na młotek różnica w cenie między niebieskim a zielonym Boschem była duża i wziąłem zielonego (teraz nie mam jak sprawdzić który model), w chwili obecnej pewnie bym wybrał GBH 2-26 DFR, ale obiektywnie muszę przyznać że przy średnio intensywnej pracy zielony Bosch spokojnie daje sobie radę. Jedno jest pewne - na wiertłach nie ma co oszczędzać. Sam bazuję na Hilti i wytrzymują bardzo długo, tak że jeśli nie planujesz prac z profesjonalnym natężeniem, to połączenie średniej klasy narzędzie + dobrej klasy wiertła da Ci bardzo wysoki komfort pracy.

G
kacperek 2006-12-30 00:00

Serdecznie dziekuje.
Czyli np. PBH 220 RE z serii zielony i dobre wiertła powinny wystarczyc. A czy taki model np. wystrarczy do remontu mieszkania i wymiany instalacji elektrycznej czyli kucia w scianach czy raczej wtedy niebieski bosch?
A temacie wierteł to co sądzicie o firmie Heller ?

G
damork 2006-12-30 00:00

A czy taki model np. wystrarczy do remontu mieszkania i wymiany instalacji elektrycznej czyli kucia w scianach czy raczej wtedy niebieski bosch?
Ojjj... A opis narzędzia czytałeś? "Podkuwanie w miękkich materiałach: tynk, cegła". Jeśli będziesz chciał kuć pod kable w żywym betonie to może tego nie przeżyć.
Wygląda dość podobnie do mojej, a ta na kucie w bardzo twardych materiałach jest zwyczajnie za słaba. Wierci cudnie, ale kucie faktycznie tylko w tynku i cegłach. Jak musiałem zrobić bruzdę w betonie, to wziąłem małą szlifierkę kątową, tarczę do betonu, naciąłem dwie krechy, a potem tylko środek trzeba było wyłamać :) Tyle że trzeba się wtedy przygotować na iście potworną ilość pyłu i mieć dobrą maskę.
A firmy Heller nie znam, więc się nie wypowiem.

G
chris70 2006-12-30 00:00

Witam.
Firmy heller nie znam, ale mogę polecić wiertła których sam używam tzn. Dewalt Extreme,Tivoly,Fischer, Drebo. Napewno nie są one tanie, ale zakup jest bardzo opłacalny zważywszy na jakość produktów. Polecam.

G
kacperek 2006-12-30 00:00

Jakieś linki do stron lub namiary na sklepy gdzie można kupić lepsze wiertła niż w markecie komplet za 2zł?
A zdecydowałem się na Bosch GBH 2-26 ale musze poszukać teraz dobrego sklepu :)

G
jarlatan 2007-01-01 00:00

wiertarka pbh240 i gbh2/24 dsr to to samo ,te same części tylko obudowa inna ,jakość części składowych ta sama polecam pbh240

G
Zbyszek 2007-01-02 00:00

Do takich robót wystarczy bez problemu niebieski Einhell młotowiertaka za około 200-300 zł, choć ja polecam młotowierakę BHG 726 bez problemu da sobie radę - niektóre narzędzia tej firmy można spotkać w wypożyczalniach.

G
misiollo 2007-01-13 00:00

Serdecznie dziekuje.
Czyli np. PBH 220 RE z serii zielony i dobre wiertła powinny wystarczyc. A czy taki model np. wystrarczy do remontu mieszkania i wymiany instalacji elektrycznej czyli kucia w scianach czy raczej wtedy niebieski bosch?
Witaj
Heller to niemiecka firma produkująca osprzęt wysokiej jakości, zbliżonej do Boscha/Hawery.
Spokojnie możesz decydować się na zakup.
Pozdrawiam
Marcin

G
Maciej 2007-12-12 00:00

Witam!
dot. wierteł heller
Odgrzewam trochę stary temat ale sąm szukałem coś na temat tych wierteł i znalazłem taki oto test.
http://www.testberichte.de/preisvergleich/level4_heimwerker_praxis_25423.html
wypadły bardzo ładnie.
Pozdrawiam.

1 2

Producenci :

Kategorie :