Uwaga MC Culloch ZŁOM!!!

G
icid 2009-02-27 00:00

Uwaga MC Culloch ZŁOM!!!

Niedawno kupiłem piłę łańcuchową Mc Culloch XT32, kiedy spytałem w sklepie którą piłę wybrać miły pan polecił mi właśnie tą kosztowała prawie 1300 zł więc pomyślałem że powinna być ok. Sprzedawca poinformował mnie że powinienem kupić także olej tej samej firmy, tak też zrobiłem. Po ok 5 godzinach pracy (5 godzin przez kilka tygodni) nagle coś w pile strzeliło tak mocno że z wrażenia wypuściłem ją z rąk.
W związku z tym że nie znam się na tym sprzęcie nic sam nie grzebałem oprócz standardowych czynności typu naciąganie łańcucha, tankowanie mieszanki i dolewanie oleju do smarowania prowadnicy. Ponieważ mieszkam na stałe za granicą a piłę kupiłem w Polsce, zawiozłem ją do autoryzowanego serwisu w Holandii w mieście Stolwijk (firma Kees van der Spek) Diagnoza zwaliła mnie z nóg, okazało sie że wyrwało świece a tam gdzie był gwint jest gładź, do tego góra świeca zrobiła ślady jakby ktoś uderzył w obudowę młotkiem, jakby tego było mało tłok ma rysy szerokości palca a tłumik jest luźny. Piła która pracowała tylko w ogrodzie (amatorsko) rozleciała się po 5 godzinach. Teraz zamierzam ją oddać w Polsce do naprawy gwarancyjnej ale jestem pewien że firma nie uzna gwarancji bo uszkodzenia wyglądają paskudnie. Ja już nic z tą piłą nie zrobię, pod koniec tygodnia jadę kupić jakąś Husqvarne albo Stihl-a. Poprzedniego Stihla miałem 7 lat i nic się z nią nie działo a znajomy pracuje Husqvarną już 16 lat. Pozostaje mi ostrzec was, żebyście nie byli tacy głupi jak ja i nie dali sobie wcisnąć że Mc Culloch czy Partner to Husqvarna. Pozdrawiam i jeszcze raz przestrzegam, nie łakomcie się bo ten sprzęt sypie się w rękach.

G
Michał 2009-03-04 00:00

Re:Uwaga MC Culloch ZŁOM!!!

witam.
jak taki wątek kolego puściłeś to może jeszcze ktoś sie dopisze z podobną kistorią?? jesteś pierwszy, kto następny??
pozdro

G
xxx 2009-03-24 00:00

Re:Uwaga MC Culloch ZŁOM!!!

mialem mac cullocha i nie pochwale go slabe sprezyny amortyzujace srubki sie popuszczaly ciezko palil az zablokowalo wal i dalem ja koledze jesli hodzi o te pile to bym ja nie kupil ani nie polecil mam jeszcze sthila juz 8 lat i naprawde z ta maszynka niemam problemow a uzywam jej bardzo czesto moge powiedziec ze czasami 9h dziennie przy wycinkach w lesie pozdrawiam

G
emilos 2010-05-27 06:25

Re: Uwaga MC Culloch ZŁOM!!!

Wiesz to co Ty piszesz to wydaje mi sie przesadne ja mam tez ta pile i pracuje nia codziennie po
8/9 godz i nie mam zadnych problemow ? Wiec wydaje mi sie ze poprostu miales pecha i akurat
trafiles na wadliwy model !

G
Slawek1 2010-05-27 09:06

lcyd...
Skorzystaj nie z naprawy gwarancyjnej , ale z niezgodnosci towaru z umowa. W obu przypadkach pila trafi do serwisu (tam na pewno sprawdzą olej w paliwie wiec przypilnuj aby było czerwone albo zielone w zależnosci od stosowanego oleju - wykluczysz tym samym dyskusje o złej mieszance). Dlaczego na niezgodność z umową? Ponieważ, jeżeli się obawiasz nieuznania roszczeń złapiesz firme HQ na terminach powiadomień!. Jeżeli masz pytania w ww. zakresie napisz.
Swoja droga dziwię się,że kupowaleś piłę w Polsce , a nie w Hollandii lub Niemczech, przecież tam masz dostęp do rozmaitych narzędzi Jeszcze jedna wątpliwość: Czy przypadkiem nie jechałeś na mieszance, która w pile "leżakowała" b. uzycia parę tygodni?
Sławek

G
JK. 2010-05-27 20:57

Skoro sławku drogi kolega pracuje przy wycince lasu, to twojej niezgodności towaru raczej nie zgłosi;) - do tego trzeba mieć paragon zakupu i korzystać w wyłącznie amatorski sposób....;))

Wina? Pewnie zły olej, mało kto tego pilnuje, już po klikunastu godzinach pracy powinno się użyć tak naprawde nowego oleju.

G
Sławek 2010-05-28 10:02

Kubuś , myślisz ,że w Niderlandach zostały się jeszcze jakoweś lasy do wycinki?
Wiesz , często się zdarza ,że ktoś utnie parę klocków i rozrabia 5l paliwa (ma 100mloleju więc idzie na calość), a później przez rok trzyma to na półce i resztkę w pile. ZONK! Pół godziny pracy i pilarka na złom. Nasz kolega, autor pierwszego postu wcale nie musiał jej uszkodzić, mógł mieć wadliwy towar, ale zawsze jest coś - "na dwoje babka wróżyła".....
Ja wcale nie uważam tej firmy za producenta kompletnego badziewia. Do nas docierają te najtańsze modele,amatorskie kompakty obliczone na przeciętna ilość godzin ( na pewno nie na 5). Niestety nie są tez najtrwalsze. Zreszta jako sprzedawca narzędzi pewnie oceniasz podobnie. USA, Canada to odbiorcy większości ich profesjonalnych produktów.
Jak działać w zakresie reklamacji to już wybór kolegi...., oby skutecznie.
pozdrawiam Slawek

G
icid 2010-09-11 19:37

Dla zainteresowanych piszę część dalszą. Zgodnie z oczekiwaniami serwis stwierdził użytkowanie niezgodnie z przeznaczeniem, nie wiem o co chodzi bo nie potrafili tego wątku rozwinąć, widocznie ich piła nie jest przystosowana do cięcia drzew. Mieszanka była w porządku olej który kupiłem z piłą ma dozownik i sam odmierza proporcje na ilość litrów a mieszanka nie leżakowała, jestem amatorem ale wiem że mieszanka po 7 dniach nie nadaje się do użycia.
Dałem ją do naprawy jakiemuś dłubakowi co naprawia motorowery, wstawił tuleje świecy i coś ponaprawiał, podorabiał i piła chodzi normalnie. Zapłaciłem mu za to 200 zł. serwis żądał prawie 800 zł. Morał z tego taki że za te pieniądze można kupić prostszy model sthila albo husqvarne co też wszystkim polecam.
Pozdrawiam panią z serwisu, nie wiem skąd się biorą takie tępaki, niech pani wsadzi sobie tą piłę tam gdzie może mnie pani pocałować.

G
qwerty 2012-05-10 22:02

Nie cwaniakuj tak Sławku drogi... chlopaki z salonów Husqwarny mają napakowane głowy, jeśli chodzi o warunki gwarancji. Zapewne szybko owiną sobie Ciebie wokół palca i wyjdziesz z podkulonym ogonem... i tyle w temacie.

Niezgodność towaru z umową możesz sobie włożyć między bajki. Jeśli chodzi o mieszankę - na sprawdzenie takiego cwaniaka, który jedzie na czystym, a przed wizytą w salonie wlewa mieszankę, też są niestety (dla ciebie) sposoby.

G
Mery 2012-06-05 09:33

Witam
Osobiście nie zgadzam się z opinia ze to złom.
Pilarką nie pracuję dożo kilka godzin w tygodniu ale kosa pracuje u mnie po 8-9h co dzień w sezonie.
Przerabiałem już rożne modele najgorzej wspominam HONDĘ 4 sosy zakupione w kwietniu padły w lipcu (4-suw)
MC Culloch 2suw 3szt działają prawie bezawaryjnie już 3 sezon mówiąc prawie mam na myśli wymiany filtrów i głowic tnących Stihl tez pracuje bez zarzutu. Dziwi mnie taka opinia

1