uniwersalny sprzęt dom z cegły

G
plumbum 2012-01-20 20:16

uniwersalny sprzęt dom z cegły

Drodzy Panowie fachowcy,
jestem w trakcie remontu domu, wykonałem juz poważne prace wyburzeniowe, na ich użytek zakupiłem swego czasu używany młot wyburzeniowy Boscha gsh11. Sprzęt się spisał super ale chyba już nie będzie potrzebny, Czeka mnie jeszcze trochę prac następujących.
- w murze z cegły wykucie otworów na na osadzenie nowych nadproży - około 6 okien - później wykucie otworów.
- wymiana całej elektryki w duuużym domu - kucie, nowe gniazdka, bruzdy w tynkach, oraz nowy wod-kan. analogicznie mur ceglany, od czasu do czasu przejścia w stropie wylewanym.
- wszelkie przyszłościowe prace w takim domu, wieszanie szafek, mocowanie poręczy, wykonanie ocieplenia na zewnątrz
- unikam raczej kartongipsu, sprzętu do kręcenia, typowej wkrętarki raczej nie będe potrzebował.

Chce sprzedać używanego Boscha i kupić coś lżejszego, w miare uniwersalnego. Czy wystarczy mi jeden sprzęt? Jaki? Dodam, iż mam flexa Boscha na tarczę 230.

ze względu na dostęp do serwisu byłbym za poruszaniem się w obszarze: Bosch, Metabo, Makita. Ale to nie znaczy iż nie wysłucham uwag o innym sprzęcie.
dodatkowe pytanie - czy brnąć dalej w używany sprzęt i jak to zrobić aby było dobrze, aby maszynka posłużyła jeszcze 10 lat?

Mam do wydania to co wezmę za Boscha plus ewentualnie parę stówek. jesi wyjdą za tą kasę dwa sprzęty, to tez ok.

precyzując: czy brnąc w kierunku hr2470t / bosch gbh 2-26 dfr. a może 4011C?

pozdro dla wszystkich fachmenów.
P

G
plumbum 2012-01-25 07:50

Re: uniwersalny sprzęt dom z cegły

Ktoś mnie uprzedził wcześniej iż wspominając na tym 'forum' o używanych narzędziach skazuję się na brak odpowiedzi na mój post :)

G
PanFleks 2012-01-26 21:00

Re: uniwersalny sprzęt dom z cegły

Plumbum, trochę więcej wiary w ludzi ;-)
Co do używanego sprzętu i pytania o to, czy warto - zrobiłem kiedyś test i kupiłem za 100 PLN szlifierkę taśmową metabo; żeby się pobawić i pooglądać.

Wszystko jest opisane na blogu: http://panfleks.blogspot.com/2011/02/nowy-chinczyk-czy-uzywany-niemiec-czyli.html

Jeśli miałbyś możliwość kupić dobry używany młot, bierz śmiało, tylko miej na uwadze, że to nie jest szlifierka - nie wystarczy, że zmienisz szczotki i będzie ok. W elektropneumatykach puszczają czasami uszczelnienia, więc jest z tym więcej zabawy. Jeśli to jest cegła, to teoretycznie powinien dać rade młotek 3kg. Jeśli będziesz dużo i namiętnie kuł, to raczej coś na SDS Max, nawet niemarkowy chińczyk. Ja osobiście preferuję Boscha, Metabo i DeWalt. Z tego ostatniego testowałem podczas remontu model z pionowym silnikiem. Bardzo przyjemny!

1