Szukam wyrzynarki

G
WOWO 2010-11-22 14:48

Szukam wyrzynarki

Jaka wyrzynarka będzie mi służyć do prac domowych (panele, listwy, meble) oraz potem, do sporadycznego majsterkowania. Nie szukam zatem towarów z najwyższej półki, Postanowiłem przeznaczyć na ten sprzęt kwotę rzędu 400zł (w uzasadnionym przypadku max 500zł) lub, najlepiej, mniej.
Od wyrzynarki oczekuję: mocy rzędu 500W lub więcej, regulowanej prędkości pracy oraz funkcji tzw. podrzynania. Fajnie jakby też można było szybko i beznarzędziowo zmienić brzeszczot. Uchwyt raczej typu żelazkowego chociaż jeśłi ktoś mnie przekona wezme ten grzybkowy

G
diorocker 2010-11-22 16:34

Re: Szukam wyrzynarki

Zgodnie z twoimi wymaganiami polecam te 2 pozycje, wydają sie być interesujące

Makita 4329
DeWALT DW341K

G
Maariusz 2010-11-22 19:08

Wyrzynarki z uchwytem grzybkowym to za tą kwotę chyba nie kupisz. To sprzęt dla profesjonalistów więc droższy. Skil Masters ma wyrzynarki w obu wersjach. Ceny przystępne.

G
JK. 2010-11-22 20:51

Do 500zł, możesz sobie pozwolić na profesjonalną wyrzynarkę. W tej cenie można dostać:
Bosch GST- 75BE 650W
AEG STEP 70(500W) lub STEP 90X(600W system SDS) - w LM widziałem za 450zł.
Kress STE 500 - uchwyt grzybkowy.
Makita 4326 (450W) oraz Metabo STEB 70 i 80zł.
Wszystkie wyrzynarki mają regulację prędkości i podrzynanie, tylko makita i AEG STEP70 nie maja systemu szybkiego montażu brzeszczotu.

G
Pockerr 2010-12-03 18:30

A co powiesz o tym modelu ?
http://www.elektronarzedzia.ive.pl/index.php/id_1394_mode_proddet.html
Nie odpowiada twoim wymaganiom ?

G
ddd 2010-12-04 00:22

kolejna reklama

G
Maariusz 2010-12-04 09:28

Z taką ceną wyrzynarka Metabo rynku nie zdobędzie. Nawet najlepsza reklama jej w tym nie pomoże. Makita jest tańsza a Maktec tym bardziej.

G
JK. 2010-12-04 17:36

Fakt cena tej wyrzynarki z kosmosu chyba;] - zwłaszcza że metabo od kilku miesięcy ma w sprzedaży nowsze modele;] poza tym ktoś tu kiedyś pisał że niezbyt dobre, że coś w nich nawala..itp ogólnie takie sobie, nic specjalnego, zwłaszcza w tej cenie to zdecydowanie bez sensu...

G
Felek 2010-12-06 21:15

JK - Narzędzia Metabo nie są dla pierwszego lepszego majsterkowicza. To drogi sprzęt, nie każdego nań stać. To trochę tak jak z samochodami - za 36 000 kupisz skodę - ma 4 koła, silnik, a nawet klimatyzację! A rozejrzyj się dookoła siebie, ile na ulicach jest VW za grubo ponad 100 tysięcy? Jak myślisz, dlaczego ludzie je kupują, przecież skoda schodzi z tych samych linii i jest kilkadziesiąt procent tańsza!!!

Co do sklepu: muszą go prowadzić mistrzowie marketingu i sprzedaży bo:
1) ten rodzaj marketingu (niby-marketing szeptany) skończył się kilkanaście lat temu - panowie, kupić nowe podręczniki do marketingu, albo pisać do mikołaja, żeby pod choinkę przyniósł!
2) nie wiem jakim trzeba być geniuszem, żeby sprzedawać narzędzia powyżej ceny producenta... ale oczywiście życzę wysokich obrotów!!! (dla zainteresowanych - proszę zerknąć na stronę metabo - jest cennik).

Maariusz - nowszy model Metabo kupisz za 482 PLN (STEB 70) lub 550 PLN (STEB 80) - to są sugerowane ceny producenta (cennik na www.metabo.pl), a dilerzy zawsze udzielają rabatów, wystarczy podejść i zapytać (AEG ma zupełnie inną politykę - tanio można kupić narzędzia na wyprzedażach i w marketach). Nie wspominam nawet o allegro, bo tam rabaty sięgają 30%. Skila dostaniesz za 150 PLN, więc nie wiem, czy powinieneś patrzeć na tak drogi sprzęt, myślę, że metabo nie jest dla ciebie.

Wniosek jest jeden: jak ktoś lubi narzekać, to będzie narzekał nawet jak narzędzia będą po złotówce. Jak ktoś lubi dobry sprzęt, to kupi dobry (drogi) sprzęt. Jak ktoś oszczędza na wszystkim, to w tesco, kerfurze i biedronce poczuje się jak w niebie.

G
JK. 2010-12-07 00:41

Felek zachęcam do sprawdzenia: http://www.aeg-powertools.cz/ePaper/AEG/Powerdeals/PL/web/flipviewerxpress.html - wiekszość cen netto jest osiągalna jako cena brutto w sklepie...

Jesli widzisz w tym inna politykę niż Metabo to gratuluje!:)) A tak poza marginesem to zauważyłem jedną fajną rzecz w twoich wypowiedziach: Chwaląc metabo za dobre ceny, narzekasz na AEG że droższe, a gdy udowadniam ci że AEG też ma bardzo dobre ceny, ty zaś zaczynacz pisać że to dlatego że wyprzedaż lub gorsza jakość od Metabo, bo to chińczyki z marketu. Gdy udowadniam że to Metabo sprzedaje chińczyki w marketach, zarzekasz się że przecież wszycy robią w chinach i są bardzo dobre narzędzia. Zawsze prawie obracasz kota ogonem, byle nie przyznać, że ktoś może sobie kupić AEG i będzie to bardzo dobry wybór i cenowy i jakościowy.

Zdziwilbyś sie ale ostatnio koledze probonowałem kilka mocnych wkrętarek, chciał coś do zapieczonych srub, poleciłem mu metabo BS18LT implus, mimo gamy zalet wybrał słabszą makitę bez super gwarancji na akumulatory, bez 3 leniej gwarancji ogólnej, z jednej przyczyny - gdy zapytałem czy zna narzędzia metabo - odpowiedział NIE, wolał znaną mu makitę pytał również o inne znane mu marki jak Kressa, AEG czy Dewalta.....
Więc jak widzisz foldery reklamowe sobie a znajomość marki i jakości elektronarzędzi wśród uzytkowników sobie...

G
Felek 2010-12-07 00:57

Chwaląc metabo za dobre ceny, narzekasz na AEG że droższe, a gdy udowadniam ci że AEG też ma bardzo dobre ceny, ty zaś zaczynacz pisać że to dlatego że wyprzedaż lub gorsza jakość od Metabo, bo to chińczyki z marketu. Gdy udowadniam że to Metabo sprzedaje chińczyki w marketach, zarzekasz się że przecież wszycy robią w chinach i są bardzo dobre narzędzia.

Oj, pomyliłeś mnie chyba z kimś innym...Ale zawsze z chęcią przeczytam przykład.

Zdziwilbyś sie ale ostatnio koledze probonowałem kilka mocnych wkrętarek, chciał coś do zapieczonych srub, poleciłem mu metabo

Zdziwilem się, nawet dwukrotnie:
1) nie pomyślałbym, że masz kolegów,
2) AEG nie ma zakrętarki? Przecież większość rzeczy dla Metabo robi AEG... No i jest tańsze o kilkanaście procent.

gdy zapytałem czy zna narzędzia metabo - odpowiedział NIE, wolał znaną mu makitę pytał również o inne znane mu marki jak Kressa, AEG czy Dewalta.....

O rany, ale odpowiedział tak głośno, że musiałem napisać to capsem?
Jeśli poleciłeś mu metabo, bo obiektywnie ma lepsze parametry i stosunek jakość/cena, a kolega wybrał makitę, to może... jesteś słabym sprzedawcą? No chyba, że kolega chciał tanio, to wówczas jeszcze markety spożywcze. Bo metabo, jak już pisałem, nie jest dla wszystkich.

G
JK. 2010-12-07 23:17

Oj felek ranisz moje uczucia;) podawałem ci sporo przykładów, a ty je albo zignorowałeś, albo jedziesz z koksem że Metabo jest znacznie lepsze..
Więc twoje czytanie ze zrozumieniem tekstu jest podobne jak w dzisiejszych szkołach.
AEG nie robi takich wkrętarek bo gdyby je robili w niemczech byłby za drogie;) dlatego BSy z metabo to częściowo chińczyki o czym sam dobrze wiesz. Po drugie BOsch, makita, dewalt czy kress też tego typu wkrętarek nie mają... więc każdy producent próbuje w czymś być lepszy lub pierwszy....A twoje metabo jest tylko producentem przekładni do tych wkretarek tak naprawde... akumulatory czy silniki lub uchwyt wiertarski to już inna produkcja.

Co do kolegów, to mam ich zdecydowanie więcej niż ty, chyba że do swoich kolegów doliczasz ludzi z Metabo Polska- a to sorry ja aż tak wysoko nie mam "kolegów" którzy podrzucają ci ulotki reklamowe...

Jakbyś troszkę bardziej czytał moje posty, to wiedziałbyś że nie sprzedaje juz metabo od kilku lat(może na szczęscie) - metabo poleciłem nie jako sprzedawca, więc ch.. do tego jakim jestem sprzedawcą, nie sprzedaje Metabo i nie muszę nikomu go promować, kumpel chciał sie poradzić i tyle... A ten kolega wydaje kupę kasy na narzędzia bo pracuje nimi, a nie bawi sie jak ty...
skończ więc pisać bajki... to nie forum dla dzieci.
Metabo jest dla wszystkich, podobie jak AEG, Bosch czy Makita.... bo każdy może je sobie kupić i TY nie będziesz nikomu mówił, że ma nie kupować metabo do jest za drogie(co za bezsens:D - jesteś naprawde genialny w swoich opiniach..)

1