Szukam dobrej wyrzynarki

G
Jarett 2013-02-27 11:48

Szukam dobrej wyrzynarki

Potrzebuję pomocy w wyborze optymalnej wyrzynarki (sieciowiej). Chodzi o w miarę solidny sprzęt, który nie rozsypie się po roku ale też taki w którym nie przepłacę za markę. Powiedzmy, że mam do wydania MAX. 300 zł.

Tylko w najbliższym czasie będę miał do zrobienia elewację drewnianą, taras drewniany, kilka drobnych prac związanych z cięciem dłuugich prostych powierzchni. Zdaję sobie sprawę, że do niektórych z tych prac lepsza byłaby pilarka tarczowa, ale wyrzynarka chyba też spokojnie da radę a jest bardziej uniwersalna i bardziej przyda się w przyszłości.

Ważną sprawą jest dla mnie, żeby miała jakieś mechanizmy ułatwiające długie proste cięcia. Znalazłem sobie taki np. egzemplarz Boscha - http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-pl/Majsterkowicze/Narz%C4%99dzia/PL/pl/hw/Wyrzynarki/95250/PST+800+PEL/24160/3165140526920/index.htm. To takie minimum, które chciałbym zachować. Czy przychodzą Wam do głowy jakieś konkretne modele innych marek, które są tańsze a oferują te same parametry? Albo które są w tej samej cenie a jeszcze lepsze? Nie mam żadnych uprzedzeń do tańszych marek typu. Black&Decker albo Skil. Z tego pierwszego mam wkrętarkę i kątówkę, które służą mi dzielnie i bezawaryjnie od lat. Byle to nie były jakieś zupełne chińskie no-name.

G
manio 2013-02-27 12:39

Re: Szukam dobrej wyrzynarki

gwarancja 3 lata i myślę że nie gorsza od boscha a całkowicie niemiecka

G
red 2013-02-27 14:16

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
JK. 2013-02-27 15:27

A ta wyrzynarka nie jest niemiecka, bo podobnie jak Bosch napis "made in..." jest oszustwem... to składaki. Niemieckie wyrzynarki to Protool czy Festool. A swoją drogą żadna wyrzynarka w takiej cenie nigdy nie będzie cięła idealnie prosto.

P
Paweł Sando 2013-02-27 17:09

JK to chyba geografię gospodarczą zaocznie studiował.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-27 18:26

Musisz wybrać - max 300 PLN albo proste cięcie ;-)
Jakość maszyny jest ważna, ale równie istotne jest zastosowanie odpowiedniego nożyka. Pamiętaj też, że wyrzynarki są przeznaczone do cięć krzywolinijnych, więc przenigdy nie zastąpią piły. Szczególnie przy długich elementach o grubości kilkunastu, kilkudziesięciu mm.

Obejrzyj sobie zielonego Boscha PST 900. Kosztuje wprawdzie nieco więcej, niż 300 PLN, ale powinieneś być zadowolony. Ja mam model PST 1000 (jest inna stopa i akcesoria), a jakość cięcia naprawdę bardzo dobra.

Zerknij także tutaj: http://panfleks.blogspot.com/2013/01/jaka-wyrzynarke-wybrac-czyli.html

Na blogu znajdziesz porównanie kilku wyrzynarek (tanich, drogich i najdroższych) i zobaczysz jak cięcie wygląda w praktyce.

G
Jarett 2013-02-27 19:28

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania tematem.

Rzeczywiście szperając po necie stwierdzam, że chyba niewielki jest sens wydawania kasy na jakieś zmyślne systemy prostego cięcia. Najpewniejsza jest po prostu metalowa listwa + a ściski stolarskie (oczywiście ma to sens dla pojedynczych dłuższych cięć).

Co do samej wyrzynarki to kupić ją i tak muszę - wiadomo w domu wyrzynarka musi być ;) a czy da radę i czy nie będę musiał wyposażyć się jeszcze w pilarkę to się okaże. Do cięcia desek elewacyjnych na pewno wystarczy. Z tarasem trochę się obawiam (30mm deska, twarde drewno egzotyczne ale też raczej da radę).

A czym takim wyróżniają się droższe wyrzynarki, że tną prosto?

PS. Pan Feliks ! dzięki za świetny tekst!

G
Jarett 2013-02-27 20:50

Ok, przyłożyłem się troszkę i znalazłem kilka tańszych opcji.

Wiem na pewno, że makita odpada. Mimo sentymentu do marki (mam chyba 10letnią wiertarkę udarową makity nie do zdarcia) w tych samych pieniądzach można kupić lepiej wyposażonego (a pewnie równie trwałego) Boscha. Ale z tańszych rozwiązań:

Skil (czyli w sumie Bosch) - niezła moc 710W, oświetlenie, zdmuch trocin, aluminowa stopa, niestety do zmiany brzeszczotu potrzebny klucz. I kusząca cena wyrzynarka-skil-4581-cd

Jeszcze tańszy (220 zł - zadowolenie żony - bezcenne) Black&Decker - mniejsza ale i tak duża moc (600W), ale beznarzędziowa wymiana ostrzy i bez doświetlenia (potrzebne to?). Chyba mój faworyt

I topowy B&D - od powyższego modelu różni się mocą - 650W, doświetleniem i laserem. Pytanie czy warte to to 80zł. No i samym wyglądem budzi szacunek :) wyrzynarka-black-decker-ks950

Zostaje jeszcze Einhell za 220zł. Potężna moc - 750W, bezkluczykowa wymiana + doświetlenie, ale strasznie ciężka (prawie 3kg) no i ta marka to już chyba profanacja (czy nie? :) )- einhell-rt-js-85

Co sądzicie?

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-27 22:21

Re: Re: Szukam dobrej wyrzynarki

(...)chyba niewielki jest sens wydawania kasy na jakieś zmyślne systemy prostego cięcia. Najpewniejsza jest po prostu metalowa listwa + a ściski stolarskie (oczywiście ma to sens dla pojedynczych dłuższych cięć).

Jeśli masz na myśli wyrzynarkę, to nie łudź się, że długa listwa pomoże. Nożyk będzie uciekał. Przy pilarce masz dużo większą płaszczyznę ostrza, więc tam nawet bez listwy będzie ok.

Z tarasem trochę się obawiam (30mm deska, twarde drewno egzotyczne ale też raczej da radę).

Absolutnie nie! Wyrzynarka i egzotyk to nie jest dobre połączenie, szczególnie przy cięciu wzdłużnym. Nożyk grzeje się przy stosunkowo miękkiej sośnie, więc wyobraź sobie co będzie przy egzotyku... ;/

A czym takim wyróżniają się droższe wyrzynarki, że tną prosto?

Mają brzeszczot podparty w trzech punktach. Zazwyczaj jest to dodatkowa prowadnica, bądź szczęki - jak w Festoolu.

Przy wyborze wyrzynarki "potężna moc" ma naprawdę drugorzędne znaczenie. Liczy się prowadzenie brzeszczota, od tego zacznij. Wszystkie Einhele, jakie oglądałem miały bardzo duże luzy na prowadzeniu brzeszczota. Moc da Ci w tym przypadku tyle, że... przetniesz krzywo szybciej ;-)

Oświetlenie przydaje się, owszem. Do tego wydmuch wiórów z linii cięcia - to taki przyzwoity standard. Dobrze Ci radzę - najpierw zobacz jak te maszynki wyglądają na żywo, a dopiero potem podejmij decyzję ;-) Dobry design nie ma absolutnie żadnego wpływu na jakość cięcia ;-)

Gdybym sam nie miał nowego Boscha, trudno byłoby mi do niego kogokolwiek przekonywać. Miałem kiedyś stary model (bodaj PST 700) i nie było to nic szczególnego. Nowa seria jest zdecydowanie lepsza i godna polecenia.

G
Jarett 2013-02-27 23:33

Ok, po całym dniu doktoryzowania się z wyrzynarek na placu boju zostały dwie zupełnie inne a w identycznej cenie (300zł). Mimo sporej różnicy w mocy możliwości uciosowe są bardzo podobne.

Bosch PST 800 PEL:
średnia półka zielonego Boscha
530W
beznarzędziowa wymiana ostrzy
Lekka - 2kg
i w sumie to tyle z wodotrysków
podświetlenia nie ma
lasera nie ma ale ma nakładkę CutControl (ponoć niezłą)
nie ma nawet możliwości wstępnego ustawienia prędkości
no ale Bosch to Bosch - z serwisem problemu nie będzie.

oraz

Black&Decker KS950SLK
topowy model tej firmy
650W
podświetlenia tez nie ma ale ma laser
ma możliwość zdefiniowania prędkości
też bezkluczykowa zmiana brzeszczota
i bardzo sprytny system zmiany nachylenia podstawy
no ale opinie o tej marce są skrajne
i waży ponad 3 kilo

KTÓRA ? :)

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-02-28 13:03

Kup sobie... PST 900. Dorzuć trochę, będziesz zadowolony ;-)
PST 800 ma nieco inny sposób mocowania brzeszczotów niż wyższe modele. Moim zdaniem dużo bardziej wygodny. 900-tka ma już wstępną regulację prędkości obrotowej. Dodatkowe 100W mocy (PST 900) z pewnością przyda się w Twoich zastosowaniach.

B&D - ten system wyboru opcji jest ciekawy, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać. Może dlatego, że nie pracowałem takim modelem ;-)

Sprawdzałeś jakie ceny mają w tym sklepie? (chodzi o właściciela tego forum - narzedzia.pl) Spróbuj ponegocjować, może dostaniesz lepszą cenę, niż na stronie. Kiedyś była taka możliwość.

G
Jarett 2013-02-28 16:11

Ok, dzięki za poradę. Coś bede musiał po weekendzie zdecydować.

A propos nachylenia stopy to w BD to jest świetne rozwiązanie. Jednym ruchem się to robi, jest wyraźne wskazanie o ile stopni nachylasz. Naprawdę genialne, szczególnie gdy na przemian robisz cięcia pionowe i skośne (np. narożniki w elewacji drewnianej). Bosch ma coś podobnego tylko w PST 1000, a w niższych modelach to jest naprawdę gimnastyka, śrubokręt itd....

m
marekg 2013-05-26 01:44

Nie pisałbym pewnie ale ostatnio kupiłem sobie do użytku domowego wyrzynarke JS55BE stayer i jak na takie urządzenie ma calkiem niezla moc, i brzeszczoty szybko się wymienia. mam nadzieje ze mi posluży przez pare lat

G
Bel-ami 2013-05-27 00:43

Nie pisałbym pewnie, ale ostatnio Stayer zatrudnił jakiegoś geniusza od marketingu, który co i rusz wtrąca subtelnie w dyskusje markę Stayer. Nikt się jeszcze nie nauczył na błędach Bahco? Pamiętajcie marketingowcy od siedmiu boleści, że nawet bardzo dobre jakościowo narzędzia, możecie ludziom obrzydzić właśnie swoim działaniem.
Skąd wy się bierzecie? Wasze chwyty są na tak żenująco niskim poziomie i tak infantylne, że chyba tylko ktoś równie nierozgarnięty jak wy da się na to złapać. Jedyne co na tym forum udało się wam osiągnąć w ciągu ostatnich kilku tygodni to to, że wielu z czytelników w tym i Ja, nie kupi już nigdy żadnego urządzenia marki Stayer.

PS. Czemu sprzedajecie młotki MacAllister'a za 700zł, skoro można je kupić w Casto za 300 czy 350zł? To jest profesjonalna marka? Co kupuje technologie od marki GMC produkującej marketowe narzędzia klasy DIY i sprzedaje za wściekłe pieniądze jako sprzęt profi? Dno dna...

1