szlifierka taśmowa.

G
digi 2011-07-18 19:13

szlifierka taśmowa.

Korzysta ktoś z taśmówki ? Co możecie polecić ?
Zastanawiam się nad RT-BS 75 (einhell red)

G
radio 2011-07-18 20:56

Re: szlifierka taśmowa.

Ten einhell chyba z tego co widzę nie ma możliwości obrócenia jej na plecy i przymocowania ściskami do blatu stołu aby użyć jako ściernicy itp. a bardzo się taka możliwość nieraz przydaje.
Niby takie jak by 3 wypustki na tych rękojmiach ma ale to nie to samo co porządna możliwość przymocowania szlifierki a za 300 zł to takie coś powinna mieć w standardzie.

G
JK. 2011-07-18 22:40

Niby nie ma w standardzie ale te które to mają nie mają zacisków w w standardzie;] w dodatku kosztują powyżej 400zł a zaciski można kupić osobno za kolejne kilkadziesiąt złotych. Super interes, płacić dodatkową kase za funkcję, którą prawdopodobnie sie nie wykorzysta. Zwłaszcza ze podobny model B&D jest znacznie droższy(słabszy) i też nie ma takiej możliwości.

G
wenoox 2011-07-18 22:46

Niby nie ma w standardzie ale te które to mają nie mają zacisków w w standardzie;] w dodatku kosztują powyżej 400zł

Nie zgodzę się. Jest fajny model Skila, w cenie poniżej 400 PLN, ma wszystko w komplecie + solidna walizka i taśmy ścierne. Ja swoją kupowałem rok temu za 260 PLN w Robokopie, a teraz widzę, że poniżej 300 PLN trudno znaleźć.
Zerknij tutaj, digi: http://www.skapiec.pl/site/cat/514/comp/159878

G
radio 2011-07-18 22:48

dla tego to nie priorytet przy zakupie ale warto to rozważyć żeby nie było potem: kurwa szkoda że się jej na plecy nie da przewrócić aby ten kawałek boazerii przy szlifować...

G
JK. 2011-07-18 23:55

wiesz od biedy każdą szlifierkę da się zamontować tak;)

G
digi 2011-07-19 09:44

Dzięki wszystkim za opinie. W sumie zastanawiam się czy funkcję wykorzystam. Napiszcie co w ten sposób(do góry nogami) szlifowaliście

Einhell ok 250 pln. Skil 7650 jest u Mistamy z Kielc na alledrogo za 285pln. Ma trochę większą moc, możliwość obrócenia na plecy, prędkość przesuwu taśmy za to niższą, w wyposażeniu metalowa ramka., adapter do odkurzacza. Jest jeszcze Skil Masters 7640( 331 zł) Duża jest różnica pomiędzy tymi narzędziami - Masters a seria dla domu ?

G
radio 2011-07-19 18:31

a co ty tym będziesz robił?
Z doświadczenia amatorsko bo mam kupe domu w drewnie to taki 600W czołg spokojnie dawał rade z różnymi papierami i na różnych obrotach czyli znów w tysiąc-pićset wat bym się nie pchał.
Parę dech, dużo boazerii, belki i takie pierdoły nią robiłem na razie.

G
JK. 2011-07-19 22:48

Digi Einhell tez ma adapter do odkurzacza, a wysoka prędkość daje lepsze efekty. Zresztą ta szlifierka z Einhella nazywana jest często wysoko-obrotową.
tutaj ocena czołowego pisma dla majsterkowiczów i profesjonalistów w dziedzinie elektronarzędzi. http://www.selbst.de/test-technik-artikel/selbst-ausprobiert/selbst-ausprobiert-bandschleifer-rt-bs75-von-einhell-141283.html
Ten mocniejszy skil tez dobry, ale jest już troche większy i cięższy.

G
digi 2011-07-20 00:29

radio
chciałem np. stolarkę okienną w piwnicy odnowić i zmienić kolor na taki jak reszta okien, bo wymieniałem. To jest malowane kilkukrotnie drewnochronem - dość gruba warstwa - do gołego drewna muszę drzeć.
Drzwi na balkon - j/w zmienić kolor pod resztę stolarki.
Drzwi do piwnicy zdrapał pies. Psa już nie ma a drzwi podniszczone. Muszę mocno je zedrzeć, pewnie jeszcze szpachlą uzupełnić ubytki. Poza tym elewację z modrzewia robię. Jest co szlifować - mam mimośrodówkę metabo, ale na 2 ręce chciałem robić, druga mimośrodówka mi się nie widzi...
JK
einhella nie odrzucam już jakiś czas temu chciałem zobaczyć jak narzędzia z linii red są wykonane tylko ciągle się jakoś nie składa, żeby coś z nich wybrać. Lux tools to jest na pewno dokładnie to samo ?

G
JK. 2011-07-20 01:55

Tak;) Lux tools to to samo, tylko z tego co widzialem to akurat Lux nie posiada szlifierki taśmowej;P ale może się to zmieniło.

1