Szlifierka kątowa jaka?

G
UnrealMan 2009-03-16 00:00

Szlifierka kątowa jaka?

Witam serdecznie
Chcialbym poznac Wasza typy jesli chodzi o szlifierki katowe. mianowicie chodzi mi o srednice tarczy 230mm i przeznaczenie do ciecia kostki brukowej w firmie. jaka marka model nowa czy uzywana itp itd?
Z gory wielkie dzieki

G
Paweł 2009-03-16 00:00

Re:Szlifierka kątowa jaka?

Witam.
Jeśli już to napewno z "miękkim" startem.
Dobrze by było żeby miała tak ok 2600w,chyba że uzależniony jesteś Kolego od ahreagatu,wtedy dobierz do mocy prądnicy.
A jeśli chodzi o markę czy to będzie Makita,Bosch,Hitachi,Dewalt,Flex, to pewnie i tak każda z nich pochodzi z 5 lat, a potem albo wirnik do wymiany(zużyje się komutator) ,albo całość :))
Pozdrawiam

G
M 2009-03-17 00:00

Mam dla ciebie dwa typy:
AEG WS 24-230 - 2400W - ok. 700pln
MILWAUKEE AGVM 26-230 GEX - 2600W - ok 1250pln
Ceny jak widzisz są bardzo zróżnicowane. Podałem ci dwa skrajne typy z tych firm, co do milwaukee to ten sprzęt posiada sprzęgło MECHANICZNE (nie elektryczne), które przy przeciążeniu maszyny odłącza napęd od tarczy, szlifierka dalej chodzi, ale tarcza jest zblokowana, powoduje to dwie rzeczy. Pierwsza, nie spalimy maszyny bo sprzęgło odetnie napęd w przypadku blokady (wirnik się dalej kręci przez co jest chłodzenie), drugie to bezpieczeństwo, szlifiery nie wyrwie ci z rąk w przypadku blokady tylko odetnie napęd z tarczy, operacja ta jest płynna i bez szarpnięć.
Wiem co mówię, mam tą szlifierę u siebie jako prezentacyją. Kupują ją głównie kamieniarze i osoby, które tną inne materiały budowlane. Co do pracy przy metalu jest bardzo mocna (2600W) ale za ciężka. Ważyłem i z tarczą 230x6 waży 8,7kg. Z diamentówką do cięcia będzie ważyć jakieś 8,2kg.

G
Q 2009-03-17 00:00

Mam dla ciebie dwa typy:
AEG WS 24-230 - 2400W - ok. 700pln
MILWAUKEE AGVM 26-230 GEX - 2600W - ok 1250pln
Ceny jak widzisz są bardzo zróżnicowane. Podałem ci dwa skrajne typy z tych firm, co do milwaukee to ten sprzęt posiada sprzęgło MECHANICZNE (nie elektryczne), które przy przeciążeniu maszyny odłącza napęd od tarczy, szlifierka dalej chodzi, ale tarcza jest zblokowana, powoduje to dwie rzeczy. Pierwsza, nie spalimy maszyny bo sprzęgło odetnie napęd w przypadku blokady (wirnik się dalej kręci przez co jest chłodzenie), drugie to bezpieczeństwo, szlifiery nie wyrwie ci z rąk w przypadku blokady tylko odetnie napęd z tarczy, operacja ta jest płynna i bez szarpnięć.
Wiem co mówię, mam tą szlifierę u siebie jako prezentacyją. Kupują ją głównie kamieniarze i osoby, które tną inne materiały budowlane. Co do pracy przy metalu jest bardzo mocna (2600W) ale za ciężka. Ważyłem i z tarczą 230x6 waży 8,7kg. Z diamentówką do cięcia będzie ważyć jakieś 8,2kg.
Ciekawe dlaczego polecasz ten sam konsern narzedziowy?? AEG i MILWAUKEE to ta sama firma.
kolego UnrealMan. wypowiedz numer dwa jest szczera do bulu. dla Ciebie nowa, a w sklepie sprawdz jak Ci w dłoni leżą
pozdrawiam

G
P 2009-03-17 00:00

polecam makiet lubię te szlifierki :> tylko czemu te nowe narzędzia to takie gówna nie rozumiem tego może ktoś mi wyjaśni ;/ przy bosach wrzeciona się obrabiają spalają się wirniki i stojany, przy makitach małe kola pękają na pól ;/ jak przychodzą na servis stare bosche czy makity to jakieś drobnostki a jak te nowe to wszystko od razu ;/

G
M 2009-03-18 00:00

Ciekawe dlaczego polecasz ten sam konsern narzedziowy?? AEG i MILWAUKEE to ta sama firma.
kolego UnrealMan. wypowiedz numer dwa jest szczera do bulu. dla Ciebie nowa, a w sklepie sprawdz jak Ci w dłoni leżą
pozdrawiam
Jestem dystrybutorem tego sprzętu. Robię prezentacje tychże maszyn, znam je bardzo dobrze, ludzie nie narzekają. Za drogie nie bierz, weź Makitę, Boscha itp. Wolny kraj, wolny wybór.

G
jj 2009-03-21 00:00

Witam.
Jeśli już to na pewno z miękkim startem.
z tym się zgadzam ale co do marki i mocy to nie do końca
jak dla ciebie to moc MAX 2400 i z w miarę trwałym zabezpieczeniem anty pyłowym
Marki :
Metabo WX 23-230
Bosch GWS 21-230 JHV Ja bym to brał
Protool AGP 230 - 22 AB FastFix
Perles HSW 6238EK lub to
Może są i inne ale re są godne uwagi moim zdaniem

1