szlifierka do renowacji parkietu

G
leszek 2011-01-31 11:19

szlifierka do renowacji parkietu

Witam,
poszukuję szlifierki do renowacji parkietu w mieszkaniu (swoje mieszkanie, żaden akord, więc interesuje mnie dobrze wykonana robota)
niestety nie mam dużego doświadczenia z taśmowymi, dlatego dla bezpieczeństwa podłogi - rezygnacja :)
obecnie stoję przed wyborem oscylacyjna czy mimośrodkowa (z preferencją do oscylacyjnej [] - kwadratem łatwiej rogi będzie zrobić)
kandydaci:
- Bosch Zielony Szlifierka oscylacyjna PSS 250 AE
- oscylacyjna Black&Decker KA274E
(- Szlifierka mimośrodowa - Bosch PEX 270 AE)
cenowo wszystkie są podobne, nieco powyżej 300
prosiłbym o opinie z użytkowania, black ma niby więcej mocy, ale bosch większy zakres "obrotów"
z góry dzięki za pomoc

G
JK. 2011-01-31 23:44

Re: szlifierka do renowacji parkietu

Mam nieco inne propozycje dla ciebie:
Einhell RT-OS30 - duża, mocna szlifierka, regulacja prędkości, pojemnik na pył, możliwe podpięcie odkurzacza bez adaptera, metalowa stopa i zaczepy, metalowe mocowanie stopy szlifierskiej i dość niska cena jak za to wszystko bo 200zł.

Jeśli natomiast nie chciałbyś zbyt dużego narzędzia, w kwaocie do 300zł mozesz sobie kupić coś profesjonalnego np:
- Metabo FSR 200 - mała i zgrabna, cena jakieś 220-250zł, jednak troche mało mocy.
- AEG FS140 - mocniejsza niż metabo cena niecałe 300zł.
- Skill Masters 7381 - mniej wiecej cos o parametrach Einhella, teoretycznie jednak wytrzymalsze narzędzie;)))

G
Kudlaty 2011-02-01 09:24

Witaj,

Robiłem coś takiego jak Ty. Na 100% oscylacyjną szlifierką się zajedziesz.

Ja szlifowałem parkiet bukowy - w jednym pokoju 20m^2 w drugim 15 m^2. Prace zaczynałem taśmówką, a skończyłem dużą wolnoobrotową kątówką z talerzem fi 300mm.

Nie wiem jaki masz parkiet, ale... mam mimośrodówkę 125mm dość wydajną, miękkie drewno szlifuje bardzo szybko, jak szlifowałem dębowy próg to już tak szybko nie było.

Myślę, iż jeżeli chcesz to zrobić dobrze i w miare wydajnie to:
- do szlifu wstępnego użyj taśmówkę - ale taką której szybkość pasa wynosi ponad 300m/min jeszcze lepiej koło 400 m/min. Ja miałem 200m/min i jest za mało wydajna.

- do drugiego i trzeciego szlifu użyj mimośrodówkę - taką z dość dużym skokiem. Pięknie zakryje Ci wszystkie rysy po taśmówce, oczywiście o ile nie zrobiłeś dużych wgłębień.

Mimośrodówką możesz szlifować miękkie drzewo albo coś wielkości drzwi, ale nie parkiet.

W skrócie - nie wiem ile masz metrów do zrobienia, ale jest to niewdzięczna robota, a drewno twarde.

G
leszek 2011-02-01 11:09

Do zrobienia jest łącznie ok 35m2, ale w systemie 1 pomieszczenie na gotowo, potem dopiero następne (praca pomiędzy wyjazdami) co rozbija na części po 10-12 m2. Parkiet buk.
Szczerze mówiąc taśmowa jest najszybsza, ale ponoć wymaga ramki w niedoświadczonych łapkach :) A i tak można zrobić sporo złego nawet z ułatwieniami. Dlatego raczej staram się znaleźć inne rozwiązanie

@JK - Einhell wygląda przystępnie cenowo, AEG nie mam opinii, Skil - mam złe opinie co do jakości sprzętu (wkrętarki od nich mnie zawiodły). jeżeli einhell ma wytrzymałość/wykonanie na poziomie skila :/ to średnio jestem zadowolony, chociaż, z drugiej strony, w cenie wymienionych przeze mnie propozycji, mam prawie 2 einhelle ;) własnie - nie widzę nigdzie informacji o zabezpieczeniu łożysk, itd przed pyłem w einhellu - nie ma?

owszem patrzę na cenę urządzenia, ale zawsze wolę zapłacić nieco więcej za sprawdzone rzeczy niż nieco tańsze, które potem okazują się problemem.

@kudłaty - dzięki za radę - niestety na pewno nie będę kupować osobno tasmówki + drugiej szlifierki. Przejrzę oferty usługowe i porównam ceny. Może po prostu sensowniej będzie wypożyczyć mocny sprzęt na 1 dzień...

G
JK. 2011-02-01 16:19

Wiesz w Einhellu, zabiezbieczenia łozysk są pewnie takie same jak Skilu czy AEG...To że czasem napiszą to w opisie narzędzia nic nie znaczy szczególnego;] - lekko reklamowy chwyt. Prawdziwe zabezpieczenia łozysk, maja najdroższe szlifierki w cenie znacznie większej. Te w tańszych są niemal takie same.
Masz złe opinie o skilu, to ten B&D i Bosch wcale nie są lepsze. Co do poziomów to Skill podobny do einhella, ale miałem na mysli ogólna ocene marki, a nie poszczegolnych narzędzi. Tutaj była że jest dość znaczna róznica.

Co do zastosowania, pomyśl jednak o mimośrodzie lub taśmówce, szlifierki oscylacyjne to typowa wykończeniówka. Ja sam używałem mimośrodówki AEG EX150e ale miałem dość miękkie drewno(sosna) i 16m2.

1