szflifierka kątowa

G
Rufus 2011-03-12 08:47

Re: szflifierka kątowa

czy to ważnę jakie oznaczenie? jest świetnym narzędziem, lepszym niż aeg a napewno lepsze od kress. proponuję sprawdzić na róznych sklepach internetowych jakie szlifierki ludzie kupują ile dewalt, makita, bosch a ile aeg i kress made in china no i oczywiście m jak milwaukee. 3 ostatnie zamykają peleton zakupowy reszta jest świetna bo... jest sprawdzona przez fachowców w praktyce.

Nie to abym się czepiał ale śmiem twierdzić że kolega się myli przynajmniej co do Kressa :)
Akurat wszystkie szlifierki kątowe marki Kress produkowane są w dwóch fabrykach firmy w Europie (Niemcy i Szwajcaria) w dodatku Kress to jedyna właściwie marka która prawie nic nie kupuje u innych producentów bo wszystko od silnika przez przekładnię główną do obudowy produkują sami.
Generalnie jako jedni mogą się poszczycić tym ze ich sprzęt w ponad 90% składa się wyłącznie z części wyprodukowanych w ich fabrykach.
Powiem więcej wiele maszyn uznanych producentów pracuje na silnikach wyprodukowanych przez Kressa to samo dotyczy przekładni bo kress to bodaj największy producent przekładni kątowych (od małych do szlifierek kątowych aż do wielkich stosowanych w maszynach CNC)
Nie dałbym sobie odciąć ręki ale być może i w DeWalcie są części produkowane przez Kressa :)
Nie będę tutaj polemizował co lepsze bo każdy może mieć swoje preferencje ale trzeba sobie zdać sprawę z tego że jak się coś porównuje to trzeba porównywać konkretne modele a nie całe marki bo taki Kress produkuje wiele modeli szlifierek kątowych skierowanych do rożnych odbiorców i różnych zadań -w związku z powyższym stwierdzenie że DeWalt jest lepszy z gruntu jest fałszywe :)
Prawda jest brutalna ale poziom chińszczyzny w DeWalcie jest zdecydowanie wyższy jak w przeciętnym Kressie a samo to że ludzie kupują te maszyny w sklepach internetowych wcale nie wynika z tego że jest taki super tylko z tego że stał się popularny bo to często spotykana popularna maszyna budowlana w Europie w dodatku nie jakiś TOP tylko sprzęt na zachodzie stosunkowo tani w dodatku też i dosyć niezawodny.
Ludzie wracający np Anglii przywieźli ze sobą preferencje zakupowe i DeWalt stał się u nas po prostu bardzo popularny.
Dużo DeWalta się kupuje ale dużo też trafia do serwisów z takich czy innych przyczyn.
Nawiasem mówiąc nie wszyscy wiedzą że dzisiejszy DeWalt to dawne szwajcarskie "Elu" bo DeWalt wcześniej zanim kupił ich BD produkował duże maszyny do obróbki drewna .
BD tak naprawdę kupił znany znak firmowy i dobre sprawdzone Szwajcarskie narzędzia a potem jedno i drugie połączył razem i tak powstał dzisiejszy DeWalt. :)
Ogólnie rzecz biorąc Jak ktoś kupi De Walta to pewnie będzie zadowolony to sprzęt z wyższej półki przygotowany konstrukcyjnie do ciężkiej pracy,ale nie gorzej spisze się pewnie Metabo ,AEG,Hitachi czy Kress.

Pozdr.

G
Maariusz 2011-03-12 16:49

Jesteś w tyle z wiadomościami. Najnowsze szlifierki kątowe Kress dostępne np. w LM są produkcji koreańskiej. Potwierdził to nawet pracownik marketu na stoisku z elektronarzędziami.

G
Rufus 2011-03-12 17:25

Pracownik się trochę myli-Koreańska była tylko WS 710/115.
Może w LM jeszcze ją mają ,ale generalnie Kress wprowadził w jej miejsce model WS 750/125 a ten model robiony jest w Niemczech.
Tak przynajmniej twierdzą przedstawiciele dystrybutora czyli firmy Lange Łukaszuk.
Swoją drogą WS 710 to fantastycznie wygodna w użyciu szlifierka -ma bardzo małą średnice korpusu w związku z czym bardzo dobrze się nią operuje podczas pracy.
Jak jeszcze pracowałem w handlu to sprzedawały się jak ciepłe bułeczki.

G
agent 2011-03-12 17:57

ludzie, te forum nie ma sensu, tu nie ma doradzania i wyrażania swojej opini komuś kto naprawdę jej potrzebuje, jest przemądrzanie się, cwaniakowanie i prowokowanie do kłótni. te forum spada na dno a szkoda. dewalt też ba bardzo małą średnicę korpusu i dobrze leży z dłoni. praktycznie każde narzędzia są produkowane u skośnookich w większym lub mniejszym stopniu.

G
Maariusz 2011-03-12 17:58

Kupiłem ją na promocji za bodajże 159 zł kiedy wcześniej kosztowała 224 zł. Wykorzystuję tę szlifierkę do cięcia tarczami które zostały nie do końca zużyte na szlifierce Hitachi. Jest bardzo poręczna.

G
Rufus 2011-03-12 21:21

Sam żałuję że jej sobie nie kupiłem :)
Lange ją wyprzedawał do marketów gdzie pchali ją w ilościach paletowych za naprawdę małe pieniądze.
Podobnie mały przekrój poprzeczny korpusu ma Makita GA5030- też bardzo wygodna-taką włąśnie mam w domu więc mogę z czystym sumieniem polecić.

Pozdr.

G
JK. 2011-03-13 00:43

Tez mam tego kressa;), ale moim zdaniem troche lepiej się go trzyma niż makitę. Bardziej do tego kressa porównywałbym Boscha GWS 7-115 lub Metabo W-780. Co to koreańskości kressa juz się wypowiadałem, wspominałem też, że lepiej aby producenci obecnie darowali sobie napisy made in.... Moim znadniem nie powinno się pisać Made in germany, skoro np: łożska są chińskie, i na odwrót. Ostatnio byłem w pewnym sklepie mieli wiertarkę hitachi "made in Ireland" - wszystko pieknie, tylko czemu futerko jest niemieckie?

G
Rufus 2011-03-13 09:45

Röhm sprzedaje uchwyty narzędziowe dla wielu producentów elektronarzędzi to samo dotyczy FIXTEC-a od AEG (nawet Einhell ma FIXTEC-a)

Ale to tak na marginesie :)

G
Maariusz 2011-03-13 18:22

Posiadam szlifierkę kątową Hitachi "made in Ireland''. Fajna maszyna do szlifowania grubymi tarczami. Bardzo dobrze wykonana i mocna. Czy będzie trwała to się okaże.

G
JK. 2011-03-13 21:22

Rufus włąsnie w tym rzecz, skoro Hitachi ma niemieckie futerko Rohma, to czy jest produktem irlandzkim? Już nie chcialbym doszukiwac się w tej wiertarce chińczyka, ale moim zdanie "Made in..." powinno tyczyć 100% produktu z danego kraju. ( A co do marginesu, to dlatego wole Einhella Red z uchwytami Rohma, albo mocniejsze Skile, niż boscha z kiepskimi plastikowymi uchwytami;)

1 ... 2 3