Strug z jednym czy dwoma ostrzami ??

G
Tadek 2010-08-05 22:15

Strug z jednym czy dwoma ostrzami ??

Jaka jest różnica ( wady , zalety ) struga z jednym ostrzem na wałku a z dwoma ostrzami.
Który do czego się lepiej sprawdza.

Słyszałem opinie , ze strug z dwoma ostrzami trudno ustawić położenie ostrzy na wałku .

Ktoś ma jakieś doświadczenie w pracy ze strugiem ??

Dzięki

G
damork 2010-08-05 23:23

Re: Strug z jednym czy dwoma ostrzami ??

Porównanie mam mało współczesne, bo dotyczące nieco już wiekowych strugów, ale używałem kiedyś jednoostrzowego Black&Deckera gdzie noża wcale się nie ustawiało i dwuostrzowego ruskiego potwora ze stadionu. Potwora cały czas mam i sporadycznie używam, za co zapewne sąsiedzi serdecznie mnie nienawidzą, bo to narzędzie wydaje dźwięk jak startujący odrzutowiec.
Co do wad i zalet - w jednoostrzówce nóż się po prostu wkładało i zaciskało. Narzędzie było słabe (max. wiór poniżej 1 mm) i trzeba było je wolno prowadzić, bo przy jednym ostrzu jest jedno cięcie na obrót wału i przy zbyt szybkim prowadzeniu wychodziła charakterystyczna "falka" zamiast gładkiej powierzchni.
Dwuostrzowy rusek to już inna melodia. Dwa cięcia na obrót dają w efekcie gładszą powierzchnię, a narzędzie ma prostacką wręcz konstrukcję i noże ustawia się banalnie łatwo - identycznie jak w normalnej dwunożowej strugarce stacjonarnej. Dodatkowo strug bez problemu potrafi łyknąć 4 mm materiału na raz, gdy mi się kiedyś zepsuje będę niepocieszony :)
Ja bym brał dwuostrzowy, ustawianie noży to żadna wielka filozofia.

G
JK. 2010-08-05 23:33

A są jeszcze strugi jednoostrzowe?;)

G
damork 2010-08-10 20:15

Ależ oczywiście - http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-pl/Majsterkowicze/Narz%C4%99dzia/PL/pl/hw/Strugi/95238/index.htm na pewno drugi i trzeci są jednoostrzowe, czy pierwszy to nie wiem, ale sądząc z opisu również.

G
JK. 2010-08-10 23:41

Jakie jedno ostrze?? :o Sprzedaje dwa z tych strugów i oba mają po dwa ostrza!

G
JK. 2010-08-10 23:54

przepraszam mam jeden z nich, drugi to 15-82 który na 200% ma dwa ostrza

G
damork 2010-08-11 16:52

PHO 1 oglądałem wczoraj w Praktikerze, PHO 20-82 również wczoraj w Lerła Merlę, obracałem wałami i oba mają po jednym ostrzu. W 3100 w wyposażeniu standardowym jest "Nóż do struga z węglików spiekanych (2 608 635 376)", co sugeruje że jest to narzędzie jednoostrzowe, bo trudno żeby do dwuostrzówki jeden nóż dodawali. 15-82 może sobie mieć dwa noże - to seria niebieska, a ja przecież podlinkowałem zieloną :)

G
JK. 2010-08-11 20:21

PHO 1 - a to ja mam dziwną wersję, bo miałem go wyposażony w 2 noże i nawet robiłem na to reklamacje bo wałek był uszkodzony. Nawet człowiek z boscha to potwierdził, niemniej sprawdzałem to 2 lata temu i od tamtej pory może się to zmieniło i teraz dają wałek z jednym ostrzem. Co jest dość dziwne bo niemal każdy robi strugi dwuostrzowe od nabardziej tantetnych marketowych tanich strugów, po przez znane Einhelle czy B&D po sprzęt czysto profi typu Makita, AEG czy Dewalt.

G
JK. 2010-08-11 20:26

PHO 15-82 to zielona linia nie niebieska;))

G
damork 2010-08-11 22:27

A widzisz, nie napisałeś że to PHO, wrzuciłem w gugla samo 15-82 i wyrzuciło to: http://www.skapiec.pl/site/cat/513/comp/738616
Jak dodałem teraz PHO to wywaliło i zieleńca :)

G
JK. 2010-08-11 22:41

Może dlatego że nie napisałem ci że handluje tylko zieleńcem;) Nie zmienia faktu że być może bosch zredukował koszty i teraz PHO 1 robi już z jednym nożem? nawet nie zwróciłem na to uwagi. A to niedobrze świadczy o Boschu moim zdaniem. Mój wujek ma struga z markety za 50zł i są dwa ostrza(za które płaci 30zł;)), znajomy ma strug z Einhella i ma dwa ostrza, czy ktoś się przypadkiem z Boscha nie pomylił??

G
erty 2019-05-23 23:45

Jaki strug akumulatorowy polecacie? Myślałem o AEG, znalazłem promocję że w zestawie z akumulatorem jest taniej, a już od dłuższego czasu okładam zakup i w sumie cena teraz przystępna i chyba się zdecyduję.

1

Kategorie :