Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam, Planuję zakup swojego własnego podstawowego sprzętu do domu w postaci wiertarki, wkrętarki i szlifierki kątowej. Sprzęt potrzebuję zarówno do okazyjnego "wiercenia pod półeczki/obrazki", wkręcania śrubek z mebli lub cięcia, a także do pomocy w budowie własnego poddasza mieszkalnego. Rozglądam się raczej za sprzętem w cenie: - wiertarka (lub młotowiertarka) do ok 700zł - wkrętarko wiertarka do ok. 500zł - szlifierka kątowa do ok 300zł Zdecydowany byłem jeszcze godzinę temu na wszystko marki Bosch "zielony". Jednak po przeczytaniu kilku opinii na różnych forach jestem coraz bardziej sceptyczny do zielonego Boscha... W pracy używam Makity i mnóstwa sprzętu Hilti (wkrętarki, wiertarki, odkurzacze, nawet pistolety gazowe i prochowe ;). W domu potrzebuję czegoś niezawodnego, z zapasem mocy i użytecznego. Czy poniższy wybór jest OK czy myśleć o czymś zupełnie innym: - młotowiertarka Makita HR 2470 - wkrętarka Makita 6280 14V/2,0Ah - szlifierka Bosch zielony PWS 750-125 Bardzo Was proszę o opinie i ewentualne propozycje w podanych przeze mnie cenach.
Witam, to dobry wybór. Generalnie w tej klasie urządzeń często rolę odgrywa przyzwyczajenie, bo jakość i wydajność jest bardzo zbliżona. Mogę się wypowiedzieć nt makity, dewalta i hitachi - ogólnie, bo używałem wielu narzędzi wszystkich tych marek i dla mnie stoją tak: 1.makita 2.dewalt 3. hitachi. Wygoda operowania narzędziami makity jest niezaprzeczalna, a ich elektryka (silniki) jest nie do zajechania. Mechanika raczej na równym poziomie. Proponuję zakup np. na Meganarzedzia.pl. Bardzo duży wybór, można negocjować i często się udaje (mnie się udawało), aczkolwiek warto szukać po prostu najniższej ceny w dobrych sklepach (wczoraj dokupiłem sobie wiertarkę dewalta d21805 za 502 zł, gdzieniegdzie stoi ponad 700 zł). Pozdrawiam i wydajnych prac życzę.
W tym cenach nie wiem czy się zmieścisz, bo wiele elekrtonarzędzi drożeje. Ale polece Ci: Młotowiertarka: Kress 700-PSE cena do 700 Wkrętarka: AEG BS12X to lepszy wybór niż makita, tańszy(499 góra) ma akumulatory które mmożesz doładowywać, bez efektu pamięci, 35Nm! i 3 lata gwarancji. Szlifierka: AEG 6-125 za niecałe 300, boscha nie bierz;P
BS 12X jest wyposażona w akumulatory Ni-Cd, więc ze względu na efekt pamięciowy nie należy ich jednak doładowywać.
A jednak w necie znalazłem info w materiałach reklamowych AEG, że między innymi BS 12 X jest wyposażona w akumulatory NiCd wykonane w systemie GBS, które nie posiadają efektu pamięciowego!!!... Ciekawe, czy to rzeczywiście możliwe?
Nie o to chodzi, chodzi o ładowarke, która odpowiednio ładuje akumulator. W konkurencyjnych ładowarkach następuje cykl ładowanie ok 1 godziny, bez względu na temprature baterii oraz jej stanu naładowania. W AEG ładowarka sprawdza stan baterii i ładuje je w taki sposób by zawsze były naładowane w 100%
Witam .Nie wiem jak sprawuje się HR 2470 ale starszy model jest ok i polecam .6280 super ,lekka wystarczająco mocna dobre aku .PWS 750 sobie odpuść,lepiej kupić Makitę 9555 lub szlifierkę kressa WS710(Chyba wejdzie tarcza 125mm),a jeśli boscha to niebieskiego 850C,to aeg 6-125 też będzie lepszym wyborem.Natomiast wkrętarka aeg jest duża i ciężka lepiej mieć ją w dłoni przed zakupem i porównać z innymi
Nie jest taka znowu ciężka;) to sprzęt do domu, więc tym bardziej nie odczujesz wiekszego ciężaru, a siła dokręcania znacznie większa niż w Makicie. jeśli chodzi o kressa WS-710 to tylko 115:P te kątówki z większą osłoną są już niedospotkania(chyba że...;))
Nie o to chodzi, chodzi o ładowarke, która odpowiednio ładuje akumulator. (...)W AEG ładowarka sprawdza stan baterii i ładuje je w taki sposób by zawsze były naładowane w 100% Ładowarka ma oczywiście duże znaczenie, ale "efekt pamięciowy" to zjawisko związane z ogniwem, a konkretnie z elektrolitem, a nie urządzeniem do ładowania. Są urządzenia, które mają tryb, tzw. konserwacji, niemniej jednak w bateriach NiCd efekt pamięciowy występuje zawsze.
To może bardziej wyjaśnie, AEG daje gwarancję, że efekt pamięci nie wystąpi z winny ładowania. Nie daje gwarancji że efekt pamięci wystąpi z samoczynnego procesu, to różnica. A polega to właśnie na odpowiedniej ładowarce, standardowo 1 godzinne ładowarki ładują akumulator ok. godziny lub też gdy wyłącznik termiczny zadziała na baterii. Przez co gdyby ładować kilka razy pod rząd baterię i zostawiać ją np na noc. ok 8do 10 godzin, przez ten czas bateria nabiera efektu pamięci. Ponieważ zwykła ładowarka ładuje do pełna na początku, potem bateria się rozłącza, gdy się ochłodzi znowu następuje ładowanie, nawet kilkunasto minutowe(przez ten czas minimalny prąd ciągle podgrzewa baterie), przez co bateria jest kilka razy doładowywana jedynie częsciowo. A ładowarki AEG/Milwaukee mają to do siebie, że jeśli bateria się rozłączy(wyłącznik termiczny) i ostygnie, to nie zostanie ona ponownie doładowana. Do czasu gdy jej pojemność sama nie spadnie. ładowarka AEG po prostu ładuje raz, do pełna. Dodatkowo sama posiada dodatkowy wyłącznik termiczny. Podwójne zabezbieczenie. Mniej więcej tak to działa;)
witam. moja propozycja to następujące narzedzia: młotowiertarka; Makita hr2470 ale z literką t w nazwie(hr2470t)z wymiennym futrem z sds na samozaciskowe bardzo dobra i wielofunkcyjna wkrętarka (udarowa): makita td090dwe mała zgrabna i wysoki moment dokręcania bo aż 90Nm bateryjki li-on 10.8 może małe ale tak sie tylko wydaje sam sie zdziwiłem i podobno ponad tysiąc cykli ładowania warta zachodu szlifierka kątowa makita 9555 nb lekka i pasuje w każdą dłoń dodam że jestem ich posiadaczem i pracuje nimi na co dzien podczas remontów i prac wykończeniowych. osobiscie nie moge powiedziec żadnego złego słowa na temat marki Makita a jestem posiadaczem wielu narzędzi tej że firmy. cenowo spokojnie sie zmieścisz w kwocie jaką chcesz wydac i zostanie Ci na osprzęt jakies wiertła tarcze bity. z drugiej strony przy zakupie tych narzędzi każdy szanujący sie sklep z elektronarzedziami sam cie wyposaży
To może bardziej wyjaśnie, AEG daje gwarancję, że efekt pamięci nie wystąpi z winny ładowania. Nie daje gwarancji że efekt pamięci wystąpi z samoczynnego procesu, to różnica. A polega to właśnie na odpowiedniej ładowarce, standardowo 1 godzinne ładowarki ładują akumulator ok. godziny lub też gdy wyłącznik termiczny zadziała na baterii. Przez co gdyby ładować kilka razy pod rząd baterię i zostawiać ją np na noc. ok 8do 10 godzin, przez ten czas bateria nabiera efektu pamięci. Ponieważ zwykła ładowarka ładuje do pełna na początku, potem bateria się rozłącza, gdy się ochłodzi znowu następuje ładowanie, nawet kilkunasto minutowe(przez ten czas minimalny prąd ciągle podgrzewa baterie), przez co bateria jest kilka razy doładowywana jedynie częsciowo. A ładowarki AEG/Milwaukee mają to do siebie, że jeśli bateria się rozłączy(wyłącznik termiczny) i ostygnie, to nie zostanie ona ponownie doładowana. Do czasu gdy jej pojemność sama nie spadnie. ładowarka AEG po prostu ładuje raz, do pełna. Dodatkowo sama posiada dodatkowy wyłącznik termiczny. Podwójne zabezbieczenie. Mniej więcej tak to działa;) Ogólnie dobrze prawisz, ale od "specjalistycznego" słownictwa rozbolała mnie głowa... Pierwszy raz spotykam się z koncepcją "prądu, który podgrzewa" baterię;) Przepływ prądu przez ogniwo powoduje reakcję chemiczną, która powoduje, że bateria "się ładuje". W nowoczesnych ładowarkach impulsowych krótki czas ładowania jest związany ze sporymi prądami, dzięki czemu akumulator jest pełny po tak krótkim czasie. Duże prądy, z kolei, powodują gwałtowny wzrosty temperatury, a wtedy do gry wchodzi włącznik termiczny - termiczny, nie czasowy. I jeszcze jedno: dla ładowarki temperatura nie jest nigdy oznaką naładowania baterii, za monitorowanie stanu odpowiada elektronika, która bada napięcie (poczytaj w internecie o -deltaU). AEG może zaoferować gwarancję, o której mówisz, ponieważ ładowarka ma zapewne tryb naprzemiennego rozładowywania i ładowania, co nie zmienia faktu, że efekt pamięciowy i tak wystąpi, bo jak wspomniałem jest to uzależnione od elektrolitu w NiCd;) Jako ciekawostkę napiszę, że w akku Li-Ion efekt pamięciowy występuje także, ale jest tak niewielki, że pomija się tę kwestię. W sprawie ładowania "zwykłych" ładowarek: przykro mi, ale kompletnie nie masz racji. Zwykłe ładowarki pracują na niskich prądach, przez co łatwo przeładować akumulator. W tym przypadku efekt pamięciowy występuje częściej, bo akumulator jest jak butelka, do której ktoś nieustannie wlewa wodę - to takie obrazowe porównanie. Jeśli ładowarka jest inteligentna, to na początku "zmierzy sobie" parametry aku, a potem dobierze odpowiedni prąd - zniszczy go niejako w mniejszym stopniu. Każda ładowarka naładuje do pełna - sekretem jest właśnie elektronika i elektrolit w samym akumulatorze. Pozdrawiam, Paweł
i tu Paweł ma racje. między innymi dlatego baterie ni-cd mają jak dobrze 500 a w dobrych 700 cykli ładowania a natomiast li-on na ładowarce impulsowej blisko 2000. wiec nie ma sie o co kłócić różnica jest znaczna prawda :-)
Ogólnie dobrze prawisz, ale od specjalistycznego słownictwa rozbolała mnie głowa... Pierwszy raz spotykam się z koncepcją prądu, który podgrzewa baterię;) Przepływ prądu przez ogniwo powoduje reakcję chemiczną, która powoduje, że bateria się ładuje. W nowoczesnych ładowarkach impulsowych krótki czas ładowania jest związany ze sporymi prądami, dzięki czemu akumulator jest pełny po tak krótkim czasie. Duże prądy, z kolei, powodują gwałtowny wzrosty temperatury, a wtedy do gry wchodzi włącznik termiczny - termiczny, nie czasowy. I jeszcze jedno: dla ładowarki temperatura nie jest nigdy oznaką naładowania baterii, za monitorowanie stanu odpowiada elektronika, która bada napięcie (poczytaj w internecie o -deltaU). AEG może zaoferować gwarancję, o której mówisz, ponieważ ładowarka ma zapewne tryb naprzemiennego rozładowywania i ładowania, co nie zmienia faktu, że efekt pamięciowy i tak wystąpi, bo jak wspomniałem jest to uzależnione od elektrolitu w NiCd;) Jako ciekawostkę napiszę, że w akku Li-Ion efekt pamięciowy występuje także, ale jest tak niewielki, że pomija się tę kwestię. W sprawie ładowania zwykłych ładowarek: przykro mi, ale kompletnie nie masz racji. Zwykłe ładowarki pracują na niskich prądach, przez co łatwo przeładować akumulator. W tym przypadku efekt pamięciowy występuje częściej, bo akumulator jest jak butelka, do której ktoś nieustannie wlewa wodę - to takie obrazowe porównanie. Jeśli ładowarka jest inteligentna, to na początku zmierzy sobie parametry aku, a potem dobierze odpowiedni prąd - zniszczy go niejako w mniejszym stopniu. Każda ładowarka naładuje do pełna - sekretem jest właśnie elektronika i elektrolit w samym akumulatorze. Pozdrawiam, Paweł Wyłożyłem to dość łopatologicznie, ale z prądem który podgrzewa baterię, to prawda, przepływ prądu przez jakikolwiek przewodnik(w tym wypadku elektrolit), powoduje jego nagrzewanie, więc nie wiem o co ci chodzi z tym;P To raz. Oraz nigdzie nie napisałem o wyłączniku czasowym, oraz o tym że ładowarka sprawdza naładowanie baterii poprzez jej temperature;P Napisałem powyżej, że między innymi ładowarka sprawdza temperaturę baterii, czy nie jest za gorąca(wtedy nie ładuje aż do ostygnięcia) oraz czy nie jest za zimna(tak, tak to też ważne) bo wtedy ładowarka AEG ładuje minimalnym prądem by wyrównać temperaturę baterii, a pełnym max prądem gdy zostanie już "ogrzana". Ładowarki AEG sprawdzają stan naładowania baterii poprzez wspomnianą przez ciebie eletronikę, dlatego gwarantują że efekt pamięciowy nie wystąpi gdy doładowujemy baterię. Wstapi on z naturalnych powodów. Na to przy NiCd nikt gwarancji nie da;) Mam nadzieje że już wszystko wyjaśnione;)
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.