Smarowanie łańcucha padło......

G
Kyller83 2009-03-14 00:00

Smarowanie łańcucha padło......

Witajcie.Ja mam pytanie tego typu.Mam starą piłę spalinową DOLPIMA 80tke. Nie było smarowania łańcucha bo pompka była zepsuta.Kupiłem nową,wstawiłem a smarowania jak nie było tak nie ma.Nie wiem jak i czy wogle się da wyregulować smarowanie??Bo w pompce są dwie śrubki jedna dłuższa a druga krótsza.Może je trzeba odpowiednio wykręcić??Czy mógłby ktoś poradzić albo podać linki gdzie tego szukać,bo nie mogę w sieci nic na temat znaleźć.

G
Nikoś 2009-03-14 00:00

Re:Smarowanie łańcucha padło......

Niewiem jak to dokładnie jest z dolpimą bo ich nie serwisujemy ale sprawdz filtr oleju czy się nie zapchał jak i przewud olejowy czy niejest sparciały i nie łapie lewego powietrza. Jeśli korek oleju jest dziurawy lub uszczelka jest pęknięta to smarowania terz nie będzie. Przeczyść też kanalik oleju spręrzarką i posprawdzaj czy zbiorniczek niejest uszkodzony. Jesli smarowanie nie wruci to będziemy kombinować dalej. Pozdro

G
kyller83 2009-03-15 00:00

No i przedmuchałem sprężarką i zdawało by się że kanaliki są drożne,ale niestety nie mam pojęcia czy ta piła ma wogle filtr oleju,a jeśli tak to gdzie one za zwyczaj są?? Bo przewód olejowy odpada,bo smarowanie idzie ze zbiorniczka bezpośrednio do pompki-przynajmniej tak to wygląda.Zbiorniczek jest szczelny i korek również bo wlewałem ropę i nie wyciekała,ale na łańcuch też nie szła.

G
stach 2009-03-16 00:00

Witaj jak odkręcisz tłumik to będziesz widział przewód oleju możesz go wykręcić i oczyścić filtr oleju,jeżeli masz pompę oleju z dwoma śrubkami na pompie to możesz je zamienić jedna z nich jest z takim jabłuszkiem na końcu i wchodzi w wałek.Jak to nie pomoże to nic nie poradzisz poniewarz pompy olejowe nikt nie produkuje pozdrawiam.

G
kyller83 2009-03-16 00:00

Witaj jak odkręcisz tłumik to będziesz widział przewód oleju możesz go wykręcić i oczyścić filtr oleju,jeżeli masz pompę oleju z dwoma śrubkami na pompie to możesz je zamienić jedna z nich jest z takim jabłuszkiem na końcu i wchodzi w wałek.Jak to nie pomoże to nic nie poradzisz poniewarz pompy olejowe nikt nie produkuje pozdrawiam.
Witam.Dziękuję serdecznie za odpowiedź.Na pewno to sprawdzę bo to ostatnie wyjście.Pompka na pewno sprawna bo nowa (ostatnia jaką udało mi się kupić w całym mieście)Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

1