slabe ciecie

G
gre 2008-09-01 00:00

slabe ciecie

mam stihla ms 180 . Łancuch byl niedawno ostrzony a mam problem z przecieciem grubszego kawalka drzewa. Prowadnica szybko sie grzeje a silnik meczy. Czy wina moze byc tylko po stronie tepego lancucha??????

G
slaaa 2008-09-01 00:00

Re:slabe ciecie

A smarowanie łańcucha jest dobre ?? tzn. czy wylot oleju nie jest zatkaty?? no chyba że nie używasz oleju w ogóle :D

G
gre 2008-09-01 00:00

jest jest. zbiornik pelny, lancuvh mokry.

G
slaaa 2008-09-01 00:00

Może po prostu masz za słabą piłę do tej grubości drzewa. Jeżeli łańcuch był ostrzony w serwisie, a nie w domowym warsztacie to raczej jest dobrze zaostrzony. Wg mnie ta piła jest za słaba do tego.
A tak na marginesie to o jakiej średnicy drzewa mówisz ??

G
gre 2008-09-02 00:00

w tym momencie mam problem z drzewem o sredincy okolo 25cm a kilka dni wczesniej cialem duzo grubsze i nie bylo problemu

G
slaaa 2008-09-02 00:00

No to pomysłu nie mam żadnego. Może przedtem ciąłeś grube drzewo ale miękkie a teraz masz cieńsze ale za to twarde :]
Może prowadnica jest skrzywiona, albo zgnieciony jest rowek w niej. Najlepiej będzie jak odwiedzisz serwis, no chyba że ktoś inny ma jakieś propozycje.
Pozdr

G
Michał 2008-09-03 00:00

spiłuj ograniczniki głębokości na łańcuchu, byle nie zamocno, bo Ci ją wyrwie. co 3 ostrzenia łańcucha, powinno sie lekko zjechać ograniczniki płaskim pilnikiem.
ograniczniki są na tym samym ogniwie co ząb skrawający(przed)
pozdro

G
gre 2008-09-04 00:00

zauwazylem ze naciag lancucha nie jest jednakowy w kazdym polozeniu. Cos mam przeczucie ze bedzie do wymiany....:(

G
severnaya 2008-11-25 00:00

a ja zapraszam do forum pilarzy www.pilarz.net to jest foru mpilarzy gdzie na pewno znajdziedzie panstwo odpowiedzi na wszelkleio pytania.WIekszosc pialrzy to zawodowcy ale przyjmuja serdecznie kazdegfo i pomagaja tez kazdemu.Naprawde polecam Severnaya.Pisze ten post jako mlody pilarz zawodowy.Propo grzania sie latwo to sprwdzic napenij obydwa zbiorbnik i spal cal yzbiornik na gazie jesli schodza obydwa rono to jest ok jeli oleju bedize wiecej niz 1\4 w zbbiorniku cos nei graze smarowniem przwaznie jednak jet to zataknie glowicy ssacej olej lub odpowietrznikow pod kolem napedu slbe samrownie 180 to czesty problem sa bardzo wrazliowe na jakosc oleju

G
Ktoś 2008-11-28 00:00

Najkrocej odpowiem tak: Stihle nają najmniej awaryjne pompki smarowania jeśli chodzi o piły spalinowe...dlaczego bo są całe metalowe .W wiekszosci pil ślimak napędu pompki jest z plastiku i jego "ząbki" się wyrabiaja-od brudu lub zbtaku oleju.W stihlach wystarczy pzrczyścić cały uklad smarowania;najprościej zdjąć pałąk rękojeści i od spaku pod pałakiem jest pompka z typowym gwinten...wkęć tam srubę podwaz do gory i wyciągni...przedmuchaj wszystkie otwory,wężyki i smoczki...i masz naprawione smarowanie:)Tam nie co się zurzyć ,wystarczy zeby uklad był przepustowy.Wiem bo naprawiam:)

1

Producenci :