Skil 6222/6223

G
damork 2010-08-11 23:05

Skil 6222/6223

Produkt testujący niszę rynkową, czyli wiertarko-wkrętarka sieciowa.
Założenie jest dobre, gdyż w intensywnie użytkowanych elektronarzędziach akumulatorowych pierwszą rzeczą która pada są własnie akumulatory, a jako część zamienna mają ceny zaporowe. Najczęściej w średniej klasy wkrętarkach koszt dwóch akumulatorów przekracza cenę nowej wkrętaki z dwoma akumulatorami, co jest po prostu chore, ale cóż...
Wracając do Skila.
Założenie dobre, wykonanie mniej.
Obroty na drugim biegu (850/min.) są nieco za niskie do wiercenia. Daje w sumie radę, ale od wygody jest to dalekie. Plus za automatyczny uchwyt wiertarski, minus za brak Auto Locka - uchwyt jest dwuręczny.
Odczuwalna moc narzędzia nie odbiega od deklarowanej przez producenta - uniwersalne drewnowkręty fi 6 wkręca bez nawiercania i się nie męczy przy tym zbytnio, tu się nie zawiodłem, bo zazwyczaj stosuję fi 4,5 lub 5 - mocy mam aż nadto.
Kabel zasilający pozwala praktycznie wyeliminować przedłużacze, typowy to 6m, są też wersje z 10 metrowym kablem.
Ogólnie narzędzie nie jest niczym specjalnym, nie wybija się jakoś choć może okazać się w określonych sytuacjach całkiem przydatne, tyle że ma jeden feler...
Nie wiem co pili czy palili projektanci ze Skila/Boscha żeby w wietrarko - WKRĘTARCE zamontować przełącznik który nie pracuje płynnie, lecz z przeskokiem. Sądziłem że to wada i odwiedziłem serwis, ale nie - ten typ tak ma. Po wciśnięciu przełącznika obroty rosną płynnie do około 300/min. po czym następuje przeskok i leci od razu z maksymalną prędkością. Efekt ten występuje z różną intensywnością, ja miałem pecha trafić na egzemplarz w którym jest to mocno odczuwalne. Każdy pracujący wkrętarkami wie, że drewno jako materiał nie jest jednolite i w zależności od układu słojów, wilgotności i stopnia odżywiczenia w ramie jednego gatunku występują spore różnice w oporze wkręcania. Ogranicznik momentu obrotowego pomaga, ale nie można na nim polegać w 100%, najlepiej sprawdza się wyczucie połączone ze sprawnie działającą płynną regulacją obrotów. Tej ostatniej w Skilach 6222 i 6223 niestety brak.

G
Maariusz 2010-08-12 18:23

Re: Skil 6222/6223

Z Twojego opisu wysuwam wniosek, że sprzęt dobry tylko nie dopracowany tak jak w przypadku narzędzi typowo profesjonalnych . Interesuje mnie czy jest hamulec wrzeciona tak jak we wkrętarkach akumulatorowych.

G
damork 2010-08-12 22:10

Nie ma ani hamulca wrzeciona (stąd dwuręczy uchwyt wiertarski), ani wybiegowego, czyli po puszczeniu przełącznika wyhamowuje obroty jak zwykła wiertarka. To ostatnie nie jest zresztą problemem, używam stale GSR 10,8 V-li która także hamulca nie ma i w niczym to nie przeszkadza. Choć miło by było gdyby był :)

G
hudy 2011-06-28 14:30

znalazłem wielką wadę tej wkretarki a mianowicie koło zebate na silniczku jest wykonane z tworzywa. Element ten szybko się niszczy gdyż w połączeniu z zębami metalowymi w głowicy zęby ścierają sie bardzo szybko. Element nie dostępny w serwisie, można kupić tylko razem z przekładnią i silnikiem za 113 zł netto. Naprawa nieopłacalna.

G
elite trop 2011-06-29 10:39

Co do przełącznika jest on tzw "2 zakreoswy" czyli do połowy ma płynną regulacje(wkręcanie-wkrętarka) i po wciśnięciu "za połowe" skoku włancza się tryb wiercenia czyli cała do przodu(wiercenie-wiertarka).

Dziwne rozwiązanie nie wiem czemu normalnie tego nie zrobili.

G
lutq 2011-11-14 11:19

Czy takie koło zębate podlega wymianie na warunkach gwarancji (24 miesiące) ?

1