Silnik kopci

G
przemek.5 2010-05-15 17:10

Silnik kopci

Moja kosiarka z silnikiem tecumseh zaczeła nierówno pracować i mocno kopcić, przy jednoczesnym zabrudzaniu świecy. Stwierdziłem, że bierze olej, dużo oleju do cylindra.
Postanowiłem rozebrać ten silnik i ku mojemu zdumieniu wszystko wygląda ok.
Moje pytanie, to jaki luz powinien być na zamkach na tłoku na pireścieniach i jak sprawdzić, czy przez zawory czasem nie dostaje się olej do cylindra, czy może być jeszcze jakieś miejsce, którym dostaje się ten olej?

G
Czad 2011-05-05 21:24

Re: Silnik kopci

Witam mam Ten sam problem tylko że ja muszę mieszać olej z paliwem i tu sie pojawil problem bo kiedy dam mu mało oleju do paliwa to jest słaba a jeśli dam za duzo to kopci jak niemądra więc nie weim co zrobić? A i wydala nieprzepalony olej z tłumnika w dużych ilościach

G
ambassadeur 2011-05-06 13:29

Re: Silnik kopci

Do Czad: dwusuw zawsze będzie troche kopcił, oleju powinno być 20ml na litr benzyny, w starszych silnikach 25 do 30ml, zwykle stosunek mieszanki jest podany na baku(polecam oleje mineralne castrol i motul, mixol strasznie syfi). Taki silnik jest wrażliwy na wszystko, a najbardziej na ustawienie gaźnika i czystość filtru powietrza. Tak czy siak bez speca się nie obejdzie.

1