Sezon wiosenny i kupno nowej kosiarki spalinowej

G
Uther 2010-04-08 08:24

Sezon wiosenny i kupno nowej kosiarki spalinowej

Witam wszystkich serdecznie,
Jak widać za oknem już wiosna na całego i za niedługo znowu rozpocznie sie koszenie trawnika. Mam już dosyć mojej elektrycznej kosiarki i chciałbym sobie kupić kosiarke spalinową, lecz muszę sie przyznać, że praktycznie w ogóle sie na tym sprzęcie nie znam, a nie chciałbym pójść do sklepu typu OBI i kupić jakiś chiński szmelc. Czy moglibyście mi jakoś doradzić? Od czego mam zacząć?

G
TyRYŚ 2010-04-08 10:57

Re: Sezon wiosenny i kupno nowej kosiarki spalinowej

Proponuje wybrać kosiarkę z napędęm (przy wysokiej trawie pchanie kosiarki jest uciążliwe), silnikiem spalinowym (praca z przedłużaczem dale wiele ograniczeń i możliwość uszkodzenia kabla), o średnicy pracy noża min 50cm (w przypadku powierzchni trawnika pow 500m2 daje to komfort pracy). Jeśli chodzi o model warto wziąć coś ze sprawdzonych marek, ale bez przesady w końcu nie wybieramy samochodu.

G
next 2010-04-08 12:36

Z tym napędem to nie zawsze jest tak dobrze. Jeżeli działka do wykoszenia jest płaska i urozmaicona przeszkodami pt. rabatki, krzewy, drzewa to napęd będzie tylko przeszkadzał. Bo ławiej jest czołgiem zawrócić niż taką kosiarką.
Jeżeli jest to nieduża płaska działka to polecam kosiarkę o mocy ok 5 KM, bez napędu i o dużych tylnych kołach (takie rozwiązanie niesamowice ułatwia skręcanie i zawracanie kosiarką). Silnik spalinowy: Briggs&Stratton lub Honda. Osłona noża z aluminium lub tworzywa antyudarowego (nie rdzewieje od soku z trawy). Nie warto wydawać kasy na najtańsze marketowe kosiarki bo brak do nich potem części i materiałów eksploatacyjnych - trzeba jeżdzić po serwisach, kombinować i tracić czas.

G
ponczo12496 2010-04-28 21:31

a jaką masz kwotę do wydania i teren czyli (ukształtowanie , urozmaicenie drzewami krzewami itp.)

G
tell_me 2012-06-13 09:58

coś w tym jest, że jak się chce kupić nową kosiarkę to warto sprawdzić pod kątem cen. Ale jakoś też jest ważna, warto kupić kosiarkę, która będzie miała mocny silnik i ostre noże, żeby wszystko dokładnie skosiła. Moim zdaniem warto przy wyborze kosiarki zwrócić uwagę na ofertę firmy alko. Kosiarki, jakie oferują są bardzo dobrej i wysokiej jakości. Więc na pewno znajdzie się coś odpowiedniego.

G
krakowskim_targiem 2012-06-20 14:32

mogę się zgodzić z moim przedmówcą - do alko warto zajrzeć. choćby ze względu na poradnik online - bardzo ułatwia wybór odpowiedniej maszyny. ktoś mi kiedyś ich polecił, nie zraziłam się, a kosiarka śmiga kolejny rok z rzędu, jest naprawdę ok :)

1