Serwis Sachs-Dolmar

G
Zdzisław 2009-12-30 22:49

Serwis Sachs-Dolmar

Poszukuję serwisu, który uruchomił by /naprawił/ moją starą pilarkę Sachs-Dolmar 116 si - jak najbliżej Łodzi.
Proszę o wiadomość na okrasa@interia.eu lub 608 483 859

G
Sławek1 2009-12-31 09:38

Re:Serwis Sachs-Dolmar

Witam....
Spróbuj sam naprawic to narzędzie. Nie jest to trudne ... .
Z wszelkimi zapytaniami o rozkładówki ww. maszyny (nr.częsci0 porady techniczne- co i jak wykonac skieruj na forum Feliks i Syn lub krócej FiS z Kamiennej Góry. Bardzo życzliwi i sympatyczni ludzie - pomogą dobrym słowem- fachową poradą i jak trzeba to częściami. Po co płacic za naprawę? To starsza pilarka i w przypadku wymiany tłoka, cylindra uszczelniaczy lożysk, systemu napędu łańcucha naprawa jest nieopłacalna ze względu na to,że na rynku wtórnym można tę pilarkę kupic (sprawna) juz od 300PLN . No do ceny części należy dodac serwis w przypadku naprawy w punkcie serwisowym.
Dolmara serwisuje Makita
Proszę się nie ba samodzielnej naprawy - w pilarce nie ma co zepsuc
pozdrawiam Sławek

G
Wituus 2010-01-05 10:56

Proszę się nie ba samodzielnej naprawy - w pilarce nie ma co zepsuc
pozdrawiam Sławek
Kolego Sławku jeżeli możesz to prosze nie dawaj takich rad, pilarki łańcuchowe to jak to co niektórzy mówią jest to najbardziej niebezpieczne nrzędzie sprzedawane legalnie i w przypadku naprway trzeba wiedzieć które elementy należy sprawdzić, wymienić, ocenić stan ich zużycia.
Przyznasz że jeżeli ktoś nigdy tego nie robił i się na tym nie zna to może mieć problem nie tylko z pseudo naprawą, co w najlepszym przypadku może skończyć się okaleczeniem.

G
Sławek1 2010-01-05 13:48

Wituus
Nie powiesz mi,ze wymiana uszczelnacza , łozyska, pierścienia, czy cylindra lub regulacja, oraz czynnosci obslugowe muszą byc wykonane przez fachowaca z serwisu f-my. Zgadzam się ,że nalezy zachowac maksymalna ostrożnośc przy obsłudze ale nie tylko tego urządzenia. Zgazdzam się ,że można zniszczycc urządzenie stosując nieodpowiednie narzędzia i technologię obsługi.
Polecam uwadze post z watku HQ 240 - nie polecam gdzie serwis ocenił zatarcie pilarki p. Mateusza jakoby wg. nieprawidłowego składu mieszanki. Serwis dno , sugerujacy coś wg najprawdopodobniej koloru paliwa. Mieszanka , która jest długo w pile nie nadaje się do użytku i często traci kolor oleju. Więc nie moge powiedziec o wielkiej fachowosci serwisów. podobna sytuacje z reklamacją uszkodzonego łozyska dał serwis Oleo Maca -uszkodzone z winy uzytkownika (wątek z Forum FiS). A w jakiz to sposób uzytkownik uszkodzi łozysko na wale gdu stosuje się ze skladem mieszanki do instrukcji uzytkowania? Zreszta powiem Ci że majac litr oleju (zielony)HQ uzyłem z niego może 150 ml , a uzywam Valvoline do 2T bez zabarwienia! Ale to apropo
Nie robmy z piły spalinowej tabu. Jestem pewien, że większośc serwisów żeruje na naiwności i niewiedzy klienta podczas gdy wiele czynnosci można wykonac samemu i po to sa zapytania i fora dyskusyjne aby wiedziec więcej , a jezeli są życzliwi ludzie to łatwiej zyc..... .
Pozdrawiam Slaweik

G
Wituus 2010-01-05 14:43

No niesty aby naprawić pilarke trzeba posiadać odpowiednie narzędzia: ściągacze, tuleje, prase, wkrętaki, miernik obrotów. Nie wiem czy wiesz ale po demontażu koła magnesowego trzeba na nowo ustawić odległość pomiędzy nim a modułem zapłonowym, sprawdzić stan prowadnicy, łańcucha, taśmy hamulcowej, działanie hamulca, w razie potrzeby wymienić łapacz łańcucha. Nie bez powodu producenci zalecają przegląd pilarki przynajmniej raz w roku.
Wymiana łożyska ??? Nic prostszego, tylko dlaczego przynajmniej raz w tygodniu przychodzą do mnie domorośli mechanicy z łożyskiem na osi która jest rozklepana i nie można ściągnąć łożyska, albo z pretensjami że kupili łożysko i zatarło się po tygodniu (tylko podczas montażu uszkodzili pokrywe łożyska która ocierała o kulki).
Regulacje też można wykonać na ucho, jeżeli przerobisz kilkaset pilarek to możesz próować, ale miernika i tak używam aby mieć pewnośc że wszystko jest tak jak powinno być.
Generalnie bardzo często narzędzia naprawiane przez ich właścicieli często wracają do naprawy z poważniejszymi uszkodzeniami niż pierwotnie miały, koszty naprawy znacznie wtedy wzrastają i często są nieopłacalne. Ludzie bardzo często są zaskoczeni jak im mówie że gdyby nie rozbierali to koszt wyniósłby np 50 zł a nie 400 zł.
Pilarka spalinowa to żadne tabu, tak jak serce, kości, samochód, wiertarka itd. jeżeli masz odpowiednie narzędzia i wiedze to to naprawisz.

G
Sławek1 2010-01-22 12:08

P Zdislawie jestem pełen wiary, że Pan postępując wg wskazówek z ww. FiS uruchomi tę piłę.
Jeżeli jeszcze potraktuje Pan naprawę jako przyjemnosc , to będzie Pan miał niesamowita frajdę...
pozdrawiam Sławek

G
Zdzisław 2010-02-09 22:18

Dziękuę zarówno Sławkowi1 za słowa zachęty jak i Wituusowi za przestrogi przy naprawie pilarki łańcuchowej. Wreszcie trafiłem na spokojnych fachowców, którzy w sposób rzeczowy, bez słow ironii i obelg próbują pomóc osobie mało zorientowanej w rozwiązaniu problemu. Postanowiłem posłuchać Was jednocześnie - szczególnie Sławka, który na swoim forum FiS przestrzegał mnie, że w tych pilarkach są gażniki sprawiające sporo kłopotu. Poza tym zorientowałem się, że do tych maszyn jest bardzo mało części i postanowiłem uczyć się na innej. Zdobyłem Husqvarnę 40 i na niej będę próbowal moje zdolności mechanika. Chcę zapewnić, że oprócz młotka i przecinaka trochę narzędzi posiadam, więc biorę się do dzieła. Zorientowałem się, / może się mylę/ że Husqwarna 40 to "pupilka" Sławka i dlatego przenoszę się z jej uruchamianiem na forum FiS.
Do Sachsa powrócę jeżeli uda mi się uruchomić i wyregulować Husqvarnę
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.

G
gregory 2010-05-03 09:46

Re: Serwis Sachs-Dolmar

mam mały problem bo potrzebuje tłok i cylinder do piły dolmar i nigdzie nie moge znalesc

1