Rotak 32 czy ELM 3710

G
Snake 2010-04-19 16:00

Rotak 32 czy ELM 3710

Witam wszystkich,

Muszę kupić kosiarkę elektryczną do domu , mam jakieś 150 mkw trawy .
W ogródku są również drzewka więc muszę mieć dość małą, zwrotną kosiarkę.

Zastanawiam się nad modelem Boscha Rotak 32, interesuje mnie w nim, że kosi trawę bardzo blisko trudno dostępnych miejsc.
Drugim modelem jaki mnie interesuje to makita elm 3710.

Na boscha przemawia również waga prawie o połowę mniejsza - więc raczej będzie się ją lepiej prowadzić i będzie bardziej zwrotna.

Co o trym sądzicie ??
a może inny model polecacie ??

G
Wituus 2010-04-20 10:38

Re: Rotak 32 czy ELM 3710

Zapomnij o kosiarkach bosch, posiadają one silniki komutatorowe wysoko obrotowe najczęściej dochodzi w nich do zatarcia łożyska w obudowie, a koszt naprawy jest nieopłacalny ( jest to bardzo częste uszkodzenie zazwyczaj 1-2 lat od momentu zakupu) Makita posiada silnik bezszczotkowy niskoobrotowy oraz ma bardzo tani nóż tnący. Z wad makity mogę powiedzieć że kiepsko reguluje się wysokość koszenia trzeba odkręcać koła i ponownie mocować je w innym otworze, bosch ma jedną dźwignie do zmiany wysokości koszenia.

G
JK. 2010-04-20 14:31

Bierz makitę;] - bosch to zabawka, choć nie znam się na kosiarkach specjalnie, to oba modele są mi znane. Kolega sprzedaje kosiarki i mówi wprost że ten bosch to typowa markowa tandeta, dle tych którzy chcą mieć kosiarkę tanią ale z ładna nazwą.
Makita nie jest rewelacyjna ale na pewno lepsza niż ten Bosch.

G
Jaro 2010-04-20 21:01

Re: Bosch Rotak 32 czy Makita ELM 3710

Lepsza Makita tylko wiem, że Bosch ma lepiej rozwiązane sprawy serwisowe oraz nie ma kłopotu potem z nożami.

Tak więc jak miał bym wybierać wybrał bum Bosch-a

G
JK. 2010-04-20 21:04

Większość serwisów boscha jest serwisami makity, więc to nie problem.

G
snake 2010-04-20 21:19

Wiem, że rotak 320 poprzedni model jak i inny modele rotak były nieudane. Ta kosiarka Rotak 32 jest to nowy model wprowadzony w marcu. I może poprawili błędy po sobie ( łożysko osadzone w obudowie z tworzywa). Kusi mnie waga tej kosiarki i jej zdolność cięcia (tym się chwalą ) blisko np murka lub innych elementów.
Hmm

G
Pieszczak 2010-04-21 16:42

Wiem, że rotak 320 poprzedni model jak i inny modele rotak były nieudane. Ta kosiarka Rotak 32 jest to nowy model wprowadzony w marcu. I może poprawili błędy po sobie ( łożysko osadzone w obudowie z tworzywa). Kusi mnie waga tej kosiarki i jej zdolność cięcia (tym się chwalą ) blisko np murka lub innych elementów.
Hmm

Panie Snake jak kupisz Pan to napisz czy było warto. bo i mi się ona podoba

1