regipsy montaz szczelina miedzy plytami

Do ostatniej strony »
G
seniorkristof 2008-04-11 00:00

regipsy montaz szczelina miedzy plytami

witam
mam pytanie montuje juz od jakiegos czasu regipsy zawsze zostawiam miedzy nimi szczeline na dwa milimetry dzis sie spotkalem z tym ze mam montowac na idealny styk.tak chce inwestor.ale moim zdaniem wtedy robia sie napiecia.a jak w szczeline dam cekol c40 to nigdy nic mi nie peklo.a stelarz robie typu kratownica.pozatym mam uzywac do szczelin Knauf Uniflot,nigdy tym nie robilem.
prosze o rade.

G
Chris 2008-04-11 00:00

Re:regipsy montaz szczelina miedzy plytami

witam
mam pytanie montuje juz od jakiegos czasu regipsy zawsze zostawiam miedzy nimi szczeline na dwa milimetry dzis sie spotkalem z tym ze mam montowac na idealny styk.tak chce inwestor.ale moim zdaniem wtedy robia sie napiecia.a jak w szczeline dam cekol c40 to nigdy nic mi nie peklo.a stelarz robie typu kratownica.pozatym mam uzywac do szczelin Knauf Uniflot,nigdy tym nie robilem.
prosze o rade.

Ustal to na piśmie, aby w późniejszym czasie były jasno określone warunki reklamacji/gwarancji. Jeśli zrobisz inaczej niż chce inwestor, to będziesz na straconej pozycji.

G
Andrzej 2008-04-11 00:00

A ja zawsze dociskam na styk i jest tez OK. Fajny temat tylko ze to nie to forum :)
pozdr.

G
krzysztof ratkowski 2008-04-12 00:00

na jakich stronach jest jeszcze jakies forum na kturym mozna poruszac takie tematy????
pozdro

G
Andrzej 2008-04-12 00:00

np to: http://forum.muratordom.pl/index.htm

G
marcin 2008-04-12 00:00

To ciekawe ze chce na styk, albo raczej glupie, wiadomo ze zawsze wszystko pracuje, robiac na styk bez szczelin po jakims czasie wszystko popeka uniflot jest bardzo twardy choc w obrobce elastyczny i fajnie sie nim robi ale przy zmianie temperatury i innych czynnikach material sie odksztalca i nie dajac szczelin po jakims czasie wszystko popeka, wspolczuje inwestora pozdrawiam.

G
Piotr 2008-04-13 00:00

jesli calosc jest robiona na fremingu metalowym to nic nie popeka robiac na styk

G
radosław giza 2008-04-17 00:00

Jasne że na styk, płyty nie powinny pracować wzgędem siebie, warunkiem jest prawidłowe założenie stelarza i kręcenie płyt tylko do profili poprzecznych (cd60) a nie do obrysu (ud30). Powierzchnia sufitu powinna stanowic jedną zwartą powierzchnie i dopuszczalna jest jej praca względem scian. Także łączenie płyt jak najbarzdziej powinno być sztywne a narożniki styku sufitu ze scianami wypełniamy masą elastyczną np. Acryl. Pozdro.

G
seniorkristof 2008-04-17 00:00

mysle ze kolega sie myli.wystarczy wilgoc w pomieszczeniu przez dluzszy czas i plyty naciagaja.wiec sie rozszezaja.a spoiwo np cekol c 40 ma inny wspolczynnik chlonnosci wilgoci i wtedy nie peka.wiec jak daje przerwe na dwa milimetry jest ok.

G
Piotrek 2008-04-21 00:00

ale o czym Ty mowisz?
Mieszkam w NY a jest to miasto znane z wilgotnosci, ktora latem czesto znacznie ogranicza nie tylko widocznosc ale i mozliwosci normalnego zycia
wszystkie plyty gipsowe ktore sa tu zamontowane sa zrobione na styk, a wszczeliny widoczne na scianach to tylko i wylacznie wina braku lub zlej instalacji tasmy
nie jestem szpachlarzem ani nigdy nie zajmowalem sie masowym montowaniem gipsowek, ale oczy chyba mam sprawne....

G
Pawel 2008-12-10 00:00

zafalcowane kanty plyt nie moga miec szczelin a te ciete mozesz tez montowac na styk bo i tak trzeba fazowac a na lacza uniflot to super sprawa nie ma prawa peknac i nie wciaga go tak jak cekolu sprawdz sam naprawde super na pierwszy raz po nim tak i tak gladz musi byc.

G
pawel 2008-12-10 00:00

nie sluchaj glupot co pisza na ten temat jak polozysz plyty w poprzek profili i na wymijanke to dawaj na styk i nic nie peknie jak dasz siatke wkrety na plycie co 30 cm a na obrysie co 15 i bedzie na stowe ok.Zawsze tak robie i jeszcze nic nie peklo

G
remik 2009-05-16 00:00

WItaj kolego. Po przeczytaniu kilku wypowiedzi postanowilem napisać ci co nieco o regipsach. Jeśli chodzi o problem pękania konstrukcji z regipsów w wyniku napreżeń wywołanych zmianą temperatury i wilgotności oraz wyniku naprężeń konstrukcyjnych budynku to problem należy analizować wielopłaszczyznowo. Zaczynając musimy wspomnieć o projekcie. Już na tym etapie powstawania sufitów,śian,przedścianek etc należy uwzglednić gdzie nie sposób uniknąć dylatacji(które te naprężenia przyjmują) i można wtedy pokombinować jak takie miejsce zasłonić,przesłonić(może w tym miejscu będzie stała duża szafa?) Co do połączeń(styk sufit-scian,sciana-sciana etc to przydają ,uniflot,taśma papierowa. Nic więcej nie potrzeba. Najwarzniejsza jednak rada to aby nie wypełniać szczelin które nie będą w przyszlości widoczne(jeśli jest to możliwe) mamy wtedy pewność, że tak zdylatowana konstrukcja nigdy nie pęknie!!!!!!!!!!!!!

G
dzik 2012-05-30 21:16

Re: regipsy montaz szczelina miedzy plytami

Z was tacy fachowcy az sie tych gupot czytac

G
google 2013-02-07 11:10

forum

to zrobiliscie chlopakowi papke z mozgu.

Nie krec do u27 obrysowka wloz sobie w niego CD i w cd sie wkrec bedzie luz bedzie pracowalo.

szparki moga byc nie muszą

sufit musi miec te mm zeby sie bujał wokool sciany . ktore najlepiej akrylem po rogach

1 2