Regips na poddaszu

G
wacek 2008-10-25 00:00

Regips na poddaszu

dlaczego regipsyy pekaja

G
RYŚ 2008-10-25 00:00

Re:Regips na poddaszu

Własnie dokonuje remontu całego poddasza, na którym położone przed 2 latami płyty popękały na spojeniach. Dom kupiłem rok temu i nie mogłem wiedzieć jak zostały położone płyty. Otóż fachowiec stwierdził co następuje:
- płyty powinny być umieszczone nie bezpośrednio na podłodze lecz oddalene od niej mała szczeliną dylatacyjną
- moje płyty nie były odpowiednio przymocowane do ścian (nie było poziomych ram!!! do których powinny być przymocowane)
- błędem było też mocowanie płyt sufitowych z płtami ściennymi "na krawędź" (jedna krawędź płyty winna przylegać do płaszczyzny drugiej).
Oczywiście wszystkie te wady montażowe wychodzą, gdyż więba dachowa pracuje od wiatru. MInimalne jej ruchy natychmiast przenosza się na krawędzie płyt.
Obecnie mam super remnt nowego domu. W każdej płycie wycianmy po 10 otworów i pakujemy w nie klej, który ma je połączyć ze ścianą. Po wyschnięciu nakładamy siatkę na całą powierzchnię (nie tylko na szczeliny). Dodam, iż wszystki szczeliny poszerzyliśmy i ponownie zakleiliśmy.

1