Rębak do gałęzi

p
pomocnik 2015-10-13 10:36

Rębak do gałęzi

Jaki polecacie rębak do gałęzi? Mam sporo tego nazbierało się z sadu a piło nie chce mi się bawić. Będzie przynajmniej na lata

G
Zz 2015-10-14 13:25

Re: Rębak do gałęzi

Bez piły i tak się nie obejdzie, bo będziesz musiał materiał wyprowadzić na w miarę proste i krótkie wkłady do rębaka. W zależności od rodzaju przeważającego drewna (wilgotne czy przesuszone) należy wybrać rodzaj maszyny - w tańszych jest najczęściej mechanizm tarczowy lub zębatkowy. Poniżej 800zł maszyna będzie tym samym zwykłym chińczykiem, bez względu czy nazywa się Stiga czy OPP. Warto rozważyć jakieś stare Alko, Atikę czy MTD z niemieckiej wystawki. To są niezniszczalne stalowe maszyny o wadze nawet 30kg, które nie pękają i nie rozpadają się podczas wibracji czy zaklinowania materiału, a noże wykonane są z dobrej stali a nie chińskiej papki. No i moc prawdziwa nie chińska to co najmniej 2200 watów, bo będzie się ciągle blokował.

G
Michał 2015-11-02 13:04

Bardziej polecałbym rozdrabniacz spalinowy. Ma z pewnością większą moc od elektrycznych. Niestety trzeba liczyć się też z większym kosztem około 3000 zł. W tej cenie znajdziesz już dobre rębarki marki na przykład marki Faworyt. Uprzedzając sceptyków sprzętu z Chin zapraszam do obejrzenia filmików na YT, gdzie prezentowane są umiejętności tego sprzętu.

M
MaksimoczukT 2015-12-18 08:59

Jeśli nie chce Ci się pojedynczo wycinać każdej gałęzi, a wiesz, że zbierze Ci się ich dużo i to co sezon, to zainwestuj w rozdrabniarkę do gałęzi. Akurat cenowo na pewno znajdziesz coś dla siebie, bo dysproporcja jeśli chodzi o wartość jest bardzo dużo. Profesjonalną kupisz za 1800-2000 złotych, taką do użytku 'domowego' już za 500zł.
Ja zainwestowałem i tego nie żałuję bo to bardzo przydatne w ogrodzie urządzenie.

M
Nowaty 2018-08-21 12:55

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

M
romanowski07 2018-10-04 11:14

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1