Pytanie na temat BOSCH'A

G
JK. 2012-12-31 17:29

Re: Pytanie na temat BOSCH'A

Taśmówką tak, jeśli założysz brzeszczot do drewna, kątówką nie i radzę nie próbować.

G
Bel-ami 2013-01-02 17:51

Ciąć możesz i kątówką. Istnieje coś takiego jak tarniki do kątówek, służą do cięcia i agresywnego zdzierania drewna. Sparky produkuje coś takiego. Kiedyś również nasz Globus produkował tarcze do szlifierek kątowych, służące właśnie do cięcia drewna. Teraz mają w ofercie coś w rodzaju piły łańcuchowej do szlifierek:
http://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.3.pily_lancuchowe.243.html

Jednak radziłbym się 20 razy zastanowić nad cięciem drewna za pomocą kątówki. Jest to niewygodne, niedokładne i co by nie mówić niebezpieczne. Sam mam w skrzynce tarnik do drewna, ale używałem go kilka razy i to też z przymusu, bo nie miałem jak podejść z innym narzędziem. Ogólnie nie lubię go używać. Jest sporo elektronarzędzi którymi wygodniej, przyjemniej i dokładniej potniemy drewno.

A tak w ogóle to czy mógłbyś napisać czemu akurat interesuje cię osprzęt do tych akurat elektronarzędzi? Czy dysponujesz akurat takimi narzędziami, czy zastanawiasz się dopiero nad kupnem? Bo jeżeli to drugie, to do pracy z drewnem radziłbym zastanowić się nad czymś innym.

G
09 2013-01-02 21:47

Szlifierkę kątową mam inną na 220v, myślałem nad kupnem taśmówki ale to w dalekiej przyszłaości.

G
Bel-ami 2013-01-03 21:16

To może zastanów się nad piłą szablastą? Nie to żebym robił za "wujka dobra rada". Ale wszystko do czego przydatna jest piła taśmowa, możesz wykonać szabelką, plus 100 zastosowań więcej. Nie wiem jakie będzie przeznaczeni tego narzędzia. Czy potrzebujesz go do pracy zawodowej, czy niezbędna jest taka właśnie piła taśmowa? Ale jeżeli nie, to przemyśl taki zakup, bo to bardzo specjalistyczne i ograniczone urządzenie. Służy do konkretnego celu i jest mało uniwersalna.

G
09 2013-01-04 19:06

Bel-ami Dzięki za odpowiedź. W przyszłaści rozważe kupno piły szablastej i moze się na nią zdecyduje.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2013-01-04 19:45

Czy takimi urządzeniami można ciąć drewno

Oczywiście, tak samo jak można ścigać się w rajdach Fiatem 126p ;-) Nie napisałeś do czego potrzebujesz tego narzędzia, a pierwsze z nich jest bardzo specjalistyczne. Projektanci tworzyli tę piłę z myślą o innych pracach.

Tak jak napisali inni, kątówka także nie jest idealna do cięcia. Napisz coś więcej na temat przeznaczenia narzędzia.

G
09 2013-01-06 17:43

Chciałem narzędzia na działke, jednego do wszystkich materiałów.

G
JK. 2013-01-13 09:18

A ja powtórzę, katówką NIE tnie się drewna! Chyba że się jest sado-masochistą lub samobójcą. Tarniki Sparky to totalny niewypał, mam wielu klientów którzy użyli tego czegoś i musieli naprawiać szlifierki, bo silniki popalili.

k
kosar 2013-01-13 20:04

Pewnie, że takim urządzeniem można ciąć drewno. Tak samo jak gumowym młotkiem gwoździa do ściany przybić można i śrubokrętem dziurę wywiercić. Pytanie tylko brzmi po co??

1