Przekładnia do HR 2470

G
Grzegorz 2009-10-29 00:00

Przekładnia do HR 2470

Cześć!
Jeden z elementów przekładni w mojej Makicie HR2470 uległ zużyciu. Wiertarkę rozkręciłem sam ponieważ była już po gwarancji a naprawa we własnym zakresie znacznie obniżała koszty. Wyjęcie całej przekładni z przedniego korpusu wiertarki wiązało się ze zmiennym ustawianiem pokrętła "wiercenie/udar" podczas jej wyciągnia. Wymieniłem zużytą część lecz mam teraz problem z włożenie przekładni w korpus, bo wszystko wskazuje na to, że jest jakiś "tajemniczy sposób" serwisantów na włożeje ww. przekładni, czyli minimetr pominimetrze jednocześnie z delikatnym przestawianiem ustawienia pokrętła "wiercenie/udar".
Pomóżcie - bo to już nie jest sprawa pieniędzy (10zł) lecz honoru.
Pozdrawiam.

G
mich 2009-10-29 00:00

Re:Przekładnia do HR 2470

Sprawdz czy nie ma jakiś zapatek, kiedyś tak montowałem podobną przekładnie - sprawdze jutro i Ci odpowiem

G
Grzegorz 2009-10-30 00:00

Nie zauważyłem zapadki, jedynym ruchomym elementem przekładni odpowiadającym za cały problem jest wodzik który odpowiada za położenie koła zębatego zmieniającego przełożenia (na mniejszej osi), uniosłem kółko zębate i przekręciłem tak by nie zazębiało się z drugim dzieki czemu uzyskałem inne polożenie wodzika, mając nadzieję, że uda się teraz wsunąć przekładnię do korpusu tak by stercząca część wodzika zaskoczyła za dwa wewnętrzne bolce pokrętła "wiercenie/udar", lecz niestety nie udało się.

G
Mich 2009-10-30 00:00

można trochę siłowo, ale bez przesady. Zadzwoń do serwisu -chyba będzie najprościej - nic nowego nie wymyśliłem ,pzdr

1