Przedłużenie czasu naprawy gwarancyjnej

G
Maro 2012-10-16 10:38

Przedłużenie czasu naprawy gwarancyjnej

Witam!
Mam takie zapytanie, oddałem do naprawy gwarancyjnej 2 szt akumulatorków do wkrętarki "Makita", po upływie 16 dni dzwonię do serwisu, a oni mówią że będą za tydzień i przedłużą mi gwarancje o te 7 dni.
Jak to się ma do 14 dniowej naprawy gwarancyjnej może ktoś wie.
Pzdr.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-10-16 18:32

Re: Przedłużenie czasu naprawy gwarancyjnej

Jeśli składasz reklamację z tytułu gwarancji, wszystko musi być tak, jak w zapisach gwarancyjnych. Sprawdziłem jak wygląda to u Makity - mam nadzieję, że mamy takie same karty do akumulatorówek:

"3. Wady usuwane będą w terminie 14 dni (w przypad. kontrowersyjnych 21dni) od daty dostarczenia narzędzia do serwisu, po czym urządzenie zostanie odesłane na żądanie do klienta na koszt firmy."

Pytanie do Makity, co uznają za "przypadki kontrowersyjne"...
Oczywiście producent ma prawo powołać się na ten zapis i powiedzieć, że naprawa wydłużyła się, ze względu na "przypadek kontrowersyjny", właśnie. Nie masz, niestety, możliwości odwołania się od tej decyzji, a ofiarowanie Ci 7 dodatkowych dni jest tylko dobrą wolą Makity. Możesz oczywiście po 21 dniach domagać się zadośćuczynienia od producenta, ale tylko na drodze cywilnej. Będziesz musiał udowodnić, że w tym czasie narzędzie było Ci niezbędne - to będzie jakiś argument.

Jeśli jesteś konsumentem, to dużo lepiej korzystać z uprawnienia do reklamowania towaru z tytułu niezgodności z umową. Procedura wygląda tak: zanosisz sprzęt do sklepu, w którym go kupiłeś. Dołączasz do przesyłki pismo z informacją o stwierdzonej niezgodności (np. akumulatora nie da się naładować; jest to narzędzie akumulatorowe, to wielokrotnego użycia, więc występuje niezgodność z umową). Informujesz sprzedawcę o tym, w jaki sposób chcesz, aby reklamacja rozstała rozstrzygnięta - chcesz naprawiać, wymieniać, czy otrzymać zwrot należności. Jeśli sprzedawca nie odpowie w ciągu 14 dni, Twoja reklamacja zostaje w myśl ustawy rozpatrzona pozytywnie.

Być może zaglądałeś, jeśli nie, to polecam moje wywiady z Rzecznikiem Praw Konsumentów:

http://panfleks.blogspot.com/2012/09/reklamacja-prawa-konsumenta-czyli-co.html
http://panfleks.blogspot.com/2012/09/gwarancja-na-narzedzia-prawa.html
http://panfleks.blogspot.com/2012/10/rezygnacja-z-zakupu-czyli-odstapienie.html

Na koniec taka refleksja: oczywiście powinniśmy uważnie studiować gwarancje na narzędzia. Nie zakładam wprawdzie złej woli Makity, ale sytuacja, którą opisujesz, nie powinna się raczej zdarzyć. Chyba, że Twoje uszkodzenie miało bardzo nietypowy charakter; niestety, nic nie napisałeś na ten temat, więc trudno cokolwiek powiedzieć. Mam kilka ich narzędzi, jestem zadowolony - z pewnymi zastrzeżeniami - ale z serwisu nie korzystałem jeszcze nigdy. Wiem tylko, że masakrycznie trudno dodzwonić się do nich ;-) Życzę powodzenia, napisz koniecznie, jak sprawa się zakończyła.

G
maro 2012-10-17 21:16

Re: Przedłużenie czasu naprawy gwarancyjnej

Dzięki za wszystkie informacje, jak coś będę więcej wiedział dam znać.
Pzdr.

1