profesionalna wyrzynarka

Do ostatniej strony »
G
radeq 2011-10-27 01:57

profesionalna wyrzynarka

witam, potrzebuje kupic wyrzynarke (blaty 38, 28mm, plyta 18mm) do codziennej profesjonalnej pracy (duza ilosc ciec prostych/krzywoliniowych). poszukuje niezawodnego narzedzia, ktore dlugo posluzy. cena, ktora moge zaplacic to ok. 500-600zl. (moze troszke wiecej) obecnie uzywam b&d, ale po 4 latach juz sie konczy... wazne, aby bylo proste prowadzenie noza tnacego, cale jego wykorzystanie, wytrzymala itp...

G
PanFleks 2011-10-27 16:02

Re: profesionalna wyrzynarka

@radeq: nie wiem, jakiej jakości cięcia oczekujesz, co będzie dla Ciebie satysfakcjonujące. Większość wyrzynarek ma problem z prostopadłym prowadzeniem noża, bo brzeszczotowi brakuje podparcia (najczęściej wyrzynarki mają dwa punkty podparcia brzeszczotu: uchwyt i rolka prowadząca). Druga sprawa to fakt, że brzeszczot pracuje w wysokiej temperaturze i nagrzewa się oraz wygina. Zatem receptą na naprawdę proste prowadzenie jest konstrukcja wyrzynarki oraz jakość samego nożyka.

W tej chwili chyba tylko trzech producentów stosuje w swoich narzędziach potrójne trzymanie noża: Festool, Protool i Bosch. O tych maszynach można powiedzieć, że tną prosto ;-)

Festool i Protool to koszt rzędu 1200 PLN (festo ma nowy model wyrzynarki - Carvex, dlatego ceny poprzednika (trion) nieco spadły. Boscha dostaniesz za około 800-1000 PLN - szukaj modeli GST 135, GST 90. Na allegro znajdziesz czasami nowego festoola za jakieś 800 PLN, ale zazwyczaj bez gwarancji i systainera (sama maszyna i kabel).

G
346 2011-10-28 19:55

a można wiedzieć gdzie jest niby ten 3 punkt podparcia dla wyrzynarek boscha??

G
PanFleks 2011-10-28 21:23

Można ;-)
Chodzi o system Precision Control w niektórych modelach. Na tym filmie widać jego działanie (od 0:22): http://www.youtube.com/watch?v=M1KzUrYmU4w.
Dodatkowe "szczęki" usztywniają nożyk.

G
JK. 2011-10-29 19:22

A ja mam takie pytanko;> po co te szczęki skoro kółeczko potrzymujące powinno być w tym miejscu, tzn najniżej jak się da, skoro kółeczko jest nisko osadzone i jest duże oraz nie ma luzów? To po co je montować wyżej plus te szczęki?;) Poza tym skoro to takie dobre, czemu brak tego w nowszych modelach 150 i 90?

G
PanFleks 2011-10-30 11:46

@JK - zacznę od końca ;-)
Model GST 150 ma system Precision Control! GST 90 to chyba starszy model, podobny "klasą" do GST 75. Zastrzegam, że nie zajmuję się sprzedażą narzędzi, więc co do niuansów mogę się mylić ;-) Kiedy kupowałem wyrzynarkę (miałem na oku właśnie Boscha GST 135), sprzedawca stwierdził, że w nowszych modelach poprawiono działanie prowadnicy. Nie przekonam się o tym, kupiłem Festoola ;-)

Problem "krzywego" cięcia jest odczuwalny szczególnie w grubszych materiałach, kiedy płaszczyzna styku noża z materiałem jest duża. Rolka prowadząca ma za zadanie prowadzić nożyk, ale zawsze pojawia się na niej luz (po pierwsze musi się swobodnie obracać, a po drugie rowek w rolce dostosowany jest do różnych nożyków). Rolka nie może być "na sztywno", bo przecież maszyny mają opcję podrzynania. Szczęki stanowią dodatkowe podparcie dla noża. Nie upieram się, że do cięcia płyty melaminowanej 18mm trzeba kupować Festoola, ale proszę mi wierzyć: cięcie Festoolem w porównaniu do innych marek (Metabo, B&D, Bosch, AEG, etc.) to zupełnie inna liga.

G
JK. 2011-10-31 23:17

Najnowszy model GST 150 BCE nie ma tego dodatkowego uchwytu;] http://www.powertools-aftersalesservice.com/public/boschprof/service?p_p_id=BoschWSRP&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_BoschWSRP_wsrp-urlType=blockingAction&_BoschWSRP_wsrp-navigationalState=%2FWFS%2FPTASA-PT-SIS-Site%2Fpl_PL%2F-%2FPLN%2FViewProduct-Dispatch%3Bpgid%3Dbb95b70dc3a7741ca1c048f23b30lpTgSpEt%3Bsid%3D0JZNFaJGoJokDOzpy7nB763NG6gu1QOluHw%3D&_BoschWSRP_proxyportlet-remoteInvocation=true

podobnie jak GST90(nowsza wersja GST75), mają to stare modele GST135 i ich następcy GST 140 cena oscyluje prawie jak za festoola;) poza tym zastanawia mnie, czemu producenci wyrzynarek nie stworzyli jeszcze dość prostego konstrukcyjnie prowadzenia, zamiast zwykłego kółeczka, można przecież zastosować by większe kółko na łożysku, góre ma głęboki rowek prowadzący, tak aby niemal cała grubość brzeszczotu była w rowku. Dwa uchwyt kółeczka mógłby być dociskowy.

G
PanFleks 2011-11-01 01:31

Zgadza się, przepraszam za wprowadzenie w błąd ;-)
Zerknąłem na pierwszą lepszą aukcję na allegro ( http://allegro.pl/wyrzynarka-bosch-gst-150-ce-l-boxx-walizka-3-pkt-i1884167677.html), a tam na pierwszym zdjęciu model 135.

Co do patentów - prowadnica Festoola nie są aż takie mocno skomplikowane ;-) W TRIONie trzeba je wyregulować ręcznie, za pomocą śruby. Nie wiem, czy udałoby się osiągnąć to za pomocą samego kółka. Szczęki prowadnicy w Festoolu są z węglików... Przy cieńszych materiałach względnie prosto można ciąć nawet modelem ze średniej półki z dobrym nożykiem. A dokładność przy grubszych materiałach jest potrzebna przy meblach, a stolarze mają przecież swoją ulubioną markę, więc po co wszyscy producenci mają to robić? ;-)

Pzdr,
PF

G
Maariusz 2011-11-01 18:31

Polecam wyrzynarkę firmy Protool. W tej chwili nie pamiętam symbolu. Kupiłem ją na A..... bo była wyprzedaż starszych modeli.

G
PanFleks 2011-11-01 21:02

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
JK. 2011-11-02 02:31

Akurat jeśli chodzi o wyrzynarki nie kierowałbym się opisem o zakresie prędkości bo są ona bardzo niedokładne! Bo niektóre wyrzynarki mimo zakresu np: 1000-3000 suwów na minutę, startują płynnie praktycznie od 0, zwłaszcza wyrzynarki akumulatorowe.

np:
http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-pl/Majsterkowicze/Narz%C4%99dzia/PL/pl/hw/Wyrzynarka+akumulatorowa/157551/PST+18+LI/24886/3165140577144/index.htm

G
JK. 2011-11-02 11:03

G
PanFleks 2011-11-02 14:59

@Radeq - kupiłeś coś, oglądałeś?
Pochwal się ;-)

G
digi 2011-11-02 15:36

G
anty JK. 2011-11-02 19:36

1 2