Problem z piłą Husqvarna 55

X
Xartan 2012-11-07 21:19

Problem z piłą Husqvarna 55

Witam
Mam problem z piłą Husqwarna 55 . Piłę kupiłem nową z serwisu Husqvarny w 2005 r. Do niedawna pracowała bez zarzutu, ale pojawił się problem:
Wcześniej używałem oryginalnego oleju ze sklepu Husqvarny , ale po czasie stwierdziłem że za drogo mnie to wynosi i postanowiłem zmienić olej na ekologiczny i od tamtej pory mam problem z tłokiem . Po każdej zmianie części piła jest dobrze docierana i występuje problem w postaci puchnącego tłoka . Po zmianie oleju przynajmniej raz w roku muszę zmieniać tłok z pierścieniami a raz na dwa lata tłok,pierścienie i cylinder a na oryginalnym nie miałem takich problemów. Problem w tym że dopóki piła jest w miarę ciepła to chodzi bez zarzutów a jak się dobrze rozgrzeje to gaśnie i ciężko chodzi cały mechanizm rozruchowy i traci kompresje .
Piła nie jest mocno eksploatowana .

Jeśli ktoś miał podobny problem i wie dlaczego tak się dzieje to prosił bym o pomoc .

G
??? 2012-11-08 17:08

Re: Problem z piłą Husqvarna 55

1:25 to możesz do Wietieroka lać(taki ruski silnik zaburtowy :D)
Co to za eko olej(chyba nie rzepak :P)?
Nie miałem problemu z żadnym w miarę sensownym olejem, lałem oleo-mac, fuchs, oregon i na kżdym OK, zawsze 1:50.
Za dużo oleju może powodować puchnięcie tłoka, lej spokojnie 1:50 tylko normalny olej a nie jakieś luxy mixole etc.

G
gość 2013-04-04 20:32

Re: Problem z piłą Husqvarna 55

Jak dasz dobry olej, to zaoszczędzisz. Zasada jest prosta, do każdego silnika dobry olej.

1