problem z husqvarna 357 xp

G
marcin 2008-12-06 00:00

problem z husqvarna 357 xp

witam !
od miesiaca jestem posiadaczem HQ 357 xp i mam od samego poczatku taki broblem, wlasciwie to juz sam nie wiem czy to problem, a manowicie po ok 15-20 min pracy pilarka zaczyna sie zachowywac tak jakby mialo zaraz sie skonczyc paliwo (w zbiorniczku jest nadal ponad pol) tzn. podnosza sie lekko obroty na biegu jalowym a gdy schodzi z obrotow to "szczeka" "pierdzi" "strzela" czy jak to woli to sobie nazwac z reszta kazdy pilarz wie jak sie zachowuje pilarka ktorej mam sie zaraz skonczyc paliwo, podkresle jeszcze ze nic wiecej sie nie dzieje nie( nie traci mocy, nie dusi sie ). bylekm juz w dwoch serwisach po dwa razy i nikt nie potrafi mi pomoc. jesli ktos juz sie z takim czyms spotkal to prosze o odpowiedz.
pozdrawiam

G
Danny 2009-01-01 00:00

Re:problem z husqvarna 357 xp

Bardzo prawdopodobne jest, że problem tkwi w odpowietrzniku zbiornika paliwa - kiedy paliwa trochę ubywa, a odpowietrznik jest zatkany, wewnątrz zbiornika tworzy się podciśnienie, które uniemożliwia zasysanie paliwa ze zbiornika i co za tym idzie - wzrost obrotów. Łatwo sprawdzić czy mam rację odkręcając korek paliwa (wtedy, kiedy zachodzi zjawisko dziwnej pracy silnika) i słuchając, czy powietrze wchodzi do środka zbiornika przy odkręcaniu. Uwaga: przy normalnie działającym odpowietrzniku ciśnienie wewnątrz powinno być wyższe ze względu na parowanie benzyny - wtedy przy odkręcaniu korka też słychać syczenie, jednak towarzyszy mu też pryskanie kropli paliwa, które jest przez powstałe nadciśnienie wypychane na zewnątrz. Jeśli ten model 357xp jest nowy zapowietrzanie nie powinno jednak wystąpić już po miesiącu (?). Tak czy inaczej - jeśli po spaleniu określonej ilości paliwa silnik otrzymuje uboższą mieszankę, a problem znika natychmiast po odkręceniu i zakręceniu korka paliwa (bez czekania aż silnik ostygnie) to na pewno problem sprawia odpowietrznik.

G
chucky 2009-01-19 00:00

Re:problem z husqvarna 357 xp

Z odpowietrzaczem może być różnie, ziarnko piasku, drzazga czy ble paproch i już nie działa tak jak powinien. Wystarczy przeczyścić i już po problemie.

1