PROBLEM Z CIĘCIEM DRZEWA

G
osiher 2010-03-21 19:28

PROBLEM Z CIĘCIEM DRZEWA

mam problem z piłom gdy tne to nie da sie uciąć prostego kawałka [klocka] wymieniłem wysięgnik,łańcuch i dalej to samo!pomuszcie mi bo niewiwm co mam robic

G
Sławek1 2010-03-22 09:11

Re:PROBLEM Z CIĘCIEM DRZEWA

Nie piszesz jakiej natury sa Twoje kłopoty poza ww. ogólnymi stwierdzeniami, "że nie możesz". Napisz dokładnie co się dzieje, Czy pila się zatrzymuje, gaśnie itp....
Jeżeli wymieniłeś łańcuch i prowadnicę to obejrzyj czy napęd łańcucha jest sprawny - stan gwiazdy napędowej lub kółka pływającego i stan łożyska igiełkowego. Sprawność tych elementów może wpłynąć znacząco na spadek mocy wykorzystanej do ciecia!
pozdrawiam Sławek

G
osiher 2010-03-22 19:45

silnik działa bardzo dobrze!ale gdy tne drzewo na klocki to po przecięciu 10cm wyśęgnik skręca wprawo wogule nie da się ciąć prosto!a zapomniałbym gwiazde napędzającom tesz wymieniłem a łożysko igiełkowe wydaje mi się że jest dobre

G
Sławek1 2010-03-24 13:27

Jeżeli masz nowa prowadnicę i nowy , ostry łańcuch to sprawdź jak dobrałeś te elementy: na prowadnicy jest napisane jakiej szerokości jest rowek prowadzący łańcuch i do tego powinien być (m. in.)on dobrany. Jeżeli będziesz miał węższy to będzie się kołysał, przechylał i może powodować takie efekty jak opisujesz. Standardowe szerokości to: 1,6, 1,5, 1,3 mmm Zakladam, ze lańcuch jest prawidlowo napięty....
pozdrawiam Sławek

1